To άλλοτε προβληματικό παιδί του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος άντλησε κεφάλαια 1,4 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή της BlackRock και του κρατικού επενδυτικού Ταμείου της Νορβηγίας, επισημαίνουν οι Financial Times για την ΑΜΚ της Πειραιώς.
Mε την άντληση κεφαλαίων η Πειραιώς σκοπεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 45% της περσινής χρονιάς σε λιγότερο από 10% τους επόμενους 12 μήνες και στο 3% ως το τέλος του 2024.
«Η Πειραιώς δρομολογεί μια από τις μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουμε δει μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών» δήλωσε ο Mehmet Sevim, τραπεζικός αναλυτής στη JP Morgan Chase.
«Είναι σίγουρα κάτι φιλόδοξο, αλλά έχουμε δει από πρόσφατες συναλλαγές από άλλες ελληνικές τράπεζες ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές τιτλοποιήσεις και πιστεύουμε ότι αν η εκτέλεση είναι σωστή, το σχέδιο θα ανοίξει αναμφίβολα ένα νέο κεφάλαιο για την Πειραιώς» πρόσθεσε.
«Ποιοτικά θεσμικά ονόματα, κάποια από τα οποία δεν έχουν επενδύσει στη χώρα εδώ και καιρό.
Eίναι ένα σημείο καμπής για το βάθεμα, τη διεύρυνση και την ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κεφαλαίου» τόνισε στους Financial Times ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Με την άντληση κεφαλαίων, η τράπεζα Πειραιώς στοχεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 45% το 2020 σε λιγότερο από 10% τους επόμενους 12 μήνες και τελικά σε 3% μέχρι το τέλος του 2024.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Sunrise» που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, η τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδιάσει μέτρα για τον εξορθολογισμό του ισολογισμού της.
Η ΑΜΚ της Πειραιώς προσέλκυσε επίσης τον αμερικανικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Fidelity.
Οι επενδυτές της τράπεζας στοιχηματίζουν ότι η Πειραιώς μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία που προκάλεσε συρρίκνωση κατά 10% στην οικονομία πέρυσι.
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρά τη μείωση τους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ από την κορύφωση του 2016, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων κεφαλαίων John Paulson χρησιμοποίησε τη ΑΜΚ για να αυξήσει το μερίδιό του από 4,6% σε σχεδόν 19%, καθιστώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά την ελληνική κυβέρνηση (ΤΧΣ).
Ο Χρήστος Μεγάλου διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Πειραιά, δήλωσε ότι «η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην τράπεζα να επιτύχει τον εξορθολογισμό του ισολογισμού της και να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών