Τα χρηματιστήρια και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου κινήθηκαν γενικά εντυπωσιακά την περασμένη εβδομάδα, προεξοφλώντας τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αντιμετωπίζοντας την επιθετική στάση της Federal Reserve ως περίπτωση “αγοράστε τη φήμη, πουλήστε τα νέα”.
Ως παράδειγμα της αισιοδοξίας που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα ουσιαστικά στο επίπεδο που ήταν την ημέρα της εισβολής.
Στις αγορές συναλλάγματος, η σουηδική κορώνα είχε την καλύτερη απόδοση της εβδομάδας, με το «ασφαλές καταφύγιο» ιαπωνικό γεν να βρίσκεται στο κάτω μέρος της κατάταξης των νομισμάτων της G10.
Οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη, με τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής να επωφελούνται ιδιαίτερα από τις εξαγωγές των εμπορευμάτων τους και την απόσταση από τον πόλεμο.
Σημειώνουμε ότι το αγαπημένο μας, το βραζιλιάνικο ρεάλ, βρίσκεται στην κορυφή των πινάκων απόδοσης μεταξύ όλων των σημαντικών νομισμάτων μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 10% έναντι του δολαρίου.
Η εστίαση αυτή την εβδομάδα θα δοθεί στην ανακοίνωση των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου (τώρα μετονομάστηκε σε S&P) που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.
Είναι οι πρώτοι ανάλογοι δείκτες που αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της εισβολής στην Ουκρανία, επομένως η αβεβαιότητα είναι ασυνήθιστα υψηλή, αλλά η αγορά αναμένει μια ανάκαμψη παράλληλα με τα υψηλά επεκτατικά επίπεδα.
Εκτός από αυτό, τουλάχιστον έξι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν προγραμματιστεί να κάνουν ομιλίες αυτή την εβδομάδα. Αναμένουμε από αυτούς να διευκρινίσουν το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των αυξήσεων (των επιτοκίων) σε αυτό που μοιάζει με ένα κύκλο σύσφιξης οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, αν και μέχρι στιγμής το δολάριο έχει εμφανώς αποτύχει να επωφεληθεί από τις τολμηρές επικοινωνιακές δηλώσεις που έγιναν από την Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα.
Τέλος, η έκθεση του Φεβρουαρίου για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη αναμένεται να δείξει ένα ακόμη άλμα σε νέο ρεκόρ πολλών δεκαετιών.
Στερλίνα
Η Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίασή της του Μαρτίου που έγινε την περασμένη Πέμπτη με τις δηλώσεις της θόλωσε τα νερά. Παρόλο που αύξησε τα ποσοστά όπως αναμενόταν, υπήρξε μια διαφωνία και η δήλωση αναθεωρήθηκε σε μια αναμφισβήτητα μετριοπαθή κατεύθυνση. Δεν θα αντιδρούσαμε υπερβολικά σε αυτήν την αλλαγή, καθώς τα επικοινωνιακά μηνύματα της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν αρκετά ασταθή κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου σύσφιξης, αλλά δικαιολογεί την αναθεώρηση προς τα κάτω της αισιοδοξίας μας για τη στερλίνα. Αναμένουμε μια ακόμη ισχυρή έκθεση για τον πληθωρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη, με νέα ρεκόρ 30 ετών να αποτυπώνονται τόσο στον βασικό όσο και στο δομικό πληθωρισμό, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο τους traders σχετικά με την προφανή στροφή της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα.
Ευρώ
Μια ήρεμη εβδομάδα στην Ευρωζώνη, με μόνο μια καθυστερημένη έκθεση για τη βιομηχανική παραγωγή από τον Ιανουάριο, και μια τεράστια -αν και αναμενόμενη- πτώση στις προσδοκίες των επενδυτών για μελλοντική ανάπτυξη μετά το σοκ της ρωσικής εισβολής. Ο τελευταίος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής δεν ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στην πρόβλεψη της ανάπτυξης τον τελευταίο καιρό, αλλά πρέπει να σημειωθεί. Το κοινό νόμισμα είχε μια ασταθή εβδομάδα, ωστόσο κατάφερε να κάνει ράλι και να καταλήξει σταθερά πάνω από το επίπεδο του 1,10 έναντι του δολαρίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα, αλλά το κύριο γεγονός θα είναι η δημοσίευση των αριθμών flash PMI για τον Μάρτιο, που θα δώσει μια πρώτη εικόνα στις στασιμοπληθωριστικές επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Δολάριο ΗΠΑ
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επικύρωσε τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων που θα γίνεται σε κάθε επόμενη συνεδρίαση για το 2022. Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της φέρουν μια τάση αισιοδοξίας, αλλά με δεδομένο το ιστορικό προβλέψεων που αρκετές φορές στο παρελθόν δεν ήταν επιτυχημένο, δεν θα δίναμε πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτές. Η αποτυχία του δολαρίου να κάνει ράλι στον απόηχο της συνάντησης του Μαρτίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, η γενική αύξηση της όρεξης για κινδύνους «πλήγωσε» το δολάριο, καθώς το τιτάνιο έχει λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Δεύτερον, η αίσθηση των αγορών ότι στα τρέχοντα επίπεδα έχουν ήδη τιμολογηθεί, και η ανοδική πορεία μπορεί στο εξής να περιοριστεί. Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να δούμε κάποιες διευκρινίσεις ως προς το ποιος από αυτούς τους παράγοντες κυριαρχεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών