Άλλο ένα χαρακτηριστικό προσωπικό πισωγύρισμα του Πρωθυπουργού ήταν η απόφασή του για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών συμπολίτες μας.
Για όσους δεν θυμούνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αποκλείσει σθεναρά την επιβολή ενός τέτοιου ακραίου μέτρου.
Μέχρι χθες ο Πρωθυπουργός αρνείτο σθεναρά το μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών
Για παράδειγμα, στο Αthens Democracy Forum στις 30/9/2021 είχε τονίσει επί λέξη «Δεν θα επιβάλουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό».
Τα ίδια και στην Βουλή στις 18/10/2021 σε δευτερολογία του σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την διαχείριση της πανδημίας, είχε ευθαρσώς δηλώσει ότι «δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όριά τους.
Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς».
Αλλά μόλις πριν λίγες μέρες στην συνέντευξή του στο Megatv στις 3/11/2021 ο ίδιος είχε υπογραμμίσει απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου ότι «η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όρια της. Όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό»…
Αντίθετα με την υποχρεωτικότητα και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Και χθες πάρθηκε η ξαφνική απόφαση να επιβληθούν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για άνω των 60 ετών αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την αντιφατική πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως την αναξιοπιστία που επιδεικνύει προσωπικά ο Πρωθυπουργός σε κυρίαρχα θέματα όπως η διαχείριση της πανδημίας.
Μέσα σε λίγες μέρες, το άσπρο έγινε μαύρο.
Πάντως, πρέπει να πούμε ότι κατά της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους 60άρηδες ήταν μερικά και από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Χρυσόγονος: Η επιβολή κυρώσεων είναι προβληματική συνταγματικά
Η απόφαση της κυβέρνησης σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως αλλά αυξημένη βαρύτητα έχουν οι απόψεις των συνταγματολόγων οι οποίες διίστανται.
Ο Συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος σημείωσε ότι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι προβληματικό από συνταγματικής απόψεως και τόνισε ότι «το κράτος μπορεί, στο πλαίσιο της συνταγματικά επιβεβλημένης μέριμνάς του για τη δημόσια υγεία, να προβλέψει τους μηχανισμούς των κινήσεων των ανεμβολίαστων, όχι όμως και να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν, με την επιβολή κυρώσεων με άνιση επίπτωση και σημασία για τον καθένα από αυτούς».
Κασιμάτης: Παραβιάζονται όλες οι αρχές της δημοκρατίας
Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης επισήμανε ότι «δεν επιτρέπεται να γίνονται παρεμβάσεις στο σώμα χωρίς συναίνεση.
Παραβιάζονται όλες οι αρχές της δημοκρατίας.
Όταν επιβάλλεται αναγκαστικά ένα μέτρο, καμία επέμβαση στο σώμα δεν γίνεται χωρίς συναίνεση.
Για να γίνει, θα πρέπει να είναι ευρύτατα διαδεδομένη λοιμώδης νόσος που θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να ξέρουμε ακριβώς την επικινδυνότητά της
Στενός συνομιλητής του Πρωθυπουργού θεωρεί αντισυνταγματικό το μέτρο του προστίμου
Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης πήρε επίσης θέση.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κ. Κοντιάδης αποτελεί συνομιλητή του Πρωθυπουργού και σε πολλά νομοσχέδια έχει επιβλέπον ρόλο.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει:
«Υποστηρίζω επίμονα, από την πρώτη στιγμή που διατέθηκαν τα εμβόλια, ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, κυρώσεις και κίνητρα για να εμβολιαστούν όλοι.
Και μάλιστα άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση επειδή καθυστέρησε να επιβάλει περιορισμούς και κυρώσεις.
Όμως η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα»
Μανιτάκης - Αλιβιζάτος τέθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θεωρεί πως το μέτρο είναι θεμιτό συνταγματικά και η κύρωση δικαιολογημένη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα πειθούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, σε παλαιότερη παρέμβασή του σχετικά με το θέμα είχε αναφέρει ότι εφόσον κάποιος εργάζεται, παίρνει ταξί ή λεωφορεία ή μετρό τότε αφορά θέμα δημόσιας υγείας και εμμέσως τάχθηκε υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών.
Αντιλαικό μέτρο για τους χαμηλόμισθους συνταξιούχους
Συνεπώς, αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι νομικοί είναι ότι δεν υπάρχει νομική βάση για το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα σε όποιον 60άρη δεν εμβολιαστεί.
Εκτός, αυτού είναι και ένα απαράδεκτο αντιλαικό μέτρο. Υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις των 400 και 500 ευρώ, οι οποίοι αποφάσισαν για λόγους υγείας να μην εμβολιαστούν και τώρα αυτό το μέτρο θα τους… «ματώσει». Ακόμα και στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θεώρησαν το μέτρο πολύ σκληρό και, μάλιστα, έκαναν παρεμβάσεις σε στελέχη του Μαξίμου – τα οποία πρωτοστάτησαν στην απόφαση αυτή- ότι τουλάχιστον ας γίνει ένας διαχωρισμός σε χαμηλόμισθους ή χαμηλοσυνταξιούχους με την επιβολή άλλων κυρωτικών μέτρων. Ουδέποτε εισακούστηκαν…
Παραβιάζεται και το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ωστόσο, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραβιάζει ρητά και το Ψήφισμα 2361 του 2021 της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπερψηφίστηκε και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρει:
«Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και κανείς δεν πρέπει να πιέζεται πολιτικά, κοινωνικά ή με άλλο τρόπο να εμβολιαστεί εάν δεν το επιθυμεί» – παρ. 7.3.2
«Κανείς δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή επειδή δεν θέλει να εμβολιαστεί» – παρ. 7.3.3
Τι θα πράξουν τώρα οι κυβερνητικοί βουλευτές που έδωσαν την θετική τους ψήφο στο ανωτέρω ψήφισμα.
Θα έχουμε πολλές προσφυγές κατά του μέτρου
Πάντως, βάσει των παραπάνω αλλά και της σφοδρής αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αποκλείεται να δούμε κύμα προσφυγών για την συγκεκριμένη απόφαση και θα πρέπει τα ανώτατα κυρωτικά δικαστήρια να αποφανθούν.
Το μέτρο – όπως και αυτό των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς - θα έχει πολύ μεγάλο κόστος.
Η κυβέρνηση, θα ισχυριστεί ότι τα ίδια γίνονται σε όλη την Ευρώπη φέρνοντας ως παραδείγματα την Αυστρία, την Γερμανία ενώ έχει ήδη προβεί σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και η Γαλλία του Μαcron, ενώ η Ιταλία του Dragi αποφάσισε υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών.
Επίσης, θα ισχυριστεί ότι λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Omicron – όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις- υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι στην Ελλαδα είναι περισσότεροι από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Νέα μέτρα – Σκέφτονται σοβαρά το κλείσιμο των σχολείων
Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα μέτρα που έχει προωθήσει το κυβερνητικό επιτελείο.
Σύμφωνα με ασφαλείς κυβερνητικές πηγές, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδεχόμενο τις προσεχείς μέρες να παρθούν και άλλα μέτρα και ιδιαίτερα κρίσιμες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των σχολείων υπό το φόβο μεγάλης διασποράς που παρατηρείται από τους μαθητές στις οικογένειες.
Στο τραπέζι, επίσης, υπάρχει και άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αν και μέχρι τώρα υπάρχει μία σχετική ανταπόκριση στο κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών