Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων - Ξεκινάει εθελοντικός εμβολιασμός με mRNA για τους 15 - 17 ετών
(Συνεχές upd) Σε πλήρη επιφυλακή έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η ραγδαία επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα έχει σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου, μπροστά στο ενδεχόμενο κορύφωσης ενός νέου, τέταρτου κύματος της πανδημίας, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής σεζόν.
O αριθμός των νέων κρουσμάτων από ανακοινώθηκαν χθες 5/7 - 801 , ενώ επτά ημέρες νωρίτερα ήταν μόλις 362- αλλά και η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία - έφτασαν τις 59, ενώ ο μέσος όρος του προηγούμενου επταημέρου ήταν 39 - δίνει το μέτρο της ανησυχίας για την έλευση ενός θερινού κύματος της πανδημίας, όπως προβλέπει άλλωστε το Ευρωπαϊκό CDC, στην τελευταία Έκθεσή του.
Η πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, η μετάλλαξη Δέλτα, έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό CDC να επικρατήσει και εδώ.
«Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα, παραδείγματος χάρη στην Κρήτη» περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας «εδώ και τώρα» επίσπευση των εμβολιασμών, σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις ΜΕΘ οι ανεμβολίαστοι
Η απόλυτη εγρήγορση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ερμηνεύεται από τα στατιστικά δεδομένα, καθώς «όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων.
Είναι της τάξης του 75%.
Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, με την πανδημία να καλπάζει εκ νέου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα καθοδικής τάσης.
Υπό το βάρος των εξελίξεων, μονόδρομο καθιστά για το Μαξίμου τον εμβολιασμό η παρούσα φάση της πανδημίας, καθώς «το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας τόσο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην προστασία από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, όσο και τις τραγικές συνέπειες με τις οποίες κινδυνεύουν όσοι απέχουν από την εμβολιαστική διαδικασία.
Τα συντριπτικά αυτά ποσοστά οδηγούν την κυβέρνηση να επιδιώξει την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, με τον Πρωθυπουργό να ζητά σήμερα τη δυναμική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεδομένο μάλιστα ότι συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα, η Στερεά Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υστερούν κατά πολύ ως προς την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων του εμβολιασμού.
Στον αντίποδα, τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν τα Ιόνια νησιά, αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Καμπανάκι Τσιόδρα
Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας θα βρίσκονται σε όλες τουριστικές περιοχές για να διευκολύνουν την εμβολιαστική ροή, ενώ σε εφαρμογή τίθεται από αύριο ο εμβολιασμός κατ’ οίκον με αφετηρία την Κρήτη.
Για την τελευταία, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα ο Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, όπως και για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας πως στις περιοχές αυτές παρατηρείται έντονα αυξητική τάση της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας εστίασε στις νεαρές ηλικίες, που πλήττονται περισσότερο σε αυτή τη φάση από τον κορωνοϊό, κατά την παρουσίαση της πλήρους επιδημιολογικής εικόνας της χώρας στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αυξηθεί η προσέλευση νέων ατόμων στα εμβολιαστικά κέντρα.
Επιτάχυνση εμβολιασμών
Η αυτοδιοίκηση και πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν ενεργότερη συμμετοχή στην προσπάθεια για επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.
Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι καχύποπτοι έναντι των εμβολίων.
Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα - πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.
Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.
Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του.
Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.
Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnsons & Johnsons και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.
Συνεργάτες του κ. Πέτσα ανέφεραν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.
Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.
Πίσω στην μάσκα
Υπό αυτές τις συνθήκες, στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάσχεση ενός πιθανού, νέου κύματος δεν αποκλείεται να επιστρέψουν και αυστηρότεροι περιορισμοί, οι οποίοι είχαν αρθεί το τελευταίο διάστημα, έτσι ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας στην μάχη με την πανδημία.
Υπό αυτό το πρίσμα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αφού «όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα», όπως ανέφερε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι παραμένει η επέκταση των νέων μέτρων στις μετακινήσεις, τα οποία τέθηκαν χθες 5/7 σε εφαρμογή για τις νησιωτικές περιοχές και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς «δεν μπορεί η κοινωνία και η οικονομία να μείνει για πάντα κλειστή και δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλιο παρότι βλέπει την αποτελεσματικότητά του και τα στοιχεία ως προς αυτό να κρατάει πίσω όλη την υπόλοιπη κοινωνία και την κοινωνία», επισήμανε η κ. Πελώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, «κανείς δεν έχει πει να βγάλουμε τις μάσκες, οι μάσκες έχουν αφαιρεθεί με εισήγηση της επιτροπής δημόσιας υγείας στους εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνάθροιση σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους με συνάθροιση, η εισήγηση και η πολιτική είναι ότι οι μάσκες συνεχίζουν να φοριούνται, αυτό είναι βασικό μέτρο δημόσιας υγείας το οποίο εξακολουθεί να ισχύει», περιέγραψε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων, οριζόντιων μέτρων το φετινός χειμώνα.
Ξεκινά εθελοντικός εμβολιασμός με mRNA για τους εφήβους 15 - 17 ετών
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνψσε ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 με 17 ετών.
Η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες για την διαδικασία.
Θεοδωρίδου: Και τα 4 εμβόλια είναι αποτελεσματικά
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως και τα τέσσερα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, είναι αποτελεσματικά.
«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη και ειδικότερα: Pfizer και Moderna στο 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% Johnson&Johnson.
Συνέχισε, τονίζοντας πως είναι αναγκαίος ο πλήρης εμβολιασμός, καθώς η 1η δόση φέρει ανοσοαπόκριση της τάξεως του 33%. Παράλληλα, τόνισε ότι «οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων».
«Τα εμβόλια mRNA θα χρησιμοποιηθούν για τους εφήβους.
Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς».
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς νόσων, η συχνότητα εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εποχικής γρίπης.
Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και στους εφήβους ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και ανακοίνωσε ότι ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι μέχρι το απόγευμα είχαν γίνει περίπου 74.000 εμβολιασμοί, ενώ έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 90.000 εμβολιασμούς.
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 8.770.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 5.000.000 με μία δόση (ποσοστό 47,7% επί του συνολικού πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 αφορούν πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 38,2% επί του συνολικού πληθυσμού.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ξεκινά αύριο από την Κρήτη, το επιχειρησιακό πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές, με κινητά συνεργεία και ενημέρωση για τα σημεία εμβολιασμών.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού, λέγοντας πως οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna από την επόμενη μέρα και με Pfizer μετά από τρεις ημέρες.
Επίσης, άνοιξε η σχετική πλατφόρμα στο emvolio.gr για την πρόσκληση των ιδιωτών γιατρών που θα συμμετάσχουν στους κατ' οίκον εμβολιασμούς.
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού για εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 15-17, τονίζοντας ότι τη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα γίνει και τις παραμέτρους που την αφορούν.
Στους 12.743 οι νεκροί
Τα νέα 5/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 801, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 426.963 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.238 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.743 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173 (68,2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 86,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.702 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +96,67%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 39 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Τι ισχύει από 5/7 για τις μετακινήσεις
Νέα δεδομένα ισχύουν από 5/7 σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από την νόσο Covid-19.
Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις στα νησιά, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας.
Συγκεκριμένα, από σήμερα όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, θα πρέπει:
α) Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή
γ) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.
Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Οι εξαιρέσεις
-Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
-Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
-Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται επίσης η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Η επιβίβαση στα πλοία
Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:
- Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
- Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
- Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
- Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/. καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/
Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.
Νέες ρυθμίσεις και στους χώρους ψυχαγωγίας
Σχετικά με τη λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών (δωδεκάμηνης λειτουργίας) κατά την είσοδο σε κλειστή κινηματογραφική αίθουσα απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη
α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
β) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test), εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης (https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf) ή γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Όπως είναι ήδη γνωστό από 2 Ιουλίου επιτρέπεται η λειτουργία των ανοικτών (υπαίθριων) κέντρων διασκέδασης περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- 25% πληρότητα
- Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:
(α) Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
(β) Βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.
Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
γ) Πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν
Παρουσία θεατών
Επιπλέον, επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές:
α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.
Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ή
γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Σχόλια αναγνωστών