Ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων και όχι πανικό ζητούν άνθρωποι του τουρισμού
Κυρίως, διότι όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες οι προειδοποιήσεις επιστημόνων που έχουν ως στόχο να ασκηθεί πίεση στους ανεμβολίαστους μέσα στην κοινωνία «για να σπεύσουν να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή το να χτιστεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας ώστε να μην «ζοριστεί» το σύστημα υγείας, καμιά φορά «ξεχνούν» να αναφέρουν όλα τα στοιχεία της πανδημίας και μένουν μόνο στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στο εν δυνάμει ταξιδιωτικό κοινό».
«Υπάρχει ανησυχία στον κλάδο σε σχέση με τις ανακοινώσεις επιδημιολόγων το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό γιατί, ενώ πράγματι η πανδημία αρχίζει να μετριέται με την εισαγωγή στις ΜΕΘ και με τους θανάτους σε καθημερινή βάση και όχι μόνο με τον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων - ιδιαίτερα όταν είναι πάρα πολλά τα τεστ - ο κόσμος που θέλει απλά να κάνει διακοπές «βλέπει» μόνο αυτό που θέλει να δει, δηλαδή έναν τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και όχι την πραγματική εικόνα.
Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια αναστάτωση όσον αφορά το επόμενο διάστημα με ορατό τον αντίστοιχο αντίκτυπο στις κρατήσεις μας.
Χρειάζεται από εδώ και πέρα να αναλύουμε προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα χωρίς να δημιουργούμε πανικό (κυρίως οι επιστήμονες), ούτως ώστε με τα απαραίτητα γρήγορα βήματα στον εμβολιασμό να καταφέρουμε να έχουμε καλύτερη σεζόν και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», δηλώνει στο BN παράγοντας της αγοράς.
Σε «κινούμενη άμμο» η σεζόν
Ο χαρακτηρισμός «κινούμενη άμμος» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός για να περιγράψει τη φετινή απρόβλεπτη σεζόν, αποτυπώνει την εικόνα που επικρατεί στην αγορά και την αγωνία των επιχειρήσεων.
Μιλώντας για την «επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» στην ομώνυμη ημερίδα που οργάνωσε το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.) ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε ότι κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία δεν ξεπέρασε το 34,5% και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα ήταν στο 28,9%. Σήμερα, σύμφωνα με ξενοδοχειακές πηγές, η πληρότητα σε όλη τη χώρα για τον Ιούλιο δεν ξεπερνά το 55 – 65% (παρατηρούνται διακυμάνσεις ανάλογα με τον προορισμό) κατά μέσο όρο.
Θεοχάρης: Δεν ευθύνονται οι τουρίστες για την αύξηση κρουσμάτων
Απέναντι σε φωνές που επιμένουν να «ενοχοποιούν» τις τουριστικές ροές για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της υβριδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΞΕΕ, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από τους ελέγχους στα σύνορα, κάνοντας λόγο για «μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου που δείχνει ξεκάθαρα ότι η αύξηση δεν σχετίζεται με τον τουρισμό», όταν το «άνοιγμα» γίνεται προσεκτικά και με σχέδιο.
«Κατά το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου στις πύλες εισόδου της χώρας μας, πραγματοποιήθηκαν 105.609 δειγματοληψίες.
Ξέρετε πόσα ήταν τα θετικά κρούσματα;
Μόλις 74.
Δηλαδή, το ποσοστό θετικότητας είναι 0,07%.
Πραγματικά απειροελάχιστο.
Βάσει αυτών διαπιστώσαμε ότι η θετικότητα στα χερσαία σύνορα είναι ακόμη πιο χαμηλή από το γενικό δείκτη, πρακτικά αμελητέα, δηλαδή 0,01%.
Στα λιμάνια είναι 0,07% και στα αεροδρόμια 0,09%», εξήγησε.
«Η επιτάχυνση των εμβολιασμών «σανίδα σωτηρίας» για την οικονομία»
Με την πίεση να είναι μεγαλύτερη στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που παρακολουθούν τη σεζόν να κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά», οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις.
Όσο η διασπορά της πανδημίας επιμένει, ακόμα και το παρήγορο στοιχείο ότι οι εμβολιασμοί σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της covid_19 κρατούν (για την ώρα;) χαμηλότερα τον αριθμό των θανάτων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία, δεν φαίνεται να καθησυχάζει τις τουριστικές επιχειρήσεις απέναντι στο «κακό σενάριο» να τεθεί η σεζόν «εκτός τροχιάς» τώρα που αυξάνονται οι τουριστικές ροές.
Μάλιστα ο Αύγουστος όπου κορυφώνεται η τουριστική κίνηση είναι ο πιο καθοριστικός μήνας για την επιμήκυνση της σεζόν το Φθινόπωρο και οι φορείς συνεχίζουν να υπογραμμίζουν πως «οι γρήγοροι και οι περισσότεροι εμβολιασμοί είναι η «σανίδα σωτηρίας» για το φετινό καλοκαίρι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται πλέον σοβαρά από τα αρμόδια υπουργεία το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η πρόταση που έκανε η ΠΟΞ για ενσωμάτωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού που παραχωρείται ούτως ή άλλως σε όσους εμβολιάζονται κατά της covid-19, ως συμπληρωματικό έγγραφο στο πιστοποιητικό υγείας που πρέπει με βάση τη νομοθεσία να διαθέτουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ανεμβολίαστων στον επισιτισμό.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών