Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως
Τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι ακραίες θερμοκρασίες, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία διαχείρισης κινδύνων Verisk Maplecroft.
Η πρόσβαση σε κοιτάσματα 600 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή ποσοστό 40% της παγκόσμιας ανακτήσιμης ποσότητας των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, απειλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Νιγηρία, που έχουν κυρίαρχη θέση μεταξύ των ενεργειακών παραγωγών, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των χωρών που είναι περισσότερο ευάλωτες στα καιρικά φαινόμενα, ανέφερε σε μία ερευνητική επισήμανσή της η Verisk Maplecroft που έχει την έδρα της στη Βρετανία.
Η κλιματική αλλαγή κατά τη φετινή χρονιά έφερε σε δύσκολη θέση τη βιομηχανία παραγωγής καυσίμων, όταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν το ενεργειακό κέντρο παραγωγής και διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην Ακτή του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων, αλλά και μείωση της παραγωγής.
"Αυτοί οι τύποι των γεγονότων θα γίνονται όλο και πιο συχνοί και πιο ακραίοι, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα εντός της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου", δήλωσε ο Ρόρι Κλίσμπι, αναλυτής για το περιβάλλον στην Verisk Maplecroft.
Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 10% των ανακτήσιμων ενεργειακών αποθεμάτων που είναι εκμεταλλεύσιμα, βρίσκονται σε περιοχές ακραίου κινδύνου, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αναφερόμενης συμβουλευτικής εταιρίας, ενώ περίπου το 1/3 των περιοχών κοιτασμάτων χαρακτηρίζονται περιοχές υψηλού κινδύνου για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Για τη Σαουδική Αραβία, η υπερβολική ζέστη, η έλλειψη νερού, αλλά και οι αμμοθύελλες, μπορεί να αποτελέσουν την "Αχίλλειο Πτέρνα", σύμφωνα με την έρευνα.
Για τη δεύτερη σε παραγωγή πετρελαϊκή χώρα της Αφρικής, τη Νιγηρία, όπου τα φυσικά ενεργειακά αποθέματα βρίσκονται γύρω από το σύστημα του Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, η ξηρασία, αλλά και οι πλημμύρες αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές, όπως τονίζεται στην ίδια έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης