Οι Βρετανοί που επιστρέφουν από διακοπές ενδέχεται να υποχρεωθούν σε τεστ Covid μέσω μία βιντεοκλήσης με «συμβούλους υγείας» προκειμένου να αποδείξουν πως είναι ειλικρινείς για το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες που επιστρέφουν στη Βρετανία μπορούσαν να αποφύγουν το τεστ PCR υπέρ ενός φθηνότερου τεστ αντιγόνων, ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί σχετικά με την ειλικρίνεια των υποβαλλόμενων στον έλεγχο για Covid.
Για να αποφευχθεί μία ψευδής δήλωση, ο Βρετανός υπουργός Υγείας «ζήτησε από τους ταξιδιώτες να κάνουν το τεστ μέσω βιντεοκλήσης από σύμβουλο υγείας ιδιωτικής εταιρείας», όπως αναφέρει η Mail.
Η τροποποίηση αναμένεται να εφαρμοστεί στις 25 Οκτωβρίου.
Δρακόντεια μέτρα στην Αυστραλία
Στην Αυστραλία εφαρμόζεται ένα ακόμη πιο σκληρό μέτρο που υποχρεώνει τους πολίτες να παρέχουν γεωγραφικά εντοπίσιμες selfies στην αστυνομία για να αποδείξουν ότι μένουν στο σπίτι.
Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος καραντίνας στη Βικτώρια, οι Αυστραλοί λαμβάνουν τυχαία τηλεφωνήματα από τις αρχές, στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν «μέσα σε πέντε λεπτά με μια selfie που αποστέλλεται σε μια εφαρμογή, η οποία στη συνέχεια θα παρακολουθεί γεωγραφικά πού βρίσκεται αυτό το άτομο».
Εάν αρνηθούν να το πράξουν, οι υγειονομικές αρχές θα επιληφθούν της υπόθεσης χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος παρέμβασής τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του 9 News.
Εφιαλτικό παράδειγμα η Λιθουανία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σκληρών μέτρων είναι και η Λιθουανία και γίνεται διεθνώς γνωστή από έναν χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον «Gluboco Lietuva», ο οποίος με γλαφυρό τρόπο περιγράφει αυτό που βιώνει.
Η Λιθουανία εισήγαγε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τον Μάιο 2021.
Αποκλεισμός από την κοινωνία
Φέρει τον τίτλο «Opportunity Pass» και επί της ουσίας η κατοχή του ισοδυναμεί με συμμετοχή στην κοινωνία.
Χωρίς το εν λόγω πιστοποιητικό οι πολίτες είναι αποκλεισμένοι.
Τον Αύγουστο, η Λιθουανία ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ατόμων που δεν κατέχουν το Covid Pass ενώ και άλλες χώρες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Χωρίς την κάρτα αυτή, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα εμπορικό κέντρο ή μεγάλο σούπερ μάρκετ.
Στις εισόδους των καταστημάτων, οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για επαλήθευση.
Περιορισμοί παντού
Οι φύλακες σαρώνουν το πιστοποιητικό κάθε ατόμου.
Στο έγκυρο Pass, η ενδεικτική λυχνία αναβοσβήνει πράσινη και ηχεί.
Όσοι δεν διαθέτουν το Pass, μπορούν να ψωνίσουν μόνο σε μικρά καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, γυαλιά και φακούς επαφής, κτηνιατρικά προϊόντα ή αγροτικά είδη.
Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε καταστήματα που πωλούν κυρίως άλλα προϊόντα.
Χωρίς κάρτα, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα εστιατόριο, καφετέρια ή μπαρ.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες, εκτός από τη χορήγηση συντάξεων ή κοινωνικών παροχών.
Χωρίς πιστοποιητικό δεν επιτρέπεται η επίσκεψη σε ασθενείς σε ιατρικές μονάδες ή σπίτια ηλικιωμένων.
Η μόνη εξαίρεση αφορά ετοιμοθάνατους ασθενείς και παιδιά κάτω των 14 ετών, εάν ο γιατρός δώσει εκ των προτέρων άδεια.
Επιπλέον χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους δημόσιων εκδηλώσεων, συνέδρια, γυμναστήρια και υπηρεσίες ομορφιάς.
Σχόλια αναγνωστών