Οικονομία

Κομισιόν: Προς έξοδο η Ελλάδα από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20/8 και νέα ελάφρυνση χρέους - Αυστηρό πλαφόν στις δαπάνες

Κομισιόν: Προς έξοδο η Ελλάδα από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20/8 και νέα ελάφρυνση χρέους - Αυστηρό πλαφόν στις δαπάνες
Τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σχετικά Άρθρα
Την πιθανή λήξη της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου 2022 προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην 14η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας, στην οποία κάνει λόγο για επαρκή πρόοδο, η οποία οδηγεί στις επόμενες παρεμβάσεις για το χρέος.
Όπως προκύπτει από τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η τελευταία δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα εκταμιευθεί ως το τέλος του χρόνου με κάποιες περιορισμένες δεσμεύσεις.
Η Κομισιόν επαναβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 3,1% το 2023.
Την ίδια ώρα στην έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο η Κομισιόν προτείνει την επέκταση της ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για όλα τα κράτη μέλη, ωστόσο βάζει αστερίσκους για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα επισημαίνοντας την ανάγκη περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής για την σταδιακή μείωση του χρέους.

Πράσινο φως για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ

Η Κομισιόν ανάβει επίσης το πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup.
Το ποσό των 748 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.α.
«Η Επιτροπή δημοσίευσε τη 14η έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας που ενεργοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο του 2018.
Η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος, επισημαίνεται.
Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα.
Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας.
Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων.
Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως δεν παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022.
«H παρούσα έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να το πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την οικονομική επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Οι αρχές έχουν ολοκληρώσει ορισμένες ειδικές δεσμεύσεις στο τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, του περιβάλλοντος επιθεωρήσεων και δικαιοσύνης, και συμφώνησε για την παράταση της εντολής του Ελληνικού Οικονομικού Ταμείο Σταθερότητας.

Προς έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20/8

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως δεν παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022, όπως τονίζεται στην 14η αξιολόγηση.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι, «η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα.
Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή της Ενισχυμένης Εποπτείας».
Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών πεδίων» και «βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022».
«Εάν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο τόσο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», τονίζει η Επιτροπή.
Θα συνεχίσουν επίσης να ακολουθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας.
Η παρακολούθηση των ειδικών δεσμεύσεων που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την τελική δόση των μέτρων για το χρέος θα πραγματοποιηθεί σε μια πρώτη έκθεση εποπτείας μετά το πρόγραμμα που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Gentiloni: Λήξη της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο

"H ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, αναμένεται να λήξει φέτος τον Αύγουστο.
Βάσει των αξιολογήσεών μας και της επιτυχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η Επιτροπή ενδέχεται να μην παρατείνει, μετά τη λήξη αυτή τον Αύγουστο, την ενισχυμένη εποπτεία».
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni, παρουσιάζοντας τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Οικονομίας εξήγησε ότι αν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, τότε η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα από μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε επίσης ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων μεταρρύθμιση των προμηθειών και δημιουργία τμήματος στατιστικών δικαιοσύνης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν την ε3φαρμογή δράσεων ώστε να επιτευχθεί πρόοδος σε εκκρεμείς δεσμεύσεις.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική στάση των αρχών σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση όλων των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών βημάτων εγκαίρως για τη λήψη απόφασης την τελική εκταμίευση στα τέλη του 2022, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την κτηματογράφηση, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών», καταλήγει η έκθεση αξιολόγησης.

Παράταση στη ρήτρα διαφυγής με αστερίσκους για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα στην έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο η Κομισιόν προτείνει την επέκταση της ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για όλα τα κράτη μέλη, ωστόσο βάζει αστερίσκους για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα επισημαίνοντας την ανάγκη περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής για την σταδιακή μείωση του χρέους.
Για τους δημοσιονομικούς κανόνες η Κομισιόν προτείνει την συνέχιση της ευελιξίας για το 2023 με παράταση της ρήτρας διαφυγής αλλά σημειώνει ότι τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023 με συγκράτηση της αύξησης των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπόψη  τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τη Κομισιόν οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα, μέσω σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους και της ενίσχυσης των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Dombrovskis: Πλαφόν στις δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού

«Η διατήρηση και το 2023 της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προτείνει η Επιτροπή, καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Οικονομίας, Valdis Dombrovskis.
«Στην περίπτωση υψηλού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η καθοδήγησή μας είναι ότι η αύξηση των τρεχουσών δαπανών θα πρέπει να είναι κάτω από τη δυνητική μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», εξήγησε.
«Για τις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο χρέος, οι τρέχουσες δαπάνες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μεσοπρόθεσμη αύξηση των δαπανών», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Dombrovskis υπογράμμισε ότι η ρήτρα γενικής διαφυγής δεν αναστέλλει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ούτε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει δημοσιονομική καθοδήγηση στα κράτη-μέλη και κάνει διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών-μελών με υψηλό χρέος και των κρατών μελών με χαμηλό και μεσαίο χρέος.

Συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023

Η Επιτροπή συνιστά συνετή δημοσιονομική πολιτική, κυρίως με τον περιορισμό της αύξησης των τρεχουσών δαπανών που χρηματοδοτούνται από εθνικό επίπεδο κάτω από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική αύξηση της παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη προσωρινή και στοχευμένη στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. «Να είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε τις τρέχουσες δαπάνες στην εξελισσόμενη κατάσταση. Επεκτείνετε τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και για την ενεργειακή ασφάλεια, μεταξύ άλλων με τη χρήση του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF), του ενεργειακού πακέτου «RePowerEU» και άλλων κονδυλίων της ΕΕ.», τονίζει η Επιτροπή.
Για την περίοδο μετά το 2023, η Επιτροπή συνιστά στην Ελλάδα να ακολουθήσει μια δημοσιονομική πολιτική
με στόχο την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και τη διασφάλιση αξιόπιστης και σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα μέσω σταδιακής εξυγίανσης, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. «Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, βελτιώστε τη φιλικότητα προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου και με την αναθεώρηση της δομής της φορολογικής επιβάρυνσης για τους αυτοαπασχολούμενους. Διασφαλίστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, για να μπορεί να προσελκύσει τις σωστές δεξιότητες και διατηρήστε τη συνέπεια με το ενιαίο μισθολογικό πλέγμα», επισημαίνει η Επιτροπή.
Παράλληλα, συστήνεται η συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας,
σύμφωνα με τα ορόσημα και τους στόχους που περιλαμβάνονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2021. «Ολοκληρώστε γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή για τα έγγραφα προγραμματισμού της πολιτικής συνοχής 2021-2027 με σκοπό την έναρξη της εφαρμογής τους. Ολοκληρώστε τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που έχουν επιδιωχθεί υπό ενισχυμένη επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του κτηματολογίου», αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής.
Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη,
η Επιτροπή συστήνει την ολοκλήρωση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σύμφωνα με το πλαίσιο που τροποποιήθηκε υπό ενισχυμένη εποπτεία, συμπεριλαμβανομένης της στελέχωσης όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της εφαρμογής καταγραφής του πληθυσμού και της εισαγωγής αποτελεσματικής φύλαξης από γενικούς γιατρούς.

Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα

Τέλος, η Επιτροπή συνιστά στην Ελλάδα τη μείωση της συνολικής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και τη διαφοροποίηση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, επιταχύνοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη υποδομών που θα επέτρεπαν ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου. Τονίζει, επίσης, ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση, μέσω της εξασφάλισης επαρκούς χωρητικότητας δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και διασυνδέσεων, καθώς και διασυνδέσεων αερίου και διαφοροποίησης των οδών παροχής αερίου. Συστήνεται επίσης η ενίσχυση του πλαισίου της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών και η επιτάχυνση των μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, μέσω μεταρρυθμίσεων και κινήτρων της αγοράς για την υποστήριξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του κτιριακού τομέα και του τομέα των μεταφορών, ιδίως με την προώθηση της ηλεκτρικής κινητικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης