Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit negative το ψηφιακό ρούβλι για τις ρωσικές τράπεζες

Moody’s: Credit negative το ψηφιακό ρούβλι για τις ρωσικές τράπεζες
Την εκτίμηση πώς τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) για ψηφιακό ρούβλι είναι Credit negative για τις ρωσικές τράπεζες αναφέρει σε report του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Την εκτίμηση πώς τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) για ψηφιακό ρούβλι είναι Credit negative για τις ρωσικές τράπεζες αναφέρει σε report του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Όπως αναφέρει η Moody’s στις 8 Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εισαγάγει την πρωτότυπη πλατφόρμα ψηφιακού νομίσματος (CBDC) στα τέλη του 2021 και να τη λειτουργήσει δοκιμαστικά το 2022.
Το μοντέλο για το ψηφιακό ρούβλι θα επιτρέψει σε εταιρείες και ιδιώτες να έχουν έναν ψηφιακό λογαριασμό στη CBR στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μέσω της τράπεζας ή του παρόχου πληρωμών του ιδιωτικού τομέα.
Όπως έχει προγραμματιστεί, οι εμπορικές τράπεζες ή οι χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές θα είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση ότι οι λογαριασμοί CBDC συμμορφώνονται με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις διαδικασίες γνωριμίας με τον πελάτη και την επεξεργασία πληρωμών (βλ. γράφημα 1).
russia_1.JPG

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) αναμένει ότι το ψηφιακό ρούβλι θα μειώσει το κόστος συναλλαγής για ιδιώτες και εταιρείες, θα επιταχύνει τις πληρωμές και τους διακανονισμούς και θα προωθήσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία συνολικά.
Ωστόσο, το σχέδιο είναι πιστωτικό αρνητικό για τις τράπεζες.
Ωστόσο, το μοντέλο CBDC είναι ένα υβρίδιο προηγούμενων μοντέλων που η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε εξετάσει από τον Οκτώβριο, όταν αρχικά συζήτησε την ιδέα με τις τράπεζες.
Ένα λεγόμενο άμεσο μοντέλο, για παράδειγμα, θα είχε αποκλείσει οι τράπεζες και οι κάτοχοι λογαριασμών ψηφιακού ρουβλίου θα είχαν απευθείας ηλεκτρονική αξίωση στην CBR χωρίς μεσάζοντες.
Το υβριδικό μοντέλο φαίνεται λιγότερο ενοχλητικό για τις ρωσικές τράπεζες.
Παρόλο που η CBR δεν θα καταβάλει τόκους σε λογαριασμούς με ψηφιακά ρούβλια, οι πελάτες θα μπορούν να αναδιανέμουν κεφάλαια μεταξύ φυσικών χρημάτων, τραπεζικών λογαριασμών (ιδίως τρεχούμενων λογαριασμών με επιτόκιο 0%) και ηλεκτρονικών πορτοφολιών, προκαλώντας κάποια εκροή από τις τράπεζες και μειώνοντας τα έσοδα από τις συναλλαγές τους.
Οι πελάτες πιθανότατα θα προτιμήσουν την ευκολία των πληρωμών χωρίς κινδύνους της CBDC και θα τους ευνοήσουν την υπεραξία που διατηρείται στους τρεχούμενους λογαριασμούς των εμπορικών τραπεζών.
Κατά την άποψή της Moody’s, το υβριδικό μοντέλο δεν οδηγεί απαραίτητα σε σημαντικές αλλαγές για τους πελάτες λιανικής, λαμβάνοντας υπόψη τις καλά αναπτυγμένες τεχνολογίες της Ρωσίας , αλλά ο ανταγωνισμός από την πλατφόρμα για το ψηφιακό ρούβλι θα μειώσει πιθανώς το κόστος συναλλαγής.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι οι πληρωμές και οι μεταφορές μεταξύ ιδιωτών θα είναι χωρίς κόστος, ενώ οι προμήθειες εμπόρων για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών θα είναι ανταγωνιστικές 0,4% -0,7%.
Οι τράπεζες μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένες να αυξήσουν τα επιτόκια τρεχούμενου λογαριασμού για να διατηρήσουν πελάτες και τελικά να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης, το οποίο θα ήταν αρνητικό για την πίστωση.
Οι τράπεζες πιθανότατα θα μεταβιβάσουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης στους δανειολήπτες μέσω υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού για να διατηρήσουν το καθαρό τους περιθώριο.
Επιπλέον, οι τράπεζες ενδέχεται να έχουν λιγότερες συναλλαγές σε επιχειρήσεις και συναφή έσοδα από προμήθειες και προμήθειες, καθώς οι πελάτες πραγματοποιούν συναλλαγές περισσότερο χρησιμοποιώντας ψηφιακά ρούβλια μέσω λογαριασμών CBR και όχι εμπορικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Μεταξύ των συστημικά σημαντικών τραπεζών αυτές που εκτίθενται περισσότερο σε ανεπιθύμητες ενέργειες από ψηφιακά ρούβλια είναι οι Alfa-Bank, Sberbank αι AO Raiffeisenbank (βλ. γράφημα 2).
Αυτές οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων από επιχειρήσεις που σχετίζονται με συναλλαγές όπως κάρτες, αποδοχή πληρωμών εκτός σύνδεσης και διαδικτύου για λογαριασμό εμπόρων (όπως η διαδικασία γνωστής απόκτησης), μεταφορές χρημάτων και υπηρεσίες μετρητών και έχουν μεγαλύτερο μερίδιο τρεχουσών λογαριασμών στις υποχρεώσεις.
russia_2.JPG

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης