Οι γιατροί παραδέχονται, πως το πρωτοφανές lockdown δεν έχει αποτελέσει φραγμό στην εξάπλωση του ιού, αντιθέτως έχει καταβάλει τον πληθυσμό
Ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες παραδέχονται, πως το παρατεταμένο και επιζήμιο τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά, lockdown έχει αποτύχει.
Ο εγκλεισμός με τις απαγορεύσεις, το σύστημα ακορντεόν και τις διάφορες παραλλαγές του δεν έχει κατορθώσει να αποτελέσει φραγμό στην εξάπλωση του Covid – 19 ενώ έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιές στην κοινωνία.
Λάθος αποφάσεις
Την αρχή έκανε η Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και καθηγήτρια Ιατρικής, λέγοντας στις 11/3 πως η επιτροπή των επιδημιολόγων έχει χάσει εδώ και καιρό τον βηματισμό της.
«Λαμβάνονται κάποιες λάθος αποφάσεις από την Επιτροπή και γίνεται λάθος μεταφορά των αποφάσεων αυτών», τόνισε η κ. Κοτανίδου, αποδίδοντας τις λανθασμένες αποφάσεις στην κόπωση των μελών της Επιτροπής αλλά και στην έλλειψη επαρκών στατιστικών στοιχείων.
Όπως είπε στην παρέμβασή της, η πλειοψηφία του κόσμου γενικά συμμορφώνεται προς αυτά τα οποία λένε οι ειδικοί.
«Θα έχετε διαπιστώσει ότι ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στην ουρά και κρατάει αποστάσεις.
Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας.
Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας αυτό δεν θα το πιστεύαμε».
Η καθηγήτρια προσπάθησε να ανασκευάσει στη συνέχεια αλλά η ουσία έμεινε.
Δεν λειτουργεί το lockdown
Στο ίδιο μήκος κύματος, o καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, παραδέχθηκε πως το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί.
Υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα σημείωσε.
«Tο oριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε το Σάββατο (13/3).
Αναφορικά με το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την επικράτεια, το αιτιολόγησε, λέγοντας πως «δεν ελαττώνονται τα κρούσματα όπως περιμέναμε και μεταδίδεται και στα παιδιά το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.
«Ελπίζουμε ότι μετά τις δύο εβδομάδες θα ανοίξουν μέχρι το καλοκαίρι τα σχολεία»,
Ο πληθυσμός δεν αντέχει νέο αυστηρό lockdown
Είμαστε σε επιπεδοποίηση της κορύφωσης του κύματος, κι αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ο κόσμος έχει κουραστεί, σημείωσε την ίδια μέρα και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα χρειαστούν ακόμη 40 ημέρες για να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά «μπορούμε να πάμε σε πιο χαλαρά μέτρα ως τότε.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση, δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση.
Η Αττική θα αρχίσει να έχει ύφεση».
«Ο πληθυσμός δεν αντέχει νέο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου.
Πρέπει να πάμε σιγά - σιγά σε άνοιγμα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Να ανοίξουν λιανεμπόριο - εστίαση
Bαλβίδες εκτόνωσης του πληθυσμού από το μακρύ και αποτυχημένο lockdown προτείνει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Νομίζω ότι ο κόσμος δεν εφαρμόζει το lockdown γιατί χρειάζεται να έχει βαλβίδες ανακούφισης – εκτόνωσης, χρησιμοποιεί λοιπόν καταχρηστικά τα sms και πρέπει να του δώσουμε εναλλακτικές που να είναι λιγότερο επικίνδυνες».
Αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις μικρές μόνο επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα είναι πιο ασφαλές από το να πηγαίνουμε στους φίλους κρυφά, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στην πλατεία γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20-25 άνθρωποι με κατεβασμένες τις μάσκες να πίνουν καφέ και οι μισοί να καπνίζουν.
Δεν θα ήταν πιο ασφαλείς αν κάπνιζαν και καθόντουσαν 4 -4 στα τραπεζάκια μιας καφετέριας;». διερωτήθηκε.
Επισήμανε δε ότι η διαφορά του lockdown σήμερα με τον εγκλεισμό του προηγούμενου Μαρτίου είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού λόγω των μεταλλάξεων.
Επίσης σημείωσε πως όταν είναι λιγότερο εφαρμοσμένο από τον κόσμο είναι και λιγότερο αποδοτικό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών