γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Τα PAC MAN και τα Flipper σε μια άλλη εποχή
Στην εποχή των κρυπτονομισμάτων μπαίνουν δυναμικά οι Έλληνες που τους αρέσει το «ζην επικινδύνως» (vivere pericolosamente) ανοίγοντας νέους ορίζοντες με οδηγό το bitcoin κι άλλα νομίσματα του διαδικτύου που τους υπόσχονται γρήγορα κέρδη.
Τα ψιλικατζίδικα οι καφετέριες και άλλα καταστήματα της γειτονιάς σε βάζουν απλά και γρήγορα στο κόσμο του bitcoin αρκεί κάποιος να είναι πρόθυμος να «επενδύσει» από 20 έως μερικές χιλιάδες ευρώ χωρίς άλλες διατυπώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, όταν για να ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό απαιτούνται επίσημα έγγραφα πιστοποίησης.
Εύκολα…
Στην εποχή των κρυπτονομισμάτων όλα γίνονται εύκολα όταν ο ενδιαφερόμενος έρθει αντιμέτωπος με ένα ATM.
Η διαδικασία εγγραφής και το άνοιγμα του ηλεκτρονικού λογαριασμού γίνεται βασικά με το άνοιγμα του προσωπικού του email.
Διαμορφώνεις το προφίλ σου και η πρόσβαση στο λογαριασμό γίνεται με έναν κωδικό.
Στη συνέχεια τοποθετείς τα χρήματα σε ειδική υποδοχή όπως τα ATMs των τραπεζών επιλέγεις το κρυπτονόμισμα και στη συνέχεια πιστώνονται στο ηλεκτρονικό λογαριασμό που μόλις άνοιξες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισοτιμία του 1 bitcoin με το ευρώ ήταν στα 31.661,25 ευρώ την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου.
Υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις του ηλεκτρονικού νομίσματος. ΣΤα μέσα Ιανουαρίου είχε ξεπεράσει τα 32.000 ευρώ για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 27.000 για να επανέλθει δυναμικά πάνω από τα 30.000.
Το κατάστημα που διαθέτει το αντίστοιχο ΑΤΜ ορίζει την προμήθεια η οποία δεν είναι ενιαία και διαμορφώνεται ανάλογα. Συνήθως ανέρχεται στο 10% στο στάδιο της αγοράς και στην πώληση μειώνεται στο 7%.
Τα ATMs τα διαχειρίζεται μία εταιρεία που μέχρι σήμερα έχει τοποθετήσει περίπου 60 μηχανήματα για την αγορά κρυπτονομισμάτων σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα 30 βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα.
Στην Ελλάδα τα κρυπτονομίσματα γίνονται αποδεκτά ως μέσον πληρωμής από πάνω από 100 επιχειρήσεις, ενώ είναι επίσης είναι δυνατή η αγορά και πώληση και η ανταλλαγή παραστατικών νομισμάτων με εικονικά νομίσματα.
Από τα Flipper στα ATMs του Bit Coin
Από τα PAC –MAN και τα Flipper της δεκαετίας του 1980 οι γειτονιές της Αθήνας και άλλων επαρχιακών πόλεων του 2020, προσφέρουν ATMs Bit Coin.
Πρόκειται για νόμιμη δραστηριότητα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Οδηγία είναι στο στάδιο της διαμόρφωσης και συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των χωρών της Ε.Ε.
Η ενασχόληση των Αρχών με τα κρυπτονομίσματα είναι μόνο στα στάδιο του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Στο ραντάρ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Την αρμοδιότητα του ελέγχου έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία πρόσφατα συγκέντρωσε μία λίστα από 7 εταιρείες που δραστηριοποιούνται με το bit coin.
Πρόκειται για την πρώτη κατηγοριοποιηση έτσι ώστε στη συνέχεια να αναλάβει την εποπτεία για τα κρυπτονομίσματα όταν η Ευρωπαϊκή νομοθεσία λάβει … σάρκα και οστά
Το φράγμα των 30.000 ευρώ έσπασε εκ νέου αυτή την εβδομάδα η τιμή του bitcoin, καθώς είναι το δημοφιλέστερο από τα κρυπτονομίσματα. Η πορεία του είναι ανοδική τα δύο τελευταία χρόνια και πραγματοποιεί το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Ο κολοσσός των ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στα 346 εκατομμύρια των χρηστών του να αγοράζουν και να πωλούν bitcoin, καθώς και να το χρησιμοποιούν για να κάνουν τις αγορές τους στο δίκτυο των 27 εκατ. λιανεμπόρων που συνεργάζονται με την εταιρεία.
Το νόμισμα του διαδικτύου αποτελεί μια αγορά με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 300 δισ. δολαρίων, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 55 εκατ. ψηφιακά πορτοφόλια (wallets).
Στα «πορτοφόλια» αυτά, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τα bitcoins του, αφού στην πραγματικότητα το ψηφιακό αυτό νόμισμα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόγραμμα υπολογιστή που επιτρέπει σε δύο άτομα να ανταλλάξουν «χρήματα» από οπουδήποτε στον κόσμο, μέσω του Ιντερνετ, μέσα σε λίγα λεπτά και με πολύ χαμηλό κόστος συναλλαγής.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών