Στην εκτόξευση του πιο ισχυρού της πυραύλου από το 2017 προχώρησε χθες Κυριακή 30/1 η Βόρεια Κορέα, η οποία μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και εντυπωσιακές φωτογραφίες που δείχνουν τον πύραυλο σε υψόμετρο 2.000 μέτρων και στο φόντο την επιφάνεια της Γης με τμήματα της κορεατικής χερσονήσου και των γύρω περιοχών.
Συγκεκριμένα, η Β. Κορέα επιβεβαίωσε την χθεσινή εκτόξευση, η οποία ήταν και η έβδομη από τις αρχές του 2022, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο παρά μόνο με την περίοδο του 2019, αμέσως μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong un με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Στα 2.000 χιλιόμετρα το υψόμετρο
Όπως ανακοινώθηκε ο πύραυλος ήταν ένας Hwasong-12 (IRBM), ο οποίος έφτασε σε υψόμετρο 2.000 χιλιομέτρων και ο οποίος φέρεται να μπορεί να πλήξει περιοχές των ΗΠΑ.
«Μια εκτόξευση εκτίμησης του βαλλιστικού πυραύλου εδάφους – εδάφους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς Hwasong - 12 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, η οποία επιβεβαίωσε την ακρίβεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του πυραύλου, που βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το οποίο μάλιστα δημοσίευσε εικόνες από τη φωτογραφική μηχανή που είχε τοποθετηθεί στην κεφαλή του πυραύλου.
Αντιδράσεις
Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ο πύραυλος κάλυψε μια απόσταση 800 χιλιομέτρων και έφτασε σε ύψος 2.000 μέτρων πριν πέσει στη θάλασσα ανοιχτά της Ιαπωνίας.
Όπως αναφέρεται, ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύθηκε σε υψηλή γωνία, κάτι που σημαίνει ότι ο πύραυλος δεν έφτασε το μέγιστο των δυνατοτήτων του σε βεληνεκές.
Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και το KCNA, το οποίο ανακοίνωσε ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας «το σύστημα εκτόξευσης σε πιο υψηλή γωνία για να προστατευθεί η ασφάλεια των γειτονικών χωρών».
Θα σπάσει το μορατόριουμ;
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae in είπε πως η Βόρεια Κορέα βρίσκεται κοντά στο να σπάσει το μορατόριουμ που έχει επιβάλει η ίδια στις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πολλοί Αμερικάνοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επισημαίνουν πως έχει ζητηθεί από τη Β. Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές.
Πάντως, αναλυτές αναφέρουν πως η απουσία του Kim Jong un αλλά και ο τρόπος που παρουσιάστηκε η είδηση δείχνει ότι οι δοκιμές αυτές είχαν ως απώτερο στόχο να δείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν και ότι τα οπλικά συστήματα λειτουργούν, παρά να προβάλλουν κάποιον εκσυγχρονισμό ή τεχνολογική βελτίωση των πυραύλων.
Τι είχε συμβεί το 2017
Υπενθυμίζεται πως έναν αντίστοιχο πύραυλο Hwasong-12 είχε εκτοξεύσει η Β. Κορέα και το 2017, ο οποίος είχε διανύσει μια απόσταση 787 χιλιομέτρων και είχε φτάσει σε ύψος 2.111 χιλιομέτρων.
Τότε οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι ο πύραυλος είχε την ικανότητα να διανύσει 4.500 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια να πλήξει το νησί Guam, μια αμερικανική κτίση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Την εκτόξευση του Hwasong-12, είχε ακολουθήσει η εκτόξευση ενός Hwasong- 15, ο οποίος μπορεί να φτάσει ως τη Βόρεια Αμερική.
Απόρριψη διαλόγου
Η Β. Κορέα απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε διάλογο με τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για προσχηματικές κινήσεις.
Μάλιστα είχε απειλήσει στις 20 Ιανουαρίου πως θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές ή τις πυραυλικές δοκιμές λόγω της «εχθρικής» πολιτικής των ΗΠΑ απέναντί του.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Biden έχει προτείνει στη Β. Κορέα διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών