Σε ρόλο... ειρηνοποιού ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan κάλεσε τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin ώστε να οργανώσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου ηγέτη σύμφωνα με το Ria Novosti.
«Ο Πρόεδρος Erdogan εξέφρασε την ετοιμότητά του να οργανώσει μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών και να συμμετάσχει σε έναν πιθανό μηχανισμό παρακολούθησης εάν και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία επί της αρχής», δήλωσε στους δημοσιογράφους το γραφείο του Τούρκου προέδρου.
Ο Erdogan ανακοίνωσε την ανάγκη για έγκαιρη εγκαθίδρυση ειρήνης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την ανάγκη να εδραιωθεί η ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό, καθώς και να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών του πολέμου και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε το γραφείο.
Σε αντίθεση με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν έχει καμία παρέμβαση στην μεγάλη ουκρανική κρίση, καθώς ο ρωσικός παράγοντας επικρίνει την Ελλάδα για την στάση που έχει ακολουθήσει, ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος, θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο…
Αυξάνεται η διαπραγματευτική ισχύς της Ρωσίας
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση των Ρώσων στην Ουκρανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώνει μεγάλη πρόοδο.
Οι ρώσοι κατακτούν εδάφη ενώ το Luhansk επί της ουσίας έχει χαθεί για τους Ουκρανούς.
Γενικότερα το Donbass έχει πέσει… με τις Ουκρανικές δυνάμεις να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και οπλικά συστήματα.
Οι ρώσοι λοιπόν αναβαθμίζονται και οι Ουκρανοί υποβαθμίζονται… και το ερώτημα είναι εάν οι αμερικανοί επιτρέψουν στην ηγεσία της Ουκρανίας που είναι υποχείριο των ΗΠΑ να ξεκινήσει ένα νέο γύρο επαφών με τους Ρώσους…
Ο Erdogan αναβαθμίζεται εκ νέου – Μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκταση σε Φινλανδία και Σουηδία
Ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ώστε να ξεκινήσει νέος γύρος επαφών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναβαθμίζεται διεθνώς ως παράγοντας που συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, δεν είναι μέρος του προβλήματος όπως η Ελλάδα μετά από τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ… δεν θέτει veto για την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ρωσίας;
Ο Erdogan επικαλείται την στάση των δύο σκανδιναβικών χωρών σε σχέση με ορισμένες ομάδες πολιτών που οι τούρκοι τους θεωρούν τρομοκράτες, ως αιτία για το veto.
Όμως υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία και ο Erdogan παίζουν το παιχνίδι της Ρωσίας που προφανώς θέλει να σαμποτάρει την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά;
Συμβαίνει το εξής πρωτοφανές.
Μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία να μπλοκάρει τα σχέδια των ΗΠΑ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας γενικώς να επεκταθεί σκανδιναβικά κράτη… και οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ δεν τολμούν να επικρίνουν την στάση της Τουρκίας.
Αντιθέτως η Ελλάδα σέρνεται πίσω από την διχαστική στάση των δημοκρατικών των ΗΠΑ, χωρίς επί της ουσίας να προστατεύει τα εθνική συμφέροντα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λανθασμένα επέλεξε να εναντιωθεί στον Putin και την Ρωσία παραβλέποντας ότι θα είναι ο μεγάλος νικητής σε αυτή την σύγκρουση πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά…
1)Η Ρωσία, καταφέρνει να ελέγξει όλα τα εδάφη με ρωσώφωνους στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία και προφανώς το επόμενο στάδιο είναι η εδραίωση της κυριαρχίας.
2)Οι βασικοί στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχουν επιτευχθεί.
Απελευθερώνονται τα εδάφη, ειδικά του Donbass τα οποία έχουν ιστορική και συμβολική σημασία για τους ρώσους.
Τα τάγματα Azov έχουν σχεδόν καταστραφεί όπως και το μεγαλύτερο μέρος του Ουκρανικού στρατού.
Ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Ουκρανικός στρατός έχει υποστεί τεράστια πλήγματα.
3)Με πολιτικούς όρους ο Putin όχι μόνο εδραιώνεται στην Ρωσία, αλλά και στην διεθνή σκηνή, ότι βρέθηκε αντιμέτωπος σχεδόν με όλο τον πλανήτη, το ΝΑΤΟ και την Δύση και κατάφερε να επιτύχει τους βασικούς στρατιωτικούς στόχους.
Επίσης φαίνεται ότι ειδικά η Ευρώπη έχει διασπαστεί καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες για τις κυρώσει στο ρωσικό πετρέλαιο.
Έφθασαν στο σημείο να σχεδιάζουν κυρώσεις στις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου και όχι στο πετρέλαιο που διέρχεται αγωγών επειδή το επέβαλλε η Ουγγαρία.
Γαλλία και Γερμανία παρά την σκληροπυρηνική επιχειρηματολογία κατά της Ρωσίας… συνομιλούν με τον Putin.
Ακόμη και το ΝΑΤΟ όμως δεν μπορεί να συμφωνήσει για την επέκταση σε χώρες όπως η Φινλανδία και Σουηδία λόγω του veto που θέτει η Τουρκία.
Ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος – που θα συνομιλήσει σήμερα 30 Μαίου 2022 με τον Putin εκ νέου αλλά και με τον Zelensky – έχει καταφέρει… να μπλοκάρει τις διαδικασίες ένταξης… της Φινλανδίας και Σουηδίας… παρ΄ ότι η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Το κυριότερο όμως όλων είναι ο Erdogan παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας ξεκάθαρα χωρίς ταυτόχρονα να έρχεται σε σύγκρουση με την Ουκρανία με την οποία διατηρεί καλές σχέσεις…
4)Με οικονομικούς, ενεργειακούς και εμπορικού όρους πάλι η Ρωσία εξέρχεται κερδισμένη.
Η μεγάλη ανατίμηση του ρουβλίου από τα 150 ρούβλια ανά δολάριο στα 57 ρούβλια ανά δολάριο και εσχάτως 66 ρούβλια ανά δολάριο απόρροια της στρατηγικής κίνησης να πληρώνουν οι μη φιλικές χώρες το φυσικό αέριο σε ρούβλια αντί δολάρια.
Η Ρωσία κατάφερε να περιορίσει τις παρενέργειες των κυρώσεων και το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2022 περί το 10% ίσως και οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την Ουκρανία όπου θα συρρικνωθεί 40%.
Η Ρωσία ελέγχει την αγορά σίτου καθώς μαζί με την Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι ρώσοι κατάφεραν να βρεθούν αντιμέτωποι με όλον τον πλανήτη και να αντέξουν από την καταιγίδα των κυρώσεων.
www.bankingnews.gvr
Σχόλια αναγνωστών