Η ύφεση στην Ευρωζώνη έγινε γρήγορα το βασικό σενάριο για πολλούς, υπό τον φόβο ότι οι κεντρικές τράπεζες/οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα μπορέσουν να κάνουν τόσα πολλά ώστε να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της ανάπτυξης δεδομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού στο παρασκήνιο, σημειώνει η JP Morgan σε ανάλυσή της.
«Δεν συμφωνούμε με αυτές τις απόψεις.
Βεβαίως, η ύφεση, αν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, δεν αποτιμάται στην Ευρωζώνη.
Οι μετοχές της Ευρωζώνης διαπραγματεύτηκαν στο πρόσφατο χαμηλό, 20% χαμηλότερα, που είναι περίπου το μισό από αυτό που έχουμε δει ιστορικά.
Κατά μέσο όρο, χρειάστηκε ένας χρόνος για να βρεθούν από τα υψηλά σε αυτά τα χαμηλά, με τα P/E στο χαμηλό σημείο να αγγίζουν το 9x, έναντι του 12,3x σήμερα.
Σε σχέση με τις ΗΠΑ, τα P/E στην ευρωζώνη στο χαμηλό σημείο της αγοράς μετοχών ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερα από τα τρέχοντα», εξηγούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
«Κλειδί» το ΑΕΠ και τα εταιρικά κέρδη
Το «κλειδί είναι τι συμβαίνει με το ΑΕΠ και τα εταιρικά κέρδη.
Το ΑΕΠ κορυφώθηκε στο 4%, και τα κέρδη έτειναν να μειώνονται κατά 30-50%, σε αντίστοιχες περιόδους κρίσεων.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι απέχουμε πολύ από αυτά τα μεγέθη επιδείνωσης.
Μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις, οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση 3,2% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Εάν οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ δεν υποβαθμιστούν κάτω από το 1%, θα είναι απίθανο να συρρικνωθούν τα κέρδη.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι κάθε κίνηση 10% στην τιμή του πετρελαίου αφαιρεί 0,2-0,3% από την αύξηση του ΑΕΠ», σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
O στασιμοπληθωρισμός του '70
Πολλοί αναλυτές και επενδυτές εστιάζουν στο επεισόδιο στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του '70 και στην άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες/κυβερνήσεις ενδέχεται να έχουν μικρά περιθώρια στήριξης της οικονομίας, καθώς είναι γεγονός ότι το ενεργειακό σοκ - και όχι μόνο - παρουσιάζει ομοιότητες σε σχέση με τότε.
Στη δεκαετία του '70, οι καλύτερες επιδόσεις σε κλαδικό επίπεδο ήταν στα εμπορεύματα και τα βιομηχανικά προϊόντα.
Οι καταναλωτικοί κλάδοι και οι τράπεζες είχαν κακή απόδοση.
Ειδικά οι τράπεζες ήταν αδύναμες κατά τη διάρκεια της ύφεσης και του '73 και του '80, αλλά ανέκαμψαν στο ενδιάμεσο.
Τα P/E των μετοχών στη δεκαετία του '70 υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι σε άλλες υφέσεις, αλλά τα επίπεδα των αποδόσεων των ομολόγων ήταν σημαντικά υψηλότερα καθ' όλη τη διάρκεια της ύφεσης, παρόλο που οι αποδόσεις των ομολόγων εξακολουθούσαν να τείνουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια των υφέσεων.
«Ακόμη και αν το υπόβαθρο του στασιμοπληθωρισμού επικρατήσει πλήρως και διαρκέσει, με σταθερό υψηλό πληθωρισμό, παρόμοιο με τη δεκαετία του '70, δεν αναμένεται αυτήν τη φορά η αντίστοιχη ανοδική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων, ούτε κάτι παρόμοιο στην κλίμακα που παρατηρήθηκε τότε.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εν τω μεταξύ τελειοποιήσει τα εργαλεία για τη διαχείριση των αποδόσεων των ομολόγων, προκειμένου να μην πλήξουν πολύ τις συνθήκες χρηματοδότησης», σημειώνει η JP Morgan, η οποία παραμένει θετική για τις μετοχές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών