Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Δευτέρας 19/7 με την μετάλλαξη Δέλτα να θέτει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, λόγω της ταχύτατης μετάδοσής του.
Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για δημοφιλείς προορισμούς μετά το τοπικό lockdown της Μυκόνου, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει νέο εμβολιαστικό κάλεσμα.
Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα μας
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.834, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 459.146 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.360 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.858 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 89.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.760 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 141 (ημερήσια μεταβολή +6.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 117 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Δείτε την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό: Στοιχεία.pdf
Αρνητική πρωτιά για την Αττική
Συγκεκριμένα η Αττική έχει 720 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με το κέντρο της Αθήνας να έχει 181 νέα περιστατικά covid-19 και τον Πειραιά να ακολουθεί στα 122.
Παράλληλα η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 123 νέα κρούσματα κορωνοϊού και το Ηράκλειο Κρήτης 104.
Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική
- Ανατολική Αττική 73
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 103
- Δυτική Αττική 30
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 92
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 181
- Νησιά 7
- Νότιος Τομέας Αθηνών 112
- Πειραιάς 122
Η γεωγραφική κατανομή στην υπόλοιπη Ελλάδα
Φόβοι για νέους περιορισμούς μετά τη Μύκονο
Μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο και με την επιδημία του κορωνοϊού να είναι σε πλήρη έξαρση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε Κυκλάδες και Κρήτη, στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών και τοπικών lockdown και σε άλλα νησιά.
Με τους ρυθμούς των εμβολιασμών να έχουν μειωθεί, αν και η κυβέρνηση έκανε λόγο για αύξηση των ραντεβού την περασμένη εβδομάδα, και με την τουριστική σεζόν να είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη να γίνονται εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και των όσων προβλέπονται στις επιχειρήσεις σχετικά με τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.
Αν και η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επιβάλλει οριζόντια μέτρα και lockdown, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επεμβαίνει με περιορισμούς όπου κρίνεται πως αυτό είναι αναγκαίο για να μην ξεφύγει τελείως η διασπορά του ιού.
Η περίπτωση της Μυκόνου είναι ενδεικτική, αν και το ανησυχητικό είναι πως η επιδημιολογική κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων – Ίος, Πάρος, Σαντορίνη – αλλά και στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν τα κρούσματα εξακολουθήσουν να είναι σε εκθετική αύξηση και τα επόμενα 24ωρα τότε είναι πολύ πιθανό να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και σε αυτά τα νησιά, όπως συνέβη και στη Μύκονο.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει στο να διατηρηθεί υπό έλεγχο η εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η εικόνα της χώρας και να μη μειωθούν οι τουριστικές ροές στο ούτως ή άλλως προβληματικό φετινό καλοκαίρι.
Παράλληλα το βλέμμα παραμένει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, μια και οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ασφαλές τείχος ανοσίας πριν έρθει το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.
Μητσοτάκης: Προτρέπω όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν
Νέο κάλεσμα προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας απηύθυνε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.
"Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία αύξηση στο ρυθμό των ραντεβού που κλείνονται, και από τα νέα παιδιά, τους νέους συμπολίτες μας, αλλά και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που ενδεχομένως να είχαν διστάσει μέχρι στιγμής να εμβολιαστούν. Είναι ξεκάθαρο -έβλεπα και τα στοιχεία σήμερα με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία πια όπως είχαμε προβλέψει είναι ήδη κυρίαρχη στη χώρα μας- ότι όλοι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν είτε θα αρρωστήσουν. Επομένως, θα προέτρεπα πραγματικά, με όσο μεγαλύτερη δύναμη μπορώ, όσο δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο από το να κολλήσουν αλλά από το να αρρωστήσουν σοβαρά", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Το εμβόλιο είναι ένα θαύμα της επιστήμης, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του και θα ζητήσω και πάλι και σε τοπικό επίπεδο να κάνουμε αυτήν την επιπρόσθετη προσπάθεια πειθούς. Έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα πια στη διάθεσή μας, αρκεί να δείτε τα στοιχεία των τελευταίων μηνών: το 99% των συμπολιτών μας μεταξύ 60 και 80 ετών που αρρώστησαν σοβαρά ήταν ανεμβολίαστοι. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω για το πόσο επικίνδυνο είναι, ειδικά τώρα που έχουμε τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, να παραμένει κάποιος ανεμβολίαστος", πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ειδικά στους νεότερους σε ηλικία συμπολίτες μας. "Θα ενθαρρύνω και τα νεότερα παιδιά, τους εφήβους μας, σε συνεννόηση πάντα με τους γονείς τους, να κάνουν κι αυτοί το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Και φυσικά, εφόσον η Επιτροπή το εισηγηθεί, θα εγκρίνουμε κι εμείς το να κατέβει το όριο του εμβολιασμού μέχρι τα δώδεκα, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες", ανέφερε.
Ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα
Πάντως, φαίνεται πως η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι ραγδαία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα (19/7/2021) θα υπάρξουν έκτακτες ανακοινώσεις, καθώς ο ΕΟΔΥ θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση με τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού, αλλά και για τις μεταλλάξεις, γιατί, όπως φαίνεται, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί.
Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, κάθε Πέμπτη. Ωστόσο φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί και κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει ανακοίνωση σήμερα Δεύτερα 19 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη (15/7) από τον έλεγχο των 892 δειγμάτων αναδείχθηκαν συνολικά 703 δείγματα μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ενώ 174 δείγματα αφορούν σε στελέχη του ιού που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η πλειονότητα των κρουσμάτων μετάλλαξης αφορά στο στέλεχος Α, 100 είναι της παραλλαγής Β, 281 ανήκουν στη μετάλλαξη Δέλτα και 2 στη Γάμα.
Τζανάκης: Κυριαρχεί η παράλλαξη Δέλτα, ευθύνεται για το 95% των κρουσμάτων στην Κρήτη – Τα σενάρια
Την εκτίμηση πως η παράλλαξη Δέλτα τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε πως ήδη η παράλλαξη Δέλτα «ευθύνεται» για το 95% των κρουσμάτων στην Κρήτη.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης αναφέρθηκε στα δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Το πρώτο είναι το ευμενές, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντά στα 3.000 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό η αυξηθούν.
Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές, αφορά τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4.500 με μέγιστο τα 6.500 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως,.
Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθεί αυτός ο αριθμός.
Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτυλίσσονται το πολύ έως τις 20 Αυγούστου.
Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.
Αδύνατο να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα
Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων ο κ.Τζανάκης είπε πως είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν.
«Τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε.
Μπορεί να ήταν και 10.000 αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ.
Όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των 10.000 κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8% με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ» τόνισε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι γύρω στα 60.000.
Αυξάνονται οι νοσηλείες
Αναφορικά με την παράλλαξη Δέλτα, ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι αυτή «ευθύνεται» για το 95% των κρουσμάτων στην Κρήτη.
«Οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν τετραπλασιαστεί στην Κρήτη, ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το Σωτηρία» επεσήμανε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως οι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτού να είναι νεαρής ηλικίας.
Όπως είπε ο κ.Τζανάκης, ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων.
«Το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες, αρχίζει να φαίνεται 2-3 εβδομάδες μετά στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους.
Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα» επεσήμανε ο κ.Τζανάκης.
Παγώνη: Θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά τη Μύκονο – Να εμβολιαστούν οι άνω των 50
Την εκτίμηση πως μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Αρκετά νησιά είναι σήμερα στο «πορτοκαλί».
Πρέπει να πέφτει το πρόστιμο το ένα μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
«Να πάνε να εμβολιαστούν οι 50+ και οι νέοι.
Να γίνονται εμβολιασμοί σε πλατείες, μπαρ, έξω από τις εκκλησίες με συνεργεία για εμβολιασμούς» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία σημείωσε πως τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα.
«Δεν έχουμε νοσηλείες πολλές στα νοσοκομεία αλλά υπάρχει σταδιακή αύξηση.
Οι ΜΕΘ θα αργήσουν πολύ ακόμα» επεσήμανε η κα.Παγώνη.
Σαρηγιάννης: Στα 3.000 κρούσματα τέλη Ιουλίου - Επιβράδυνση της αυξητικής πορείας της covid
Την εκτίμηση πως στα τέλη Ιουλίου θα έχουμε περίπου 3.000 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως υπογράμμισε πως τις τελευταίες 5 ημέρες καταγράφεται μια επιβράδυνση της αυξητικής πορείας του ιού.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως τις τελευταίες 5 ημέρες παρατηρείται μια επιβράδυνση της αυξητικής πορείας του ιού, η οποία οφείλεται στις συρροές που έχουν να κάνουν με τη νυχτερινή διασκέδαση.
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα» ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας πως πρέπει να αποφύγουμε τις συρροές και να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα τεστ.
Επίσης, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούμε.
«Είναι το πιο ισχυρό όπλο» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε ότι τα μοντέλα δείχνουν και αυξητικούς ρυθμούς, όμως αν πάρουμε μέτρα μπορούμε να τους προλάβουμε.
«Το κακό σενάριο θα είναι να πάμε στην πορεία που είχαμε τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.
«Πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία με αυξημένα και στοχευμένα τεστ και διευκόλυνση στον εμβολιασμό» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης.
Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Εκρηκτική αύξηση άνω του 170% του ιικού φορτίου στην Αττική
Για εκρηκτική αύξηση άνω του 170% του ιικού φορτίου στην Αττική κάνει λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος προειδοποιεί πως έχει ήδη αρχίσει το τέταρτο κύμα.
«Στην Περιφέρεια Αττικής, είδαμε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της τάξης άνω του 170% μέχρι και την Πέμπτη, σήμερα θα αναλύσουμε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Η αύξηση έχει την μορφή κύματος, έχει την εκρηκτική τάση που είδαμε στα προηγούμενα κύματα.
Έχει ξεκινήσει το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού.
Αυτό θα μεταφραστεί ανάλογα σε κρούσματα από την μέση της εβδομάδας» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος υποστήριξε πως καταγράφεται «εκρηκτική άνοδος τις τελευταίες ημέρες, μέσα σε 20 ημέρες έχει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση».
Στα 1.500 κρούσματα
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, από την αύξηση του ιικού φορτίου θα προκύψει ρυθμός κρουσμάτων της τάξης των 1.500 την ημέρα στην Αττική.
«Αυτήν την στιγμή έχουμε μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μικρότερη από τα προηγούμενα κύματα, αλλά έχουμε φθάσει να μπαίνουν τώρα καθημερινά 130 άτομα στα νοσοκομεία και αυτό είναι το καθοριστικό να δούμε για τις εισαγωγές στις ΜΕΘ» επεσήμανε ο κ. Θωμαΐδης.
«Τα περιοριστικά μέτρα έχουν πάντοτε την αίρεση της εφαρμογής.
Ο εμβολιασμός είναι μια παρέμβαση που έχει αποτέλεσμα.
Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και να αυξήσουμε την ιχνηλάτηση, αυτά τα δύο μέτρα έχουν αποτέλεσμα, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων» υποστήριξε ο καθηγητής.
Τσακρής: Η μετάλλαξη Delta αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη σε σχέση με τις προηγούμενες
Καμπανάκι κινδύνου ότι η μετάλλαξη Delta πιθανότατα έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.
«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κ.ο.κ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή.
Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί.
Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει.
Ετσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», εξήγησε ο κ. Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνος ο ιός, δε θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.
Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις απόψεις των συναδέλφων του ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, απάντησε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις». Σημείωσε δε ότι ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει.
«Οι κορωνοϊοί δύσκολα μπορούν να περιοριστούν και οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και αυτός που έχει εμβολιαστεί να μην κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη», διευκρίνισε.
Υπό περιορισμό η Μύκονος
Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε καθεστώς lockdown έχει τεθεί η Μύκονος έως και τις 26 Ιουλίου 2021.
Ήδη από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (17/7/2021) έχει ξεκινήσει η 24ωρη απαγόρευση της μουσικής στο νησί, ενώ έως τις 26 Ιουλίου απαγορεύεται και η κυκλοφορία από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Η απόφαση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στο νησί, καθώς εκτιμάται πως θα προκαλέσει κύμα φυγής των ξένων τουριστών προς άλλους προορισμούς, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει αφού οι ακυρώσεις έρχονται βροχηδόν.
Οι ανάστατοι με την απόφαση αυτή επαγγελματίες ζητούν την ανάκληση των έκτακτων μέτρων.
Μάλιστα ο δήμαρχος Μυκόνου κάνει λόγο για άστοχη ενέργεια με τιμωρητική διάθεση σε βάρος του νησιού.
Την ίδια ώρα στα ύψη παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες επιβεβαιώνοντας πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο πανδημικό κύμα και ενώ η τήρηση σκληρής στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμών δεν αποφέρει τα αναμενόμενα.
Συγκεκριμένα βάσει της απόφασης:
«Από το Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.
Συγκεκριμένα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της».
Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν
Προπομπός για τη λήψη των περιοριστικών μέτρων ήταν η προειδοποίηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σε μόλις μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές.
Επίσης στο όριο επιφυλακής βρίσκονται η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος.
«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα.
Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές» είχε αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Εμβόλιο: Ραντεβού ακόμη και την ίδια ημέρα – Η μοναδική προϋπόθεση
Από αύριο, Τρίτη 20 Ιουλίου, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να κλείνουν τα ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ακόμα και την ίδια μέρα.
Η μόνη προϋπόθεση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, είναι να υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων, ενώ τα ραντεβού αφορούν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και όλες τις ηλικίες.
Επίσης, αύριο το πρωί ανοίγει η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τα ραντεβού των πολιτών της κατηγορίας αυτής, θα μπορούν να τα κλείνουν οι γιατροί τους, είτε ιδιώτες είτε του δημόσιου τομέα.
Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα γίνονται με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson ενώ για το κλείσιμο των ραντεβού απαιτούνται ειδικά κριτήρια.
Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ενδεικτικά κάποια από αυτά τα κριτήρια. Για παράδειγμα αν κάποιος ασθενείς πάσχει από Αλτσχάιμερ ή είναι η κατάσταση της υγείας του τέτοια που δεν του επιτρέπει να μετακινηθεί εκτός σπιτιού.
Ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό
Από το Σάββατο 17 Ιουλίου ενισχύεται το testing σε έξι περιοχές της χώρας λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.
Συγκεκριμένα αστις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα.
Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Ακόμη όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά επανεξετάστηκε και το υγειονομικό πρωτόκολλο των κατασκηνώσεων.
Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.
Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια με την μέθοδο του self test και μια με rapid.
Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.
Ανησυχία για φθινόπωρο
Στα ύψη παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες και οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για μία έκρηξη κρουσμάτων τον Αύγουστο με 6.500 μολύνσεις ημερησίως.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Κυριακή (18/7/2021) επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες με πάνω από 1.550 κρούσματα σε μία ημέρα κατά την οποία διενεργούνται σχεδόν τα μισά tests από ό,τι συνήθως.
Πρόκειται για επιδημιολογικά στοιχεία που παραπέμπουν σε επικείμενη επιβολή lockdown, αν και η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα επιβληθούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα.
Πλέον, το ερώτημα είναι τι θα γίνει το φθινόπωρο και αν η Ελλάδα είναι πιθανό να αποφύγει ένα νέο lockdown μετά την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου κοντά στο Δεκαπενταύγουστο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών