Το κόστος παραγωγής ορυκτών καυσίμων και η παράδοσή τους εκεί όπου χρειάζονται αυξάνεται
- Με αυξανόμενη προσφορά ενεργειακών προϊόντων φθηνής παραγωγής, που ανταποκρίνονται στις ενεργειακές ανάγκες της οικονομίας.
- Με αυξανόμενο χρέος και άλλες έμμεσες υποσχέσεις για μελλοντικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
- Με αυξανόμενη πολυπλοκότητα, όπως η μεγαλύτερη μηχανοποίηση των διαδικασιών και των γραμμών εφοδιασμού που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο.
Και οι τρεις αυτές προσεγγίσεις αγγίζουν τα όρια.
Η έλλειψη αγαθών δείχνει ότι η πολυπλοκότητα αγγίζει ένα όριο.
Και η αύξηση του χρέους μοιάζει όλο και περισσότερο με μια φούσκα που μπορεί εύκολα να σκάσει, ίσως με την αύξηση των επιτοκίων.
Και όπως αναρωτιούνται οι περισσότεροι αναλυτές η προσφορά ενεργειακών προϊόντων φθηνής παραγωγής αυξάνεται αρκετά γρήγορα ώστε να διατηρεί την παγκόσμια οικονομία σε λειτουργία και τη φούσκα χρέους διογκωμένη;
Η ανάλυση δείχνει ότι δεν είναι.
Υπάρχουν δύο σκέλη σε αυτό το πρόβλημα:
[α] Το κόστος παραγωγής ορυκτών καυσίμων και η παράδοσή τους εκεί όπου χρειάζονται αυξάνεται ραγδαία λόγω των επιπτώσεων της εξάντλησης.
Αυτό το υψηλότερο κόστος δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους πελάτες, χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
Οι πολιτικοί θα ενεργήσουν για να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλές προς όφελος των καταναλωτών.
Τελικά, αυτές οι χαμηλές τιμές θα οδηγήσουν σε πτώση της παραγωγής λόγω ανεπαρκών επανεπενδύσεων για να αντισταθμιστεί η εξάντληση.
[β] Τα ενεργειακά προϊόντα μη ορυκτών καυσίμων δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των κατασκευαστών τους.
Δεν είναι διαθέσιμα όταν χρειάζονται, όπου χρειάζονται, με αρκετά χαμηλό κόστος για τους πελάτες.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αυξάνονται αρκετά για να καλύψουν το πραγματικό κόστος παραγωγής τους.
Οι επιδοτήσεις για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια τείνουν να απομακρύνουν την πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια, αφήνοντας μια κατάσταση στον ηλεκτρισμό χειρότερη, παρά καλύτερη.
Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος αναμένεται να γίνουν ένα αυξανόμενο πρόβλημα.
Τι θα επιταχύνει τις υφεσιακές τάσεις
Συλλέγοντας από τους ενεργειακούς αναλυτές τα θέματα που μπορεί να συμβάλλουν στις υφεσιακές τάσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, αργότερα το 2022, υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:
[1] Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου είναι απίθανο να αυξηθούν πολύ γρήγορα το 2022 λόγω της εξάντλησης και της ανεπαρκούς επανεπένδυσης.
Ακόμα κι αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν υψηλότερα το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να αντισταθμίσει χρόνια υποεπένδυσης.
[2] Η παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% το 2022, αλλά αυτή η μικρή αύξηση δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας.
[3] Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα αναμένεται να μειωθεί, ωθώντας περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία προς την ύφεση.
[4] Οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν ορισμένους αναξιοποίητους πόρους άνθρακα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, εάν υπάρχει σχέδιο για μεταφορά περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές που χρειάζονται το καύσιμο.
[5] Σε συνδυασμένη βάση, χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις Tverberg για το 2021 και το 2022, η συνολική παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα σημειώσει πτώση το 2020 και δεν θα αυξηθεί πολύ το 2021 και το 2022.
[6] Οι εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα δεν ανταποκρίνονται στις πρώτες προσδοκίες.
Η ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες δεν είναι διαθέσιμη όταν χρειάζεται, απαιτώντας μεγάλη ποσότητα εφεδρικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά.
Η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα είναι πολύ χαμηλή.
Μια μετάβαση τώρα θα οδηγήσει απλώς σε διακοπές ρεύματος και ύφεση.
[7] Η συνολική ποσότητα των αποθεμάτων ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα δεν είναι πολύ μεγάλη, σε σχέση με την ποσότητα ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Ακόμη και αν αυτές οι προμήθειες ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα αυξηθούν με ρυθμό τάσης παρόμοιο με εκείνον του πρόσφατου παρελθόντος, δεν αναπληρώνουν το προβλεπόμενο έλλειμμα παραγωγής ορυκτών καυσίμων.
[8] Η ενεργειακή αφήγηση είναι κυρίως η αφήγηση που οι πολιτικοί θα ήθελαν παρά η αφήγηση που θα αναπτύξουν οι ιστορικοί και οι φυσικοί.
Η γενική μορφή που είναι πιθανό να πάρει η οικονομική ανάπτυξη είναι αυτή της «Καμπύλης Σενέκα».
Σύμφωνα με τα λόγια του Lucius Annaeus Seneca «Οι αυξήσεις είναι αργής ανάπτυξης, αλλά ο δρόμος προς την καταστροφή είναι γρήγορος».
Τώρα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουμε χαμηλότερη προσφορά ενέργειας ενώ ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών