(συνεχές upd) Μόλις δύο μήνες μετά την ανάλυψη των καθηκόντων του. την παραίτησή του από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπέβαλε αιφνιδιαστικά ο Χρήστος Ταραντίλης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό την Κυριακή (28/2/2021) και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο εξής συμπέρασμα: η υπόθεση Λιγνάδη ήταν αυτή που επιτάχυνε τις εξελίξεις αλλά ήταν μία σειρά γεγονότων αυτή, που προκάλεσε χάσμα μεταξύ του κ. Ταραντίλη και του Μεγάρου Μαξίμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κ. Ταραντίλης εδώ και δέκα ημέρες απουσίαζε από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την οποία είχε αναλάβει η Αριστοτελία Πελώνη, που θα τον αντικαταστήσει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Ταραντίλης εμφανίζεται ενοχλημένος, καθώς θεωρεί ότι, κυβερνητικά στελέχη τον «άδειασαν» στην υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Η παραίτηση Λιγνάδη
Μέχρι τελευταία στιγμή ο παραιτηθείς κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι, η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο ήταν προσωπική του απόφαση που ελήφθη για λόγους ευθιξίας, εξαιτίας των καταγγελιών, που είχαν γίνει σε βάρος του,
Όμως κυβερνητικά στελέχη, πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού αντέτειναν, πως ο Λιγνάδης ουσιαστικά απομακρύνθηκε από το Εθνικό Θέατρο, εξαιτίας της δυναμικής κυβερνητικής στάσης.
Ουσιαστικά ο κ. Ταραντίλης θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν του παρείχε κάλυψη στο μείζον αυτό ζήτημα, όπως τελικά εξελίχθηκε.
Την παραίτησή του, φέρεται να επίσπευσε το γεγονός, πως την Αριστοτελία Πελώνη, την εμπιστεύεται επικοινωνιακά περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου ενώ απολαμβάνει καλών σχέσεων με τον εκδοτικό χώρο.
Η αμήχανη στάση Ταραντίλη
Ο κ. Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, αφού ακόμα δεν είχε εξηγήσει τους λόγους παραίτησης Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο, περιορίστηκε να αναφερθεί στον πρωθυπουργό για τον οποίο σημείωσε ότι εξαρχής είχε υποστηρικτική στάση έναντι του ελληνικού #metoo.
Δεν αναφέρθηκε καθόλου στην υπουργό Πολιτισμού, ενώ φάνηκε να χάνει τα λόγια του όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα Λιγνάδη, τον οποίο επίσης δεν αποκάλεσε με το όνομά του, αλλά ως «καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτησή του».
Η παρουσία Ταραντίλη εκείνη την ημέρα στο press room φαίνεται να διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στα επακόλουθα.
Ικαρία και Μήδεια
Ωστόσο της υπόθεσης Λιγνάδη είχαν προηγηθεί γεγονότα, που για κυβερνητικά στελέχη είχαν αποκαλύψει την αδυναμία του πανεπιστημιακού Χρήστου Ταραντίλη, να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τόσου σκληρού ρόλου, όπως αυτός του κυβερνητικού εκπροσώπου που ενίοτε λειτουργεί ως κυματοθραύστης και κυρίως πρέπει να παρουσιάζει την εικόνα μίας κυβέρνησης, ενιαίας.
Η δυσθυμία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είχε αρχίσει από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία και το δείπνο με τους πολυάριθμους συνδαιτυμόνες.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί, πως ο εκεί ο κ. Ταραντίλης δεν ήταν πειστικός και άμεσος ως προς τις απαντήσεις, που έπρεπε να δοθούν στα πυρά της αντιπολίτευσης και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησε η κακοκαιρία «Μήδεια», που ενέτεινε τη δυσφορία στην κυβέρνηση.
Τον ρόλο ενημέρωσης της κοινής γνώμης φάνηκε να αναλαμβάνουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη και όχι ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός και έτσι σχηματίστηκε μία εικόνα έλλειψης συντονισμού.
Για την υπόθεση της «Μήδειας» μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν, πως ο πρωθυπουργός ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος και όχι μόνο για τον κ. Ταραντίλη.
Οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση Λιγνάδη, ήταν αυτές που επικύρωσαν την…ασυμφωνία χαρακτήρων του Μαξίμου, με τον πανεπιστημιακό και μετριοπαθή πολιτικό Χρήστο Ταραντίλη.
Η επιστολή παραίτησης Ταραντίλη
Συγκεκριμένα η επιστολή του κ. Ταραντίλη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη μεγάλη τιμή να με ορίσετε Υφυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Οικογενειακοί λόγοι που προέκυψαν έκτοτε δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ αυτά τα καθήκοντα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τα βουλευτικά έδρανα θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα, τιμώντας πάντοτε την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.
Με τιμή,
Χρήστος Ταραντίλης»
ΣΥΡΙΖΑ: Ας ακολουθήσει η Μενδώνη
«Μιας και ο κ. Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός είναι η κ. Μενδώνη να ακολουθήσει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αντί να παραιτηθεί η κ. Μενδώνη, που έχει γαντζωθεί στη καρέκλα της τη στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αγανακτισμένοι από τη συγκάλυψη του κατηγορουμένου για παιδεραστία κ. Λιγνάδη, παραιτείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».
«Αν πρόκειται για τη χαμένη ευθιξία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μενδώνη, του αξίζουν συγχαρητήρια.
Αν, όμως, πρόκειται για τις εσωτερικές ίντριγκες της κυβέρνησης και για το ποιος άδειασε ποιον προκειμένου να καλύψουν τον Λιγνάδη, δεν αφορά κανέναν», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη - Μενδώνη δεν θα ξεχαστούν.
Και μιας και ο κ. Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός είναι η κ. Μενδώνη να ακολουθήσει. Το απαιτεί η κοινή λογική», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση Ταραντίλη στον ΣΥΡΙΖΑ
Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την παραίτησή του, οδήγησε τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη σε διευκρινιστικές απαντήσεις, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει:
«Διαπιστώνοντας, δυστυχώς, ότι η αντιπολίτευση επιμένει να ερμηνεύει αυθαίρετα την ανακοίνωσή μου, επιχειρώντας να την εκμεταλλευτεί πολιτικά, επανέρχομαι για δεύτερη φορά -ελπίζω και τελευταία: Η παραίτησή μου δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους».
«Μένω πιστός στις αρχές της Ν.Δ. και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζοντας, άλλωστε, να υπηρετώ την παράταξη και τον Πρόεδρο ως Βουλευτής Επικρατείας και να εργάζομαι για το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Και επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι θέλησα να παραιτηθώ από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποκλειστικά για οικογενειακούς λόγους. Παρακαλώ όλους να σεβαστούν τους λόγους αυτούς.
Είναι καλό κάποτε όλοι να αντιληφθούμε ότι η πολιτική δράση εξελίσσεται ταυτόχρονα και παράλληλα με την οικογενειακή μας ζωή. Και συχνά, οι δυσκολίες στο ένα πεδίο επηρεάζουν δυσμενώς το άλλο. Η διαχείριση τέτοιων ευαίσθητων ζητημάτων εναπόκειται στις επιλογές κάθε ατόμου, οι οποίες όμως οφείλουν να γίνονται σεβαστές απ’ τους υπολοίπους. Γιατί, διαφορετικά, η πολιτική μετατρέπεται σε ισοπεδωτικό εισβολέα στον ιδιωτικό χώρο κάθε πολίτη. Και αυτό δεν συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό που έχουμε χρέος να οικοδομούμε ημέρα με την ημέρα», καταλήγει.
Ελληνική Λύση: Ελπίζουμε να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση
Την ελπίδα να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση εκφράζει η Ελληνική Λύση, με αφορμή την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη.
«Ελπίζουμε ο επόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην ανακοινώσει την προσωπική του παραίτηση, αλλά την παραίτηση σύσσωμης της επικίνδυνης για την χώρα κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.
ΜέΡΑ 25: Λιγνάδης και Ικαρία προκάλεσαν «οικογενειακούς λόγους» στον Ταραντίλη
Το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωση του για την παραίτηση του κ. Ταραντίλη σημειώνει ότι «μέτρησε μόλις δύο μήνες στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου» και προσθέτει:
«Ήταν δύο δύσκολοι μήνες, γιατί δεν είναι εύκολο να ανασύρουμε στη μνήμη μας Κυβέρνηση που να είχε να διαχειριστεί τόση “διαχείριση ζημιάς” για τόσο διαφορετικές αστοχίες “πρώτης γραμμής” σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
Το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι «από το πρωθυπουργικό κορονογεύμα στην Ικαρία, μέχρι την αγωνιώδη προσπάθεια να εξαφανιστεί κάθε σύνδεσμος ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Δημήτρη Λιγνάδη, και την αντιστροφή των κανόνων του κράτους δικαίου για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, το φορτίο ήταν αρκετό ώστε να προκαλέσει “οικογενειακούς λόγους” στον οποιονδήποτε».
Ευχόμαστε, καταλήγει στην ανακοίνωσή το ΜέΡΑ 25, «η διάδοχός του Αριστοτελία Πελώνη να έχει μακρύτερη θητεία, ώστε μετά τον κύριο Πέτσα και την ομώνυμη λίστα του, αυτή τη φορά να προλάβουμε να συνηθίσουμε το νέο πρόσωπο της ίδιας πολιτικής».
Σχόλια αναγνωστών