Μία νέα μετάλλαξη του Covid -19, που φέρεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, εντοπίστηκε περίπου στο 70% των ασθενών, που εξετάστηκαν σε νοσοκομείο του Τόκιο, όπως μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK την Κυριακή (4/4/2021).
Η μετάλλαξη E484K, που είναι γνωστή και με το όνομα «Eek» βρέθηκε σε 10 από τα 14 άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τόκιο τον Μάρτιο 2021.
Για τους δύο μήνες έως τον Μάρτιο, 12 από τους 36 ασθενείς με Covid εμφάνισε τη μετάλλαξη, χωρίς κανένας από αυτούς να έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό ή να αναφέρει επαφή με άτομα που είχαν επισκεφθεί άλλες χώρες, ανέφερε η NHK, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μεγάλη ανησυχία στην Ιαπωνία
Οι ιαπωνικές υγειονομικές αρχές δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο για το γεγονός.
Μερικούς μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο 2021, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα λοιμώξεων.
Οι ιαπωνικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και για τον πρόσθετο λόγο πως οι εμβολιασμοί μεγάλης κλίμακας του γενικού πληθυσμού δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Στις 3 Απριλίου αναφέρθηκαν 446 κρούσματα στο Τόκιο, αριθμός βέβαια που υπολείπεται από τα 2.500 που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.
Στην Οζάκα, αναφέρθηκαν 666 κρούσματα.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για γεγονός, πως μεταλλάξεις του Covid – 19 εμφανίζονται στις δυτικές μητροπόλεις και όχι μόνο.
Η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης
Μέχρι στιγμής έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη.
Πάντως στο Τόκιο, κανείς από τους ασθενείς δεν διαγνώστηκε με τη βρετανική μετάλλαξη.
Να σημειωθεί ότι, η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε σε σκύλους και γάτες, τόσο στην Ευρώπη (Βρετανία και Ιταλία), όσο και στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες.
Πρόκειται για την πρώτη μετάλλαξη η οποία ανιχνεύεται και σε ζώα.
Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη για τα ζώα, όπως συμβαίνει για τους ανθρώπους.
Τα πρώτα κατοικίδια που βρέθηκαν στη Βρετανία με την εν λόγω παραλλαγή, έπασχαν από μυοκαρδίτιδα - φλεγμονή του καρδιακού ιστού, που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια - αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι γι' αυτό ευθύνεται η παραλλαγή του κορωνοϊού, σύμφωνα με το «Science».
«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όντως ο κορωνοϊός προκαλεί αυτά τα προβλήματα», δήλωσε κτηνίατρος του καναδικού Πανεπιστημίου του Γκουέλφ.
Ελάχιστα κατοικίδια ζώα έχουν βρεθεί θετικά στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ίσως όμως επειδή δεν γίνονται σχεδόν καθόλου τεστ σε ζώα.
Στις λίγες αυτές διαγνωσμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των ζώων ήταν σχεδόν πάντα ήπια έως μηδαμινά και οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν μάλλον απίθανο τα κατοικίδια να παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους.
Οι έρευνες
Ίσως όμως με τη «βρετανική» παραλλαγή τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά, σύμφωνα με τον ιολόγο Le Roi του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος ειδικεύεται στις ζωονόσους και υπήρξε επικεφαλής μιας από τις δύο έρευνες που βρήκε την παραλλαγή Β.1.1.7 σε πέντε σκύλους και γάτες στη νοτιοανατολική Αγγλία και έκανε τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv.
Η δεύτερη έρευνα, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας, ανίχνευσε τη βρετανική μετάλλαξη σε ένα σκύλο και μια γάτα στο ίδιο σπίτι, όπου ο ιδιοκτήτης είχε νωρίτερα διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό.
Όλα τα κατοικίδια, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, έχουν ανακάμψει πλήρως, εκτός από μια γάτα που χρειάστηκε ευθανασία.
Σχόλια αναγνωστών