Η Ελληνική αγορά, συνεχίζει την παραμονή της πέριξ των 760 μονάδων, εμφανώς αδύναμη και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Αντιθέτως οι Διεθνείς αγορές συνεχίζουν να φλερτάρουν με πολυετή ιστορικά υψηλά.
Η διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και η εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ, στηρίζει την προσπάθεια αυτή παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να εμφανίζονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συνεπώς η συνεχιζόμενη απόκλιση που παρουσιάζει η Ελληνική αγορά σε σχέση με τις Διεθνείς προβληματίζει, αν και οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Η δριμύτερη επάνοδός της πανδημίας στα αστικά κέντρα η καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα συνεχιζόμενα επιβαρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά κυρίως η ανησυχία για την επερχόμενη τουριστική περίοδο δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία.
Αν και μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, βραχυπρόθεσμα η αγορά μας εμφανίζει αδυναμία που διακρίνεται «δια γυμνού οφθαλμού», από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Τόσο οι δείκτες όσο και η πλειοψηφία των μετοχών, παρουσιάζουν κόπωση, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά.
Οι 790 μονάδες του ΓΔ και οι 1900 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες και αύξηση του όγκου συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα και την ψυχολογία.
Η προσπάθεια δε να κρατηθεί η αγορά από μια πεντάδα τίτλων που εναλλάσσονται καθημερινά, με χαρακτηριστικό σημερινό παράδειγμα την ΕΕΕ, δεν αρκεί και δεν πείθει…
Ο ΔΤΡ, παλεύει να κρατήσει το επίπεδο των 450 μονάδων και τον ΚΜΟ expo των 50 ημερών και ενδεχόμενη διάσπαση του θα επιταχύνει τις πιέσεις, στοχεύοντας το επόμενο επίπεδο στήριξης του στις 390 μονάδες (Fibo 50% της κίνησης 220-540).
Καταλύτης για την συνέχεια του κλάδου, θα είναι η λύση που θα επιλεγεί για την τράπεζα Πειραιώς, ως αναφορά την επανα-ιδιωτικοποίηση της.
Πάντως περαιτέρω επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας δεν προμηνύει τίποτα καλό για τις τράπεζες και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ήδη ξένοι οίκοι - οργανισμοί (Fitch, Capital economics), αρχίζουν να επισημαίνουν τις δυσκολίες επιστροφής στην ομαλότητα με πρόσφατες εκθέσεις τους.
Παρά ταύτα η ομολογιακή αγορά με την συνεχή βοήθεια της ΕΚΤ και το θετικό κλίμα από τον σχηματισμό κυβέρνησης του Μ. Draghi, παραμένει στο «ΝΙΡΒΑΝΑ» των τελευταίων μηνών.
Αν και οι ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία παραμένουν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.
Πλέον αρκετοί τίτλοι έχουν προσεγγίσει τον ΚΜΟ 200 ημερών, σηματοδοτώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.
Σε συνεννόηση πάντα με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας τα επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως τις μετοχές που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διοικούνται δε ιστορικά από αξιόπιστο management..
Συνεπώς παραμένουμε σε εγρήγορση, με σαφείς στρατηγικές, αναλογιζόμενοι ότι η βασικότερη είναι η διατήρηση των κεκτημένων και να είστε σίγουροι ότι αν κάτι αλλάξει θα το καταλάβετε από την εκκωφαντική αύξηση των συναλλαγών..
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι το Χ.Α.Α. αν και έχει χαμηλή συσχέτιση με την ανοδική κίνηση των Διεθνών αγορών, στην πτώση πάντα υπεραποδίδει.
ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Αυξάνονται οι πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης
Η προσπάθεια δε να κρατηθεί η αγορά από μια πεντάδα τίτλων που εναλλάσσονται καθημερινά, με χαρακτηριστικό σημερινό παράδειγμα την ΕΕΕ, δεν αρκεί και δεν πείθει…
Σχόλια αναγνωστών