(upd 5) Οριακό προβάδισμα του υποψηφίου του συνασπισμού των αριστερών κομμάτων Jean-Luc Melenchon απέναντι στον Emmanuel Macron στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, που διενεργήθηκαν την Κυριακή 12/6/2022.
Τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν την Λαϊκή Ένωση του Melenchon να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας από την παράταξη Μacron (26,2% έναντι 25,8% του Macron και 19% της Le Pen).
Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής (19/6), η παράταξη του Macron έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.
...ισοπαλία
Σύμφωνα με δύο εθνικές εκτιμήσεις αποτελεσμάτων η Nupes (Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση) θα τερματίσει οριακά πρώτη στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών 2022.
Η Nupes, με επικεφαλής τον Jean-Luc Mélenchon, συγκεντρώνει το 25,2%, όπως και ο συνασπισμός του προέδρου Emmanuel Macron ενώ ακολουθεί η Marine Le Pen με 18,9%.
Την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο France2, σε έδρες η παράταξη Macron εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.
Αυτές οι προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε αρχικές καταμετρήσεις (με βάση δειγματοληψία εκλογικών τμημάτων στη Γαλλία, επιλεγμένα ανάλογα με την αντιπροσωπευτικότητά τους), παρέχουν ακόμη πιο ακριβή στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις.
Melenchon: Ήττα Macron
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών εξέφρασε ο επικεφαλής του συνασπισμού της Αριστεράς (Nupes) Jean-Luc Mélenchon.
«Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, οι Nupes θα είναι πρώτοι.
Θα είναι παρόντες σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» υπογράμμισε ο Melenchon τονίζοντας πως το κόμμα του Macron ηττήθηκε.
«Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, οι Nupes θα είναι πρώτοι.
Θα είναι παρόντες σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» υπογράμμισε ο Melenchon τονίζοντας πως το κόμμα του Macron ηττήθηκε.
O ηγέτης της γαλλικής αριστεράς δήλωσε ότι «στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) βγήκε πρώτη. Θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» και συνέχισε σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα» οι προβολές για τις έδρες στον δεύτερο γύρο «δεν έχουν κανένα νόημα».
«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», είπε ακόμη ο Melenchon και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Καλώ τον λαό μας, ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες.
Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Macron».
Le Pen: Ούτε Macron, ούτε Melenchon
Στο τέλος του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, η Marine Le Pen ζήτησε από τους ψηφοφόρους της να μην ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ούτε υποψήφιους του Melenchon, ούτε του Macron.
«Η Γαλλία δεν είναι χώρος συναλλαγών», τόνισε στην ομιλία της.
Σύμφωνα με τη Le Pen, το κόμμα του Macron αντιπροσωπεύει την «καταστροφή από πάνω» και του Melenchon την «καταστροφή από κάτω»
Η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen δεν έχει ομάδα στην Εθνοσυνέλευση από το 1986, οπότε και είχε στείλει 35 βουλευτές στο Σώμα.
Ιστορικό ρεκόρ αποχής 53%
Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2017 και αρκετά μειωμένη σε σχέση με το 2012 ήταν η συμμετοχή των Γάλλων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 12/6/2022.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας είχε ψηφίσει το 39,4% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, έναντι 40,75% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα το 2017 και 48,31% το 2012.
Έτσι η αποχή διαμορφώθηκε στο 52,8%.
Αντιθέτως οι προβλέψεις για τις έδρες που θα έχει το κάθε κόμμα την επόμενη Κυριακή (19/6) που θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες αφού θα βασιστούν σε δημοσκοπικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έξω από τα εκλογικά τμήματα.
Από το 1993 και μετά η συμμετοχή των Γάλλων στις βουλευτικές εκλογές είναι κάθε φορά μικρότερη από την προηγούμενη.
Ως το μεσημέρι είχαν ψηφίσει οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί όπως και η πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron ψήφισε στην περιοχή Τουκέ.
Αμφίρροπη μάχη
Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζαν άλλοτε τη μια παράταξη να προηγείται και άλλοτε την άλλη, με ποσοστά που κινούνται περί το 27%, αλλά σε γενικές γραμμές προβλέπουν ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου η παράταξη Macron, έστω και μετά πολλών βασάνων, θα καταφέρει στο τέλος να έχει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.
Στο πλευρό Macron ο Sarkozy
Η μάλλον δημοφιλέστερη πολιτική προσωπικότητα σε αυτόν τον χώρο, ο πρώην πρόεδρος Nicolas Sarkozy, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στον Macron.
Ως προς τον χώρο της ακροδεξιάς, στόχος της Marine Le Pen δεν φαίνεται να είναι άλλος από τη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, με τις δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν να κινείται περί το 20%.
Στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο ένας στους δυο Γάλλους που εκτιμάται ότι θα πάει να ψηφίσει (η αποχή προβλέπεται πάνω από το 50%) θα κληθεί να επιλέξει ποιου κόμματος τον υποψήφιο ψηφίζει.
Οι δυσκολίες για τον Macron
Αυτή η απροσδόκητη επιστροφή υπό την ηγεσία του Mélenchon – ενός 70χρονου πολιτικού βετεράνου που ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές ακριβώς πίσω από τη Le Pen – θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Μacron να προχωρήσει στη νομοθετική ατζέντα που θα χρειαστεί για να συνεχίσει τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις .
Στηριξη από άλλα κόμματα
H κεντρώα συμμαχία του Ensemble δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Εθνοσυνέλευση.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα χρειαστεί να βρει υποστήριξη από άλλα κόμματα για να ψηφίσει νόμους, για παράδειγμα να επεκτείνει την ηλικία συνταξιοδότησης από 62 σε 65 για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος .
Επιλογή πρωθυπουργού
Στην περίπτωση που η συμμαχία Nupes του Mélenchon κερδίσει την πλειοψηφία την επόμενη εβδομάδα, ο Macron θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, αλλά θα έπρεπε να διορίσει έναν πρωθυπουργό που θα έχει την υποστήριξη περισσότερων από τους μισούς βουλευτές της συνέλευσης και θα «συζεί» με μια κυβέρνηση. εχθρική προς την οικονομική πολιτική του - πρόκειται για το σενάριο της συγκατοίκησης που έχει να συμβεί στη γαλλική πολιτική από τη δεκαετία του 1980
Αποχή στο 47%
Οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν ότι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ψηφοφόρους δεν μπήκαν στον κόπο να ψηφίσουν, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλό ρεκόρ προσέλευσης περίπου 47,5 % για αυτού του είδους τις εκλογές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών