γράφει : Μαρία Παπαδάτου
Αδιαμφισβήτητα είναι ακόμη πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί η νέα μετάλλαξη B.1.1.529 της Μποτσουάνα για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει η Capital Economics σε μία πρώτη ανάλυση για το νέο στέλεχος της covid -19 που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε αγορές και αρχές.
«Είναι αυτονόητο ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί το νέο στέλεχος B.1.1.529 για την παγκόσμια οικονομία.
Θα έχουμε περισσότερα να πούμε καθώς η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη, αλλά σε πρώτη φάση υπάρχουν τρία σημεία που αξίζει να σημειωθούν», αναφέρει ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Τα μαθήματα από τη μετάλλαξη Delta
Πρώτον, αναφέρει ο Shearing, το μάθημα από τη μετάλλαξη Delta καταδεικνύει ότι είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωση των νέων παραλλαγών.
Αρκετές χώρες (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια από και προς τη Νότια Αφρική, όπου πρωτοεμφανίστηκε το στέλεχος B.1.1.529.
Άλλοι είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα αποτρέψει την εξάπλωσή του σε άλλες χώρες, ειδικά εάν είναι τόσο μεταδοτικό όσο φοβόμαστε επί του παρόντος.
Δύο κρούσματα έχουν ήδη βρεθεί στο Χονγκ Κονγκ και ένα άλλο στο Ισραήλ (η ανάλυση δημοσιεύθηκε πριν τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος επί ευρωπαϊκού έδάφους και συγκεκριμένα στο Βέλγιο).
Για χώρες όπου η κάλυψη του εμβολίου είναι ακόμα χαμηλή, το βασικό ζήτημα είναι εάν το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και πιο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο.
Στα περισσότερα μέρη, ωστόσο, το βασικό ζήτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτό το νέο στέλεχος μπορεί να ξεφύγει από τα εμβόλια.
Αυτές είναι ερωτήσεις για επιστήμονες και όχι για οικονομολόγους και μπορεί να μην γνωρίζουμε την απάντηση για αρκετές εβδομάδες.
Πως θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις
Δεύτερον, το δίδαγμα των τελευταίων δύο ετών είναι ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται ως απάντηση στον ιό – και όχι ο ίδιος ο ιός – είναι που προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζημίας.
Έτσι, το βασικό ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις σε περίπτωση εξάπλωσης του στελέχους B.1.1.529.
Αυτό με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο ξεφεύγει από τα εμβόλια και, κυρίως, προκαλεί προβλήματα στα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, παρά το σημείο αυτό, αρχίζουν να εμφανίζονται διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση του ιού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις έχουν στραφεί λίγο περισσότερο προς μια προσέγγιση «να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».
Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης για την επιβολή αυστηρών περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα είναι πιθανώς υψηλότερος από ό,τι στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις ήδη υιοθετούν νέα μέτρα ως απάντηση στην απότομη αύξηση της παραλλαγής Delta.
Εν τω μεταξύ, η άφιξη της B.1.1.529 στην Κίνα, πιθανότατα θα αναγκάσει το Πεκίνο να ενισχύσει τη στρατηγική των «μηδενικών κρουσμάτων covid».
Αυτό θα σήμαινε τοπικά lockdown καθώς εμφανίζονται κρούσματα, αυστηρότερους περιορισμούς στα περιφερειακά ταξίδια και μεγαλύτερη πιθανότητα τερματισμού λειτουργίας των λιμανιών.
Η Κίνα έχει αποδειχθεί ικανή στη διαχείριση εστιών κορωνοϊού, αλλά το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος θα αυξηθεί εάν τα εξαιρετικά μεταδοτικά στελέχη είναι ενδημικά παγκοσμίως, σημειώνει η Capital Economics.
Διαφορετικό το backround της οικονομίας
Το τελευταίο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό τώρα από ό,τι στα προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού.
Οι αλυσίδες τροφοδοσίας έχουν ήδη σημαντικά προβλήματα.
Μια αύξηση των δαπανών για αγαθά που σχετίζεται με τον ιό ή το κλείσιμο των λιμανιών, θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες πιέσεις στον εφοδιασμό και θα κλιμακώσει την πίεση στον πληθωρισμό.
Ομοίως, ένα νέο, πιο επικίνδυνο, κύμα θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους εργαζόμενους να αποχωρήσουν προσωρινά από το εργατικό δυναμικό και να αποτρέψει άλλους από το να επιστρέψουν, επιδεινώνοντας τις τρέχουσες ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Κεντρικές τράπεζες και αγορές
Όλα τα παραπάνω θα περιπλέξουν τις θεσμικές απαντήσεις των κεντρικών τραπεζών, εάν επικρατήσει η νέα, πιθανώς πιο επικίνδυνη μετάλλαξη.
Στο περιθώριο, η απειλή μιας νέας, πιο σοβαρής, παραλλαγής του ιού μπορεί να είναι λόγος για τις κεντρικές τράπεζες να αναβάλουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζει η Fed, και η 16η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζουν πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της BoE και της ΕΚΤ.
Αλλά εάν ένα νέο κύμα δεν προκαλέσει εκτεταμένη και σημαντική ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα, ενδέχεται να μην εμποδίσει ορισμένες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος.
Όσον αφορά τις αγορές, τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί απότομα.
Οι τομείς και οι χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην πανδημία (τουρισμός, ενέργεια κ.λπ.) έχουν πληγεί περισσότερο.
«Αναμένουμε ότι αυτά τα μοτίβα θα επιμείνουν βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις επιπτώσεις της νέας παραλλαγής», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν επίσης ραγδαία σήμερα, αντανακλώντας τον φόβο ότι η νέα παραλλαγή θα οδηγήσει σε εκτεταμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα και αυτές οι ανησυχίες για τη ζήτηση θα μπορούσαν να τους ωθήσουν να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν την προγραμματισμένη σταδιακή αύξηση της προσφοράς.
Σχόλια αναγνωστών