Πρώτοι μήνες του 2021 και παραμένουν σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη τα lockdowns αλλά ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Η απροθυμία πολλών κρατών να επιβάλλουν ένα γενικευμένο lockdown έχει δημιουργήσει ένα πλήθος περιορισμών, που αποδείχθηκαν στην πορεία αναποτελεσματικοί.
Καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά ενώ σχολεία έχουν αρχίσει να ανοίγουν μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία.
Οι εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις, τα μουσεία, οι ζωολογικοί κήποι και κομμωτήρια είναι τυπικά είδη χώρων, που έχουν ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν ξανά σε ευρωπαϊκές χώρες με περιορισμούς.
Μερική άρση περιοριστικών μέτρων
Οι αγορές σε ένα κατάστημα με τη μέθοδο του click away ισχύουν επίσης σε αρκετές χώρες.
Η Γερμανία και η Ελβετία έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, πριν από τα τέλη Μαρτίου αλλά υπό τον όρο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η Ελβετία, καθώς και η Αυστρία, έχουν μειώσει σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα πρόσφατα, ανοίγοντας καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, αλλά αφήνοντας κλειστά τα εστιατόρια.
Στην Αυστρία, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το άνοιγμα συνοδεύεται από αυστηρά τοπικά lockdowns που περιορίζουν τους κατοίκους πολλών πόλεων.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από τα lockdowns από τα τέλη Ιανουαρίου είναι η Πολωνία και η Βουλγαρία.
Αυστηροί περιορισμοί
Η Γαλλία έχει τερματίσει το δεύτερο lockdown και βρίσκεται σε ένα καθεστώς απαγόρευσης των μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο, μία τακτική που εφαρμόζεται επί του παρόντος επίσης στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.
Το τελευταίο προσφάτως αντικατέστησε την εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας με τοπικές.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdowns, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.
Η Ιταλία εξακολουθεί να επιβάλλει περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό, προσθέτοντας παράλληλα το κλείσιμο εστιατορίων.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, η Ιταλία βαδίζει σε ένα γενικευμένο lockdown με «κόκκινες ζώνες» έως το Πάσχα των Καθολικών στις 4 Απριλίου.
Τα σκληρά lockdowns και η Σκανδιναβία
Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα lockdowns εξακολουθούν να ισχύουν στην Κεντρική Ευρώπη, όπως στην Ολλανδία και τη Σλοβενία.
Μερικές πιο δημιουργικές λύσεις έχουν προκύψει από την Κύπρο και την Ελλάδα, όπου η συχνότητα των μετακινήσεων για αγορές έχει περιοριστεί κυρίως με τους κωδικούς μηνυμάτων sms.
Εκτός από τη Δανία, οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς, ενώ το κλείσιμο εστιατορίων σε αρκετές φινλανδικές περιοχές είναι το πιο σκληρό μέτρο αυτή τη στιγμή.
Η Νορβηγία, για παράδειγμα, επιτρέπει εσωτερικές συγκεντρώσεις έως και 200 ατόμων, αλλά μόνο εάν τηρούνται μέτρα απόστασης και οι καρέκλες βιδώνονται στο έδαφος για επιπλέον ασφάλεια.
Σκληρό lockdown υπάρχει στη Σλοβακία, όπου επιτρέπεται μόνο η έξοδος με κατοικίδιο ζώο.
Όπως και στην πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα τα μέτρα ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών