Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένει από το υπουργικό Συμβούλιο, την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και τη Gazprom να υποβάλουν έκθεση έως τις 31 Μαρτίου σχετικά με την εφαρμογή της εντολής για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλι
Ο Habeck είπε στους δημοσιογράφους ότι «όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν πλήρως ότι αυτό (θα ήταν) μια μονόπλευρη και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων».
Είπε ότι αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συντονίσουν τη θέση τους και ότι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν επίσης παρόντες.
Η αντίδραση από τη Μόσχα στην απόφαση της G7 δεν άργησε να έρθει.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti μεταδίδει ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένει από το υπουργικό Συμβούλιο, την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και τη Gazprom να υποβάλουν έκθεση έως τις 31 Μαρτίου σχετικά με την εφαρμογή της εντολής για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλι για τις "μη φιλικές χώρες".
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος βουλευτής Ivan Abramov δήλωσε ότι η άρνηση της G7 να καταβάλει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ο Abramov είναι μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).
Σε περίπτωση που οι απειλές της Ρωσίας γίνουν πράξη οι χώρες της Δύσης και ειδικά η Ευρώπη, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι ανάγκες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια είναι τεράστιες και το «κενό» που θα δημιουργηθεί δεν μπορεί να καλυφθεί σε καμία περίπτωση από τη συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ για αύξηση στις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG).
Η ΗΠΑ, στην καλύτερη όλων των περιπτώσεων, θα μπορέσει να εξάγει προς την Ευρώπη επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο ένα έκτο της ετήσιας ζήτησης αερίου από τη Γερμανία.
Το ρούβλι, πάντως, έχει ενισχυθεί 34,7% έναντι του ευρώ την τελευταία εβδομάδα, «σκαρφαλώνοντας» από τα 0,0069 ευρώ την προηγούμενη Τρίτη 22/3 στα 0,0093 ευρώ σήμερα 28/3.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση για πληρωμές σε ρούβλια μόλις την προηγούμενη Τετάρτη 23/3.
Τέλος, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η Ινδία αναμένεται να αποφασίσει τη συνέχιση της εισαγωγής άνθρακα οπτανθρακοποίησης (κωκ) από τη Ρωσία και μάλιστα να πληρώνει σε ρούβλια.
Η Ινδία, ένας σημαντικός αγοραστής ρωσικών αγαθών από εμπορεύματα έως όπλα, απείχε από πολλές βασικές ψηφοφορίες των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών