Πολιτική

Τι γράφουν οι Τούρκοι για τις τηλεφωνικές υποκλοπές της ΕΥΠ και τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι «ήταν στο σκοτάδι»

Τι γράφουν οι Τούρκοι για τις τηλεφωνικές υποκλοπές της ΕΥΠ και τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι «ήταν στο σκοτάδι»
Για την πολιτική θύελλα που έχει πυροδοτήσει στην Ελλάδα η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος γράφει σε αναλυτικό της ρεπορτάζ η Daily Sabbah, με τίτλο «Ο Μητσοτάκης λέει ότι βρισκόταν στο σκοτάδι σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του πολιτικού αντιπάλου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «βρισκόταν στο σκοτάδι» σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που πραγματοποιούσε η ΕΥΠ σε βάρος του αρχηγού του σοσιαλιστικού κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη το 2021, γράφει η Daily Sabbah, σημειώνοντας ότι η υπόθεση έχει πυροδοτήσει πολιτική θύελλα στην Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα της Daily Sabbah αναφέρει:
«Ο Μητσοτάκης, που το 2023 θα πρέπει να πάει σε εκλογές, προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα τρεις ημέρες μετά το σκάνδαλο υποκλοπών που οδήγησε στην παραίτηση του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη.
«Αυτό που συνέβη μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αλλά ήταν λάθος», είπε ο Μητσοτάκης.
«Δεν το ήξερα και προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Η ΕΥΠ δίνει λόγο στο πρωθυπουργικό γραφείο, με παρέμβαση Μητσοτάκη

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, γνωστή με το ακρωνύμιο ΕΥΠ, δίνει λόγο απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, μια αλλαγή που έφερε ο ίδιος ο Μητσοτάκης μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2019.
Ο ίδιος είπε ότι η ΕΥΠ είχε υποτιμήσει την πολιτική διάσταση των τηλεφωνικών υποκλοπών. «Ήταν τυπικά επαρκές αλλά πολιτικά απαράδεκτο».
Ο Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι τα κινητά τηλέφωνα του Ανδρουλάκη είχαν τεθεί σε «νόμιμη επιτήρηση» από τον Σεπτέμβριο του 2021 για τρεις μήνες. Οι υποκλοπές είχαν σταματήσει «αυτόματα» λίγες μέρες μετά τη νίκη του Ανδρουλάκη στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, πρόσθεσε, αλλά δεν διευκρίνισε γιατί στοχοποιήθηκε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης.
«Αν και όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας», είπε ο Μητσοτάκης.
«Ήταν τυπικά επαρκές, αλλά πολιτικά απαράδεκτο. Δεν έπρεπε να συμβεί, προκαλώντας ρήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως είπε ότι επειδή ο χειρισμός του θέματος ήταν «μη κατάλληλος», «παύθηκε αμέσως» ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο γενικός γραμματέας του Γραφείου του «ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη» υποβάλλοντας την παραίτησή του.

Με μεγάλη καθυστέρησαν δόθηκαν οι εξηγήσεις


Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή 5 Αυγούστου το Γραφείο του Πρωθυπουργού δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την παραίτηση Δημητριάδη, ωστόσο, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επέμεινε ότι «σχετίζονταν με το τοξικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί γύρω του» και ότι δεν είχε καμία σχέση με λογισμικό παρακολούθησης που στόχευε το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη.
Ο Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του λόγω διοικητικών «λαθών» κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μητσοτάκη.
Η ανακοίνωση ότι ο Κοντολέων παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών ΕΥΠ ήρθε λιγότερο από μία ώρα αφότου παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης.
Οι παραιτήσεις ήρθαν μια εβδομάδα αφότου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπέβαλε μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο για «απόπειρα» παρακολούθησης στο κινητό του τηλέφωνο, με τη χρήση του λογισμικού Predator.
Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι κινήθηκαν επίσης νομικά αφού ισχυρίστηκαν ότι υπήρξαν θύματα παρακολούθησης.
Ο Ανδρουλάκης ζήτησε την Παρασκευή να διεξαχθεί ειδική έρευνα από τη Βουλή για το περιστατικό.
«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να με παρακολουθήσει χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση αρνείται σταθερά οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη, λέγοντας ότι δεν είχε αγοράσει λογισμικό αυτού του τύπου, αλλά η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη κατακραυγή στη χώρα.

Τι έλεγε παλαιότερα η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι είναι «πιθανό» κάποια άτομα να χρησιμοποίησαν το Predator για να κάνουν παρακολουθήσεις και ότι όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει τέτοιες απειλές.
Τον Νοέμβριο, ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι «δεν γίνεται καμία παρακολούθηση δημοσιογράφων στην Ελλάδα» από το κράτος.
«Η Ελλάδα τηρεί πλήρως τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας και του κράτους δικαίου, ιδιαίτερα τον πλουραλισμό και την ελευθερία του Τύπου», είπε ο Γεραπετρίτης.
Ως εκ τούτου, υποστήριξε δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω δράση» για να επαληθευτεί ή να διαψευστεί η υποτιθέμενη παρακολούθηση του ερευνητή δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη.
Ο Κοντολέων, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ΕΥΠ το 2019 μετά την έλευση στην εξουσία του συντηρητικού κόμματος του Μητσοτάκη, άφησε να εννοηθεί ότι οι δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν με εντολή ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.
Οι ερευνητικές ιστοσελίδες Reporters United και Inside Story κατηγόρησαν τον Δημητριάδη –ανιψιό του Μητσοτάκη– ότι συνδέεται με τις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις σε βάρος του Ανδρουλάκη και του Έλληνα οικονομικού συντάκτη Θανάση Κουκάκη.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αριστερός Σύριζα, χαρακτήρισε την υπόθεση «τεράστιο σκάνδαλο».
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι η παραίτηση Δημητριάδη ήταν «παραδοχή ενοχής» και ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης φέρει μέρος της ευθύνης.
«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του Watergate», είπε ο Τσίπρας.

Δυστοπική, οργουελική πραγματικότητα

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το Predator, που αναπτύχθηκε αρχικά στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια στο Ισραήλ, μπορεί να δίνει πρόσβαση τόσο στα μηνύματα όσο και στις συνομιλίε των κινητών τηλεφώνων.
Ο Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι έμαθε από πηγές του Ευρωπϊκού Κοινονουλίου - που έχει μια υπηρεσία η οποία είναι σε θέση να ανιχνεύει αν παρακολουθούνται κινητά τηλέφωνα ευρωβουλευτών με το predator «ότι έγινε απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό παρακολούθησης Predator» στις 26 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης