Με την παράλλαξη Δέλτα να πλήττει τον πλανήτη και να απειλεί να καταστρέψει κάθε βήμα προόδου και επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, σε ισχύ τέθηκε από την Πέμπτη 1 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid, το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ καθώς και σε 6 ακόμα χώρες της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, η Πορτογαλία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα, αποφάσισε να επαναφέρει το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από αύριο Παρασκευή, σε 45 κοινότητες, μεταξύ αυτών στη Λισαβόνα, ενώ η ΣτΙσπανία κατέγραψε 12.345 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας να δείχνουν ότι οι ημερήσιες αυξήσεις μολύνσεων αυτήν την εβδομάδα ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, εν μέρει λόγω της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.
Στο μέτωπο των εμβολίων, δύο δόσεις του AstraZeneca/Οξφόρδης κατά της COVID-19 παρέχουν εκτιμώμενη προστασία 94% από τον θάνατο λόγω της νόσου στα άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών, ανακοίνωσε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (Public Health England/PHE) σε εβδομαδιαία αναφορά παρακολούθησης δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες, ενώ σύσταση για β’ δόση εμβολιασμού με mRNA για όσους έκαναν την α’ δόση με AstraZeneca έδωσαν οι γερμανικές αρχές.
Η επιδημία με μια ματιά
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 182.420.108 και οι νεκροί 3.950.309
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.673.035 κρούσματα και 604.935 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.411.634 και τρίτη σε νεκρούς με 399.459
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 518.066 και τρίτη σε κρούσματα με 18.557.141
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.839.929
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.472.722 και έκτη η Τουρκία με 5.430.940
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.844.872 και όγδοη η Αργεντινή με 4.470.374
• Ένατη η Ιταλία με 4.260.788 και δέκατη η Κολομβία με 4.240.982
Η Πορτογαλία επαναφέρει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε 45 κοινότητες
Η Πορτογαλία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα, αποφάσισε να επαναφέρει το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από αύριο Παρασκευή, σε 45 κοινότητες, μεταξύ αυτών στη Λισαβόνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
"Διαπιστώνουμε ότι την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω", δήλωσε η υπουργός Επικρατείας Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι "οι συνθήκες δεν πληρούνται προκειμένου να πούμε ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο".
Αυτή η "απαγόρευση κυκλοφορίας στους δημόσιους δρόμους" θα εφαρμοστεί στους πλέον πληγέντες δήμους, σε ό,τι αφορά τον δείκτη επίπτωσης Covid-19, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας και το Πόρτο, καθημερινά από τις 23.00 το βράδυ έως τις 05.00 το πρωί.
Η μείωση των ωραρίων λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων, που εφαρμόζεται ήδη στη Λισαβόνα και άλλες δύο κοινότητες, θα επεκταθεί σε 16 νέες πόλεις. Τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να κλείνουν στις 22.30 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στις 15.30 τα Σαββατοκύριακα.
Η Πορτογαλία ξεπέρασε χθες το όριο των 2.000 νέων κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τον απολογισμό των υγειονομικών αρχών. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν σε γενική καραντίνα.
Η παραλλαγή Δέλτα, που έχει προκαλέσει αύξηση των μολύνσεων στην Πορτογαλία τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS).
Σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ελεύθερες οι μετακινήσεις στην Ευρώπη
Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19» που εναρμονίζει τους ταξιδιωτικούς κανόνες και διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών, με ασφάλεια, εντός της Ευρώπης.
Το πιστοποιητικό έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες και το χρησιμοποιούν ήδη εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ.
Από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες, το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις των πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι απαραίτητο και στην Ελβετία.
Το πιστοποιητικό συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι του Covid: Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).
Διαθέσιμο σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά) το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα διαθέτει ένα QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες πλοίων ή τρένων και τις εθνικές Αρχές.
Βάσει του κανονισμού που διέπει το «Πράσινο Πιστοποιητικό», στον οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson), σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid - 19.
Ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).
Το σενάριο του φρένου
Ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανησυχητικής μετάλλαξης του ιού, προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης», με τη δυνατότητα επανεισαγωγής ταξιδιωτικών περιορισμών.
Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Οι πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να δικαιολογούνται και να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 είναι ένα προσωρινό εργαλείο.
Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.
ΗΠΑ: Δεν τα κατάφερε ο Biden με τη διανομή των εμβολίων
Με τις ΗΠΑ να μην καταφέρνουν να επιτύχουν το στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος Biden έτσι ώστε έως τις 4 Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων Αμερικάνων έστω με μια δόση, ο Biden δεν κατάφερε να υλοποιήσει και την έτερη δέσμευση του για τη διανομή 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έως τα τέλη Ιουνίου οι ΗΠΑ είχαν διανείμει λιγότερες από 24 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 10 χώρες, με τον Λευκό Οίκο πάντως να υποστηρίζει πως οι παραδόσεις εμβολίων θα επιταχυνθούν τις επόμενες ημέρες και ότι το πρόβλημα δεν εναπόκειται στην εξασφάλιση των απαραίτητων δόσεων αλλά σε μια σειρά νομικών, υγειονομικών, συνοριακών και τελωνειακών ζητημάτων.
Εν τω μεταξύ, την επαναφορά περιοριστικών μέτρων, όπως την χρήση μάσκας, εξετάζουν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ λόγω της παράλλαξης Δέλτα, η οποία εκτιμάται πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει γίνει κυρίαρχη στην αμερικανική επικράτεια.
Με τον μισό αμερικανικό πληθυσμό να μην έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι ειδικοί προειδοποιούν για μια νέα έξαρση κρουσμάτων από το φθινόπωρο, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι φωνές για τον εμβολιασμό των παιδιών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Ήδη στο Λος Άντζελες αποφασίστηκε να φορούν στο εξής μάσκα όλοι οι πολίτες – είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι – σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Μεγάλη Βρετανία: Αύξηση για τέταρτη ημέρα των νέων κρουσμάτων
Στα 27.989 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021.
Είναι η τέταρτη συνεχής ημέρα με περισσότερα από 20.000 κρούσματα, κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη Ιανουαρίου, λίγο μετά από την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα.
Την Τετάρτη (30/6) τα κρούσματα ήταν λίγο πάνω από 26.000 ενώ την περασμένη Πέμπτη περίπου 16.700.
Τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 146.000 κρούσματα, μια αύξηση της τάξης του 71,8% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.
Οι θάνατοι του 24ώρου ήταν 22, με την αύξηση του επταημέρου να είναι 10,7%.
Στο μέτωπο των εμβολιασμών, την πρώτη δόση έχει κάνει πλέον πάνω από το 85% των ενηλίκων, συγκεκριμένα 44.860.978.
Την ενισχυμένη προστασία των δύο δόσεων έχουν 33.048.199 πολίτες, δηλαδή το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού.
Ισπανία: Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύτηκαν στα 12.345, παρά το ρεκόρ εμβολιασμών
Η Ισπανία κατέγραψε 12.345 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας να δείχνουν ότι οι ημερήσιες αυξήσεις μολύνσεων αυτήν την εβδομάδα ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, εν μέρει λόγω της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.
Ο δείκτης νοσηρότητας, που μετρήθηκε τις τελευταίες 14 ημέρες, αυξήθηκε σε 134 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους από 117 την Τετάρτη, επιταχύνοντας την άνοδο του αριθμού των μολύνσεων που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου, αφότου ο δείκτης αυτός βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο, σχεδόν 90 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους.
Ενθαρρυμένη από τη μείωση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες, καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία αύξησε ταχύτητες, η κυβέρνηση προχώρησε στη χαλάρωση των περιορισμών και το περασμένο Σάββατο ήρε την καθολική υποχρέωση χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Ένας αριθμός ρεκόρ 747.589 ανθρώπων εμβολιάστηκε σήμερα, με το 38% του πληθυσμού να έχει πλήρως εμβολιαστεί.
Η Ισπανία μετρά συνολικά 3.821.305 κρούσματα COVID-19 και 80.883 θανάτους.
ΠΟΥ: Χωρίς φως στο τούνελ στη Λατινική Αμερική - Μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως
Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 μειώνεται στη Βόρεια Αμερική, αλλά στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το τέλος της πανδημίας του νέου κορονοϊού «εξακολουθεί να μην αναμένεται στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO).
Καθώς τα ποσοστά μολύνσεων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό μειώνονται, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μόλις ένα στα δέκα άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.
Γερμανία: Σύσταση για β’ δόση εμβολιασμού με mRNA για όσους έκαναν την α’ δόση με AstraZeneca
Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 με μία δόση του σκευάσματος της AstraZeneca, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα λάβουν τη β' δόση με ένα από τα εμβόλια τύπου mRNA (BioNtech/Pfizer ή Moderna) και το διάστημα μεταξύ των δύο εμβολιασμών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας, αναθεωρώντας προηγούμενη σύστασή της.
Όπως διευκρίνισε η Επιτροπή, η αλλαγή της σύστασης οφείλεται αφενός στην εξάπλωση της παραλλαγής "Δέλτα" του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού, αλλά και στις έρευνες που δείχνουν ότι η ανοσοαπόκριση από τον συνδυασμό του εμβολίου της AstraZeneca με ένα από τα εμβόλια BioNTech/Pfizer ή Moderna είναι "σαφώς ανώτερη" από αυτήν έπειτα από δύο δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca.
Η Stiko διευκρινίζει ωστόσο ότι η σύστασή της δίδεται με την επιφύλαξη των σχολίων που θα προκύψουν από τη διαδικασία, η οποία ακόμη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Έως τώρα, η Επιτροπή, η οποία έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, συνιστούσε τον συνδυασμό των δύο σκευασμάτων μόνο στην περίπτωση που κάποιο άτομο κάτω των 60 ετών είχε λάβει την α' δόση του εμβολίου της AstraZeneca πριν εκδοθεί η σύσταση που συνιστούσε τη χορήγηση του εν λόγω σκευάσματος μόνο στους μεγαλύτερους.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η Επιτροπή, υπό την απειλή της παραλλαγής "Δέλτα", η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Jens Spahn, εντός του Ιουλίου αναμένεται να έχει φθάσει στο 70-80% του συνόλου των κρουσμάτων, είναι σημαντικό "η β' δόση να χορηγηθεί εγκαίρως", καθώς μετά από μόνο μία δόση, η προστασία έναντι της παραλλαγής φαίνεται "σημαντικά περιορισμένη".
Σε ό,τι αφορά το διάστημα μεταξύ δύο δόσεων από το εμβόλιο της Moderna, η Stiko συνιστά τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ενώ για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer τρεις έως έξι εβδομάδες.
Εάν κάποιος εμβολιαστεί με δύο δόσεις από το σκεύασμα της AstraZeneca, θα πρέπει να μεσολαβήσουν εννέα έως δώδεκα εβδομάδες.
Μέχρι σήμερα στη Γερμανία έχουν εμβολιαστεί πλήρως 31 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 37,3% του συνολικού πληθυσμού.
Τουλάχιστον την α' δόση έχουν λάβει 45,8 εκατομμύρια άνθρωποι (55,1%), ενώ τα τρία τέταρτα των εμβολιασμών έχουν γίνει με το εμβόλιο των BioNtech/Pfizer.
PHE (Μεγάλη Βρετανία) Το εμβόλιο της AstraZeneca προστατεύει κατά 94% από θάνατο τους άνω των 65 ετών
Δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης κατά της COVID-19 παρέχουν εκτιμώμενη προστασία 94% από τον θάνατο λόγω της νόσου στα άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (Public Health England/PHE) σε εβδομαδιαία αναφορά παρακολούθησης δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες.
Η PHE δήλωσε ότι η πλειονότητα των δεδομένων προέρχεται από μια περίοδο κατά την οποία η παραλλαγή 'Αλφα, που εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Αγγλία, ήταν ακόμη κυρίαρχη και δεν παρείχε ειδική εκτίμηση της προστασίας από τον θάνατο που προσφέρει το εμβόλιο κατά της πιο διαδεδομένης σήμερα παραλλαγής Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία.
Η PHE δήλωσε επίσης ότι για τα άτομα κάτω των 40 ετών, προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μια δόση του εμβολίου Pfizer είναι αποτελεσματική κατά 61% έναντι της συμπτωματικής νόσου και μια δόση του εμβολίου Moderna είναι αποτελεσματική κατά 72%.
"Αυτά τα δεδομένα μας ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη ότι τα εμβόλια παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας από την COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες", δήλωσε ο Τζέιμι Λόπες Μπέρναλ, επιδημιολόγος σύμβουλος στη PHE.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών