(upd) Τα πρώτα σημάδια πίεσης στο ΕΣΥ από τη μετάλλαξη Delta έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους... Οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις ένα μήνα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Κρήτη, όπου φαίνεται να επιστρέφει ο εφιάλτης του... Μπέργκαμο.
«Με τον ιο να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’αυτο που θα συμβεί» προειδοποιεί ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου, Ανέστης Κιούλπαλης, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα...
Οι εκδρομείς διασπείρουν τον κορωνοϊό σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτός είναι λόγος όπου γίνονται συστάσεις για τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ όσων επιστρέψουν από διακοπές.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως τις επόμενες εβδομάδες θα παρατηρηθεί μεν μια ύφεση, ωστόσο οι πραγματικές διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα θα φανούν μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη για εμβολιασμό, ώστε να αποτραπεί η έλευση ενός ακόμη κύματος κορωνοϊού θέτοντας σε κίνδυνο τις αντοχές του ΕΣΥ.
Όλα τα δεδομένα θα συζητηθούν στη διευρυμένη σύσκεψη των επιτροπών για τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό, που θα γίνει σήμερα Τρίτη (17/8/2021).
Έκκληση για εμβολιασμό από τον διευθυντή ΜΕΘ Βενιζελείου: Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί
Στην Κρήτη οι κλινικές Covid και τα κρεβάτια στη ΜΕΘ έχουν πληρότητα σχεδόν 100%.
«Φέτος όμως με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να ειναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid» προειοδοπεί με ανάρτηση του στο facebook, ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζέλειο, Ανέστης Κιούλπαλης.
Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει νέα έκκληση για εμβολιασμό των πολιτών τονίζοντας ότι «ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Κιούλπαλης επισημαίνει σε ανάρτηση του: «Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς. Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lockdown, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος όμως με τον ιο να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπεργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε.
Έχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο.
Στεναχωριέμαι ειλικρινά που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι αφού όλοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιο, και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Ναι έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και μεις ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμένου υπερήλικα ασθενή και στην δίκη μας ΜΕΘ, πριν δυο μήνες. Δεν συνέβη μόνο στην Θεσσαλονίκη. Είναι όμως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν.
Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο.
Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, έστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παράξουν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε όμως εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».
Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι
Μέσα σε μόλις ένα μήνα οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν. Ειδικότερα, στις 16 Ιουλίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 123, ενώ τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 250.
Το ίδιο ισχύει και για τις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, οι οποίες ανήλθαν, χθες, σε 224, έναντι 101 της αντίστοιχης ημέρας του Ιουλίου.
Βασιλακόπουλος: Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει 5 νέους ανθρώπους 18 με 39 ετών
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους έκρουσε για ακόμα μία φορά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέους ανθρώπους 18 – 39 ετών, όλοι ανεμβολίαστοι και 14 είναι διασωληνωμένοι.
Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος.
Έχουμε ένα παιδάκι διασωληνωμένο, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.
Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε», σημείωσε μιλώντας στο Mega.
Ο ίδιος υπέδειξε τη νυχτερινή διασκέδαση ως τη βασική αιτία της έξαρσης των κρουσμάτων.
«Είμαστε μακριά από την κορύφωση, γιατί συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα.
Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση.
Οι νέοι ξεφαντώνουν όπως πριν τον κορωνοϊό. Όταν δεν είμαστε εμβολιασμένοι τα ανθρώπινα πράγματα είναι πρόβλημα.
Όταν είμαστε στο μπαράκι δεν φοράω τη μάσκα μου και δεν κάθομαι στα 2 μέτρα από τον άλλον.
Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες».
Χαλκιαδάκης (ΠΑΓΝΗ): Ανεμβολίαστοι όλοι οι ασθενείς στη ΜΕΘ
Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη εξέφρασε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά την ανάγκη για εμβολιασμό.
«Αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δυστυχώς όλοι είναι ανεμβολίαστοι» είπε μιλώντας στον Σκάι.
Ο κ. Χαλκιαδάκης παραδέχτηκε ότι αναμένει έξαρση του κορωνοιού το επόμενο διάστημα ως απότοκο της γενικότερης χαλάρωσης των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων ένεκα του καλοκαιριού.
Όπως ανέφερε, φοβάται συγκεκριμένα πως τέλη Αυγούστου, με την επίπτωση του πανηγυριού της Παναγίας θα έχουμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.
«Στην κλινική του κορωνοιού, υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Συνήθως είναι ηλικιωμένοι και αυτοί έχουν νόσο πολύ ελαφριά» πρόσθεσε και έδωσε ως παράδειγμα την ύπαρξη ασθενούς 101 ετών, η οποία είναι πλήρως εμβολιασμένη και έχει μια πολύ ελαφριά νόσηση.
Οι συστάσεις για την επιστροφή από τις διακοπές
Για τον κίνδυνο διασποράς της μετάλλαξης Delta από τα κόκκινα νησιά στην υπόλοιπη χώρα, με την επιστροφή των εκδρομέων, προειδοποίησε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Το στέλεχος Delta έχει κυκλοφορήσει στους νέους που είναι στα νησιά και διασκεδάζουν και γι’ αυτό υπάρχει μια διασπορά στα νησιά, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα"», δήλωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως είναι κρίσιμο να μην επεκταθεί αυτή η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα, μετά και την επιστροφή των ταξιδιωτών στις κατοικίες τους.
Αναφορικά με το σύστημα υγείας ο καθηγητής ανέφερε πως, πέρα από την Κρήτη, βλέπουμε πλέον και στην Αττική μια μικρή πίεση, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα δούμε τα φαινόμενα που είχαμε παλιά.
Επιπλέον, ο κ. Γώγος έκανε έκκληση για εμβολιασμό στους 40ρηδες, 50ρηδες, 60ρηδες, αλλά και στους νέους για να επιστρέψουν στο πανεπιστήμια.
Παράλληλα, τόνισε πως «έχει μεγάλη σημασία να κάνει κάποιος τεστ γυρίζοντας – self ή αντιγονικό. Επίσης, υπάρχει σύσταση για οικειοθελή καραντίνα ακόμα και με ήπια συμπτώματα, καθώς ο μέσος όρος μετάδοσης του ιού υπολογίζεται στις 3 ή 4 μέρες».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών