Στελέχη της Pfizer έχουν συναντήσεις με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να συζητήσουν το σενάριο χορήγησης μιας τρίτης δόσης ύστερα από τη διαπίστωση ότι τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού υποχωρούν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, αν και τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν καταστήσει σαφές πως μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.
Και ενώ η Pfizer επιθυμεί και την χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου της, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron απευθύνθηκε με διάγγελμα του στους Γάλλους πολίτες, στους οποίους ανακοίνωσε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ για μέσα μεταφοράς, εστίαση και διασκέδαση θα απαιτείται πράσινο πιστοποιητικό.
Την ίδια στιγμή, για την πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό απολογήθηκε σήμερα (12/7/2021) ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων.
«Αυτό που νομίζαμε ότι θα ήταν δυνατόν, αποδείχθηκε αδύνατον στην πράξη», δήλωσε ο Rutte μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Είχαμε κακή κρίση, κάτι για την οποία μετανιώνουμε και για το οποίο ζητάμε συγγνώμη» συμπλήρωσε.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 187.052.960 και οι νεκροί σε 4.035.221
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.872.429 κρούσματα και 607.353 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.874.376 και τρίτη σε νεκρούς με 408.764
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 533.488 και τρίτη σε κρούσματα με 19.089.940
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.875.979
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.738.000 και έκτη η Τουρκία με 5.465.094
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.173.167 και όγδοη η Αργεντινή με 4.647.948
• Ένατη η Κολομβία με 4.471.622 και δέκατη η Ιταλία με 4.272.163
Macron (Πρόεδρος Γαλλίας): Yποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid και πιστοποιητικό σε υγεία, εστίαση και μέσα μεταφοράς
Nέα μέτρα κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι, προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων, ο εμβολιασμός κατά της νόσου θα είναι υποχρεωτικός για το προσωπικό Υγείας και άλλους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Πρόσθεσε ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν έλεγχοι και κυρώσεις.
«Εάν δεν ενεργήσουμε, τα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι θα αυξηθούν», είπε σε τηλεοπτική ομιλία.
Πράσινο πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για την είσοδο σε κάθε εκδήλωση όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 50 πολίτες από τις 21 Ιουλίου.
Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να διαθέτουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
«Από την 1η Αυγούστου το Green Pass θα είναι υποχρεωτικό σε καφέ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, ΚΑΠΗ, αλλά και σε αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα για μεγάλες διαδρομές» εξήγησε ο Emmanuel Macronκαι συμπληρώνοντας:
«Μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι διαθέτουν αρνητικό τεστ θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους, είτε είναι πελάτες ή εργαζόμενοι».
«Θα διευρύνουμε την υποχρέωση του πιστοποιητικού όσο περισσότερο γίνεται, προκειμένου να σας ωθήσουμε να εμβολιαστείτε» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος που τόνισε πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.
Rutte: Συγνώμη για την πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων
Για την πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό απολογήθηκε σήμερα (12/7/2021) ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων.
«Αυτό που νομίζαμε ότι θα ήταν δυνατόν, αποδείχθηκε αδύνατον στην πράξη», δήλωσε ο Rutte μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Είχαμε κακή κρίση, κάτι για την οποία μετανιώνουμε και για το οποίο ζητάμε συγγνώμη» συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (9/7/2021), ο Ολλανδός πρωθυπουργός επέβαλε εκ νέου περιορισμούς σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού, κυρίως μεταξύ των νέων. Κι αυτό μόλις δύο εβδομάδες μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, καθώς τα κρούσματα μειώνονταν.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ολλανδία έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα του 2021.
Μ. Βρετανία: Άνοιγμα στις 19/7 αλλά με προσοχή ανακοινώνει ο Boris Johnson
Το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων και την άρση όλων των περιορισμών από τις 19 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα 12/7 ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος πάντως θα επισημάνει πως χρειάζεται προσοχή καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Σήμερα 12/7 ο Johnson θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης του για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και το τέλος των περιορισμών, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνουν επιστήμονες και ειδικοί μια και είναι σε έξαρση η επιδημία με χιλιάδες κρούσματα να ανακοινώνονται καθημερινά.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει στη Μ. Βρετανία – εκτιμάται πως ποσοστό μεγαλύτερο του 87% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 και το 66% έχει λάβει δύο δόσεις – αναμένεται να επιτρέψει την άρση των περιορισμών.
«Η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Τα περιστατικά μόλυνσης θα αυξάνονται καθώς θα ξεκλειδώνουμε.
Έτσι, καθώς επιβεβαιώνουμε τα σχέδια μας σήμερα, το μήνυμά μας θα είναι ξεκάθαρο.
Η προσοχή είναι απολύτως σημαντική και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, ώστε να μην καταργήσουμε την πρόοδό μας» ανέφερε σε ανακοίνωση του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή 11/7 ο Johnson.
Πάντως, αν και αναμένεται να αρθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα από την χωρητικότητα των επιχειρήσεων μέχρι την χρήση μάσκας, ο Johnson εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να τις φορούν όταν βρίσκονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους.
Συνάντηση Pfizer – FDA για τρίτη δόση εμβολίου
Συνάντηση με εκπροσώπους της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα έχουν σήμερα στελέχη της Pfizer με κύριο αντικείμενο την χορήγηση και τρίτης δόσης του εμβολίου, μια και η εταιρεία έχει διαπιστώσει σημαντική μείωση των αντισωμάτων, έξι με οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Πάντως, τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αναφέρει σε κοινό ανακοινωθέν τους ότι οι Αμερικάνοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δεν χρειάζονται μια τρίτη δόση αυτή τη στιγμή, αν και έχουν επισημάνει ότι «είμαστε έτοιμοι για ενισχυτικές δόσεις εφόσον και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται».
Η Pfizer αναμένεται να καταθέσει το αίτημα της με αφορμή τόσο τον μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες ύστερα από τον εμβολιασμό όσο και την ταχύτητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες σε εθελοντές, υποστηρίζει ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι ασφαλής και αυξάνει ακόμα περισσότερο το ανοσολογικό φορτίο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Από την πλευρά του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστήριξε πως δεν αποκλείεται μελλοντικά η χορήγηση και τρίτης δόσης, αν και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθούν περισσότερα στοιχεία έτσι ώστε να δοθεί και μια τυπική σύσταση για μια ακόμα δόση του εμβολίου.
Μείωση αντισωμάτων
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Pfizer, Mikael Dolsten είχε αναφερθεί στη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ, κυρίως σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
«Το εμβόλιο της Pfizer είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της παράλλαξης Δέλτα.
Αλλά ύστερα από έξι μήνες, υπάρχει πιθανόν ο κίνδυνος της επαναμόλυνσης καθώς τα αντισώματα, όπως προβλεπόταν, υποχωρούν» ανέφερε ο Dolsten, ο οποίος είπε πως αν και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία, φαίνεται πως ύστερα από έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, η παράλλαξη Δέλτα, η οποία είναι η πιο μεταδοτική παράλλαξη έως σήμερα, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις και ήπια νόσηση.
Αποτελεσματικό κατά 95% σε σοβαρή νόσηση
Σύμφωνα με τον Dolsten, παρά τη μείωση των αντισωμάτων, όπως προκύπτει από στοιχεία σε Ισραήλ και Μπαχρέιν, το εμβόλιο παραμένει κατά 95% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσησης.
Μάλιστα ο Dolsten υποστηρίζει ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού αυξάνει τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από 5 έως 10 φορές, σε σύγκριση με το αρχικό εμβόλιο ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την χορήγηση της τρίτης δόσης σε διάστημα 6 με 8 μηνών από τις δύο αρχικές.
Ερωτήματα επιστημόνων
Πάντως, πολλοί επιστήμονες θέτουν ερωτήματα σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, επισημαίνοντας ότι πέρα από τη μείωση των αντισωμάτων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο σημαντικός ρόλος και άλλων μερών του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Β κυττάρων, τα οποία μπορούν να παράξουν αντισώματα, όταν ο οργανισμός προσβληθεί από τον ιό.
Για αυτόν τον λόγο υπογραμμίζουν πως χρειάζονται και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την χορήγηση τρίτης δόσης.
Όπως είπε ο Dolsten μια τέτοια έρευνα σε 10.000 εθελοντές θα «τρέξει» κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει πολύ μετά το αίτημα για την έγκριση της τρίτης δόσης, ενώ σημείωσε πως Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν μια νέα εκδοχή του εμβολίου που θα αντιμετωπίζει και την παράλλαξη Δέλτα, αν και επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη να αντικατασταθεί το σημερινό εμβόλιο.
Μάλιστα ο Dolsten υποστήριξε πως σε περίπτωση που εγκριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης, η Pfizer αναζητά τρόπους για να αυξήσει την παραγωγή του εμβολίου της.
Ήδη έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να παράξει 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 και 4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022.
Που είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Και ενώ πλέον αντικείμενο συζήτησης γίνεται η χορήγηση και τρίτης δόσης, πολλά κράτη καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό έτσι ώστε να κινητοποιήσουν πολίτες και επαγγελματικές ομάδες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Μάλιστα, η ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων – γιατρών, νοσηλευτών, κα – αρχίζει να κερδίζει έδαφος με τις Γαλλία και Ελλάδα να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις εντός της ημέρας.
Υποχρεωτικό για τους ενηλίκους
Η υποχρέωση εμβολιασμού για όλους τους ενηλίκους είναι μάλλον σπάνια:
- Τατζικιστάν: Κυβερνητικό διάταγμα υποχρεώνει όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
- Τουρκμενιστάν: Αν και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ούτε ένα κρούσμα, στις 7 Ιουλίου ανακοίνωσε πως καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό «για όλα τα πρόσωπα άνω των 18 ετών χωρίς ιατρικές αντενδείξεις».
- Βατικανό: μια ανακοίνωση με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους κατοίκους και τους εργαζομένους στο Βατικανό. Οι κυρώσεις μπορεί θεωρητικά να φθάσουν μέχρι την απόλυση όσων δεν συμμορφώνονται
Υποχρέωση για ορισμένες κατηγορίες
Υπάρχουν χώρες που έχουν θεσπίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού:
- Ιταλία: νομοθετικό διάταγμα της 25ης Μαΐου υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας να εμβολιασθούν κατά της Covid-19 διότι διαφορετικά δεν θα μπορούν να εργάζονται ερχόμενοι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Η υποχρέωση αυτή προσβλήθηκε στη δικαιοσύνη από 300 ιταλούς νοσηλευτές και μια ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματισθεί για τις 14 Ιουλίου.
- Ηνωμένο Βασίλειο: η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου πως θα καταστήσει υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για όλα τα πρόσωπα που εργάζονται μέσα στους αγγλικούς οίκους ευγηρίας, περιλαμβανομένου του μη ιατρικού προσωπικού, όπως οι κομμωτές, οι αισθητικοί και οι εθελοντές που θα πρέπει να έχουν πλήρως εμβολιασθεί μέχρι τον Οκτώβριο, αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί. Το μέτρο πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.
- Ρωσία: Αν και ο πρόεδρος Putin είναι αντίθετος στην επιβολή μιας υποχρέωσης σε εθνικό επίπεδο, ο δήμαρχος της Μόσχας κήρυξε στις 16 Ιουνίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών. Περίπου 60% εξ αυτών, δηλαδή περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, οφείλουν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 15 Αυγούστου. Έκτοτε και άλλες τοπικές οντότητες, μεταξύ των οποίων η Αγία Πετρούπολη και η περιφέρειά της, έλαβαν ανάλογα μέτρα.
- Καζακστάν: η χώρα διέταξε την 1η Ιουλίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των περισσότερων από τους εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με άλλα πρόσωπα. Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, θα τους απαγορευθεί η αλληλεπίδραση με τους πελάτες ή με άλλα πρόσωπα.
- Φίτζι: το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να πάρουν άδεια, αν δεν έχουν κάνει την πρώτη τους ένεση στις 15 Αυγούστου, και κινδυνεύουν να απολυθούν, αν η δεύτερη δεν τους έχει χορηγηθεί πριν από την 1η Νοεμβρίου. Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση τους την 1η Αυγούστου.
- ΗΠΑ: η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε στο τέλος Ιουνίου πως θα ζητήσει από τους περίπου 35.000 εργαζομένους της να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, διότι διαφορετικά θα τους επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι την απόλυση. Αυτή η απαίτηση δεν θα ισχύσει πάντως μέχρι να εγκριθούν πλήρως τα εμβόλια από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA).
Εξάλλου περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι ενός από τα μεγαλυτερα νοσοκομεία του Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν αφού αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, όπως απαιτούσε το νοσοκομείο. Μερικοί εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νοσοκομείου, όμως η προσφυγή τους απορρίφθηκε.
Γαλλία: Yποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γιατρούς και νοσηλευτές
Υποχρεωτικός αλλά όχι και τελείως...
Σε ορισμένες χώρες, η υποχρέωση δεν είναι επίσημη, αλλά οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που ο εμβολιασμός μοιάζει με... υποχρέωση.
- Σαουδική Αραβία: το βασίλειο ανακοίνωσε στις 18 Μαΐου ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός από τον Αύγουστο για να εισέρχεται κανείς σε κυβερνητικά και ιδιωτικά ιδρύματα, περιλαμβανομένων των χώρων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μόνον οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον δημοσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα μπορουν να επιστρέψουν στο χώρο δουλειάς τους.
- Πακιστάν: από την 1η Ιουλίου, η επαρχία του Βελουχιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους να εισέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες, τα πάρκα, τα εμπορικά κέντρα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλού στη χώρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι της επαρχίας Σιντ, που αρνούνται να εμβολιασθούν, δεν θα αμείβονται πλέον, ενώ η επαρχία Πουντζάμπ απείλησε να κόψει το τηλέφωνο σε όσους αρνηθούν το εμβόλιο.
Υποχωρεί η covid στην Ινδία – Λιγότερα από 38.000 τα νέα κρούσματα
Σαφείς τάσεις υποχώρησης καταγράφει η επιδημία covid στην Ινδία καθώς υποχωρούν σταδιακά οι μολύνσεις που αναφέρονται σε ημερήσια βάση.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο η Ινδία ανέφερε 37.154 νέα περιστατικά μόλυνσης και 724 νέους θανάτους.
Συνολικά η Ινδία μετρά πάνω από 30 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 408.000 θανάτους, αν και εκτιμάται πως οι επίσημοι αυτοί αριθμοί υπολείπονται σημαντικά από τους πραγματικούς.
Η Ινδία έχει τον δεύτερο υψηλό αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Σε έξαρση η επιδημία covid στην Αυστραλία – Δεν αποδίδει το lockdown στο Σίδνεϊ
Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Αυστραλία και ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου παρά το lockdown στο Σίδνεϊ τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται.
Η Αυστραλία ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κρουσμάτων της Covid-19 που έχει καταγράψει μέσα στο 2021, η οποία αποδίδεται στην ταχεία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στο Σίδνεϊ παρά το γεγονός ότι είναι σε lockdown για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 112 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης, σχεδόν όλα στο Σίδνεϊ, στην πέμπτη συναπτή ημέρα που καταγράφεται αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων.
Ωστόσο υπήρξε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο καθώς οι τελευταίες μολύνσεις ήταν άτομα που βρίσκονταν εκτός κοινότητας ενώ οι λοιμώξεις μειώθηκαν σε 34, από 45 την Κυριακή.
Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε ότι η πορεία αυτού του αριθμού μέσα στις επόμενες μέρες θα καθορίσει αν θα παραταθεί το lockdown στο Σίδνεϊ, που αναμένεται να λήξει την Παρασκευή.
Τα μέτρα στο Σίδνεϊ αυστηροποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, με περιορισμό στους κατοίκους να κινούνται σε απόσταση 10 χλμ από το σπίτι τους για άσκηση.
Οι υπαίθριες συγκεντρώσεις έχουν περιοριστεί σε δύο άτομα και μόνο ένα άτομο ανά νοικοκυριό μπορεί να φεύγει από το σπίτι καθημερινά για να αγοράζει είδη πρώτης ανάγκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών