Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol, προειδοποιεί ότι οι ακραίες διακυμάνσεις στις αγορές ενέργειας θα αποτελούν διαρκή κίνδυνο εκτός εάν οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια τριπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία
Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Fatih Birol, μιλώντας στους Financial Times δήλωσε ότι ενώ οι προβλεπόμενες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν τώρα ευθυγραμμιστεί με τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να πιαστούν οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2050, οι δημόσιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές είναι μόλις στο ένα τρίτο αυτών που απαιτούνται μελλοντικά.
Κατά συνέπεια οι επενδύσεις θα πρέπει να τριπλασιαστούν ώστε να αποφευχθούν οι διαρκείς ενεργειακές κρίσεις.
Η έκθεση του IEA ανέφερε ότι ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσαν νέα ρεκόρ το 2020 και οι ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και ηλιακή φωτοβολταϊκή συνέχισαν την ταχεία ανάπτυξή τους, «κάθε σημείο δεδομένων που δείχνει την ταχύτητα αλλαγής της ενέργειας μπορεί να αντισταθμιστεί από ένα άλλο που δείχνει το πείσμα της του status quo».
Σε ένδειξη του πόση δουλειά πρέπει να γίνει, το WEO περιέγραψε πώς μια «ταχεία αλλά άνιση οικονομική ανάκαμψη από την περσινή ύφεση που προκλήθηκε από τον Covid» είχε προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στο ενεργειακό σύστημα. Αυτό είχε προκαλέσει «απότομες αυξήσεις των τιμών στις αγορές φυσικού αερίου, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας».
Μάλιστα, στην έκθεση του ΙΕΑ περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι φέτος θα παρατηρηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εκπομπών CO2 στην ιστορία.
Birol: Τριπλασιασμός επενδύσεων την επόμενη 10ετία
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol, προειδοποιεί ότι οι ακραίες διακυμάνσεις στις αγορές ενέργειας θα αποτελούν διαρκή κίνδυνο εκτός εάν οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια τριπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία.
Όπως δήλωσε στους Financial Times, ενώ οι προβλεπόμενες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν τώρα ευθυγραμμιστεί με τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να πιαστούν οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2050, οι δημόσιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές είναι μόλις στο ένα τρίτο αυτών που απαιτούνται μελλοντικά.
«Υπάρχει μια συνολική ανισοκατανομή, και όσο περισσότερο αυτή διατηρείται, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για περαιτέρω βίαιες διακυμάνσεις των τιμών στο μέλλον».
Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να φτάσουν το 1,9 τρισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με την ΙΕΑ, περιλαμβανομένων 370 δισ. σε ΑΠΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών