Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, έκανε λόγο για πολλαπλά πληθωριστικά σοκ
Ειδικότερα, προειδοποίησε τους ηγέτες του G7 ότι ίσως χρειαστεί να προετοιμαστούν για την καταπολέμηση πολλαπλών κρίσεων πληθωριστικών πιέσεων.
Η Georgieva δήλωσε -μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G7- ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αρνητικά επιδρά και η Κίνα, που λόγω των πολιτικών «μηδενικών κρουσμάτων» κορωνοϊού έχει επιβάλλει αυστηρά lockdowns διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού.
«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να αρχίσουν να κατανοούμε ότι αυτό μπορεί να μην είναι το τελευταίο σοκ», είπε, σημειώνοντας ότι σταμάτησε να βλέπει τον πληθωρισμό ως ένα «παροδικό» σοκ όταν η μετάλλαξη Omicron πυροδότησε νέο κύμα κορωνοϊού.
Υποβάθμιση εκτιμήσεων
Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει πτωτικά τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης των ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών και υψηλότερο ρυθμό αύξησης των μισθών.
Χαρακτηριστικά, από 6,1% που εκτιμάται για το 2021, το ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ρυθμό αύξησης 3,6% το 2022 και το 2023, χαμηλότερα κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα από την προηγούμενη εκτίμηση τον Ιανουάριο, ενώ μετά το 2023 προβλέπεται υποχώρηση στο 3,3% περίπου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Σχόλια αναγνωστών