Η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά από την μια μέρα στην άλλη.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας για να επιστρέψουμε σε μια άκρως τοξική κατάσταση διακυμάνσεων όπου η ψυχολογία είχε τον πρώτο λόγο και ο διεθνής παράγοντας επισκίαζε κάθε άλλη οικονομική εξέλιξη.
Ωστόσο το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα χρηματιστήρια να αναμένουν την λήξη της πολεμικής διένεξης η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στις ενεργειακές τιμές.
Προς το παρόν δεν έχουμε δει μια αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου σε ευρεία έκταση που να δικαιολογεί μια μεγαλύτερη αισιοδοξία, γεγονός που καθιστά την όλη κατάσταση ακόμα εύθραυστη.
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στο θέμα της διάρκειας οι εξελίξεις επιταχύνονται φέρνοντας πιο κοντά το τέλος των εχθροπραξιών.
Παρά την έως υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς έναντι των ξένων η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου έδειξε ότι δεν κάνει διακρίσεις οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε παράλληλους δρόμους με τις αποτιμήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης.
Πέρα από τα γεωπολιτικά, η εβδομάδα είχε υλικό προς τιμολόγηση με κύριο άξονα τα αποτελέσματα της χρήσης.
Coca Cola, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια και Entersoft ανακοίνωσαν επιδόσεις καλύτερες των αναμενομένων, θετικότερη προοπτική για φέτος και ικανοποιητικά μερίσματα.
Οι ως τώρα επιδόσεις είναι υποστηρικτικές για τις αποτιμήσεις, δίνουν δηλαδή πάτημα για υψηλότερες τιμές δεδομένης και της επενδυτικής δραστηριότητας σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο (εξαγορές, ΑΠΕ, οπτικές ίνες) που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεπάγεται την αύξηση της δυναμικότητας και του παραγόμενου τελικού αποτελέσματος. Πιθανόν στην παράμετρο των βελτιωμένων θεμελιωδών στοιχείων στηρίζεται και η εντυπωσιακή επιστροφή της Αγοράς μετά την έντονη πτώση της Πέμπτης σε αντίθεση με άλλες περιόδους όταν τα αντανακλαστικά των επενδυτών είχαν πολύ χαμηλότερη ανταπόκριση.
Η διαγραμματική εικόνα απέκτησε μια άγρια ομορφιά καθώς μέσα σε ένα μικρό χρονικό παράθυρο έξι συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 83 μονάδες από τα φετινά υψηλά.
Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε δραματικό τόνο καθώς το κλείσιμο των τιμών έγινε κάτω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ενώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών σημειώθηκε καθοδικό χάσμα τιμών (944 – 938).
Με χάσμα τιμών -ανοδικό αυτή την φορά- απάντησαν και οι αγοραστές την Παρασκευή (896 -887) επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από το σημείο καμπής της μακροχρόνιας τάσης ξεκινώντας την αντίδραση οριακά υψηλότερα από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών των ταλαντωτών.
Ο τζίρος στην συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ο ψηλότερος των τελευταίων τριών μηνών και καταδεικνύει την ένταση των ρευστοποιήσεων οι οποίες καθολικά διαχύθηκαν σε όλο το εύρος της Αγοράς.
Παρά την αντίδραση της Παρασκευής το τεχνικό ζητούμενο για τους αγοραστές δεν έχει ικανοποιηθεί καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται βραχυπρόθεσμα πουλημένος αφού διαπραγματεύεται κάτω από τις χρονοσειρές των 30 (938 μονάδες) και 50 (931 μονάδες) ημερών.
Παρόλα αυτά το ωριαίο διάγραμμα φλερτάρει με την αλλαγή τάσης, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (926 μονάδες) από το μέσον της ανάκτησης των χαμένων από το ξεκίνημα της διόρθωσης.
Από την άλλη πλευρά έχοντας προηγηθεί μια δεκάμηνη συσσώρευση στα επίπεδα των 880 – 950 μονάδων ήταν αναμενόμενο ότι η συσσώρευση αυτή δεν θα πέσει εύκολα και επομένως κάποια αντίδραση ήταν σε πρώτο χρόνο αναμενόμενη.
Η υπέρβαση των 938 μονάδων ξαναβάζει το Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά με στόχο τα φετινά υψηλά, ωστόσο η μάχη αυτή αναμένεται με μεγάλη ένταση λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων που έχουν σημειωθεί κατά την καθοδική κίνηση της περασμένης Πέμπτης.
Δεν αποκλείεται επομένως η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους με βασικό σημείο αναφοράς την τεχνική δομή της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του δ’ τριμήνου δεσπόζει στις προγραμματισμένες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας (Παρασκευή 4 Μαρτίου).
Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων την Δευτέρα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης η E-Net, την Τρίτη θα ακολουθεί η Mermeren Kombinat ενώ την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Autohellas.
Επισημαίνεται ακόμα ότι την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση της Quest με θέμα το split της μετοχής.
Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό της Γερμανίας (1η Μαρτίου) και τα μηνιαία στοιχεία ανεργίας για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ (4 Μαρτίου).
Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Σε ρυθμούς γεωπολιτικού ρίσκου
Η διαγραμματική εικόνα απέκτησε μια άγρια ομορφιά καθώς μέσα σε ένα μικρό χρονικό παράθυρο έξι συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 83 μονάδες από τα φετινά υψηλά
Σχόλια αναγνωστών