Διατηρείται η έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή.
Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ ανεβάζει ταχύτητες με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει τέλος Μαρτίου προχωρώντας στη προσυμπλήρωση των κωδικών στα νέα έντυπα για αποδοχές, ενοίκια, τόκους, δαπάνες με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αποπληρωμή δανείων, τόκους κα μερίσματα με βάση τις βεβαιώσεις και τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
Τη φετινή χρονιά δεν ισχύουν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία και για αυτό οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν έξτρα επιβαρύνσεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους θα πληρωθεί σε 8 άτοκες μηνιαίες δόσεις με διατήρηση του μπόνους της έκπτωσης του 3% στην περίπτωση της εφάπαξ πληρωμής. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που προκύπτει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα:
- Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.
- Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
- Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.
Σε ότι αφορά το τοπίο με τις αποδείξεις και τα τεκμήρια από φέτος έχει ως εξής:
Ηλεκτρονικές αποδείξεις:
Καταργήθηκαν οι εκπτώσεις και η κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις ισχύει για όλους με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν το 2021 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2020 είχαν απαλλαγεί πλήρως από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Τεκμήρια:
Κανονικά θα εφαρμοστούν τα τεκμήρια και όσοι φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν με τα εισοδήματα τους τις δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια διαβίωσης που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία είναι:
- Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
- Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.
- Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
- Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
- Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
- Οι πισίνες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
- Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.
- Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Όσοι δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα από αυτό που υπολογίζει η εφορία με βάση τα τεκμήρια έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά επικαλούμενοι εισοδήματα που είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, γονικές παροχές σε χρήμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ετών ή λήψη δανείων.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών