Όλο το γερμανικό οικονομικό μοντέλο βασίζεται στην αγορά φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου και στην πώληση αγαθών υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Κίνα. Εξαιτίας αυτού, η Γερμανία είναι σαν να βρίσκεται μπροστά σε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει που θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ σε ύφεση γράφει η γαλλική Figaro.
Η Γερμανία εμφανίζεται τώρα ως μια απροσδόκητη και αβοήθητη λιβελλούλη, ενώ η Γαλλία και οι χώρες της νότιας Ευρώπης μπορούν να καυχηθούν για τις αρετές ενός μυρμηγκιού, γράφει ο Philippe Gelly, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας Le Figaro.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι Γάλλοι αντιληφθούν τις συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς πανικό, τότε οι γείτονές τους προετοιμάζονται σχεδόν για έναν λιμό εν καιρώ πολέμου.
Η μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη στην ήπειρο, η οποία κατανάλωνε πολύ ρωσικό φυσικό αέριο, βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα της καταστροφής: έλλειψη προμηθειών, έλλειψη αποθεμάτων και εναλλακτικών λύσεων.
Η οικονομική της ανάπτυξη έχει ήδη επιβραδυνθεί, ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται και ο σκληρός χειμώνας δεν έχει φτάσει ακόμη.
Και αυτό μπορεί να οδηγήσει όλες τις χώρες της ευρωζώνης σε ύφεση.
Οι γερμανικές αρχές επιδεικνύουν «αξιέπαινο πραγματισμό» συνιστώντας στους συμπολίτες τους να κάνουν όλο και πιο κρύο ντους.
Πήραν μια «πικρή αλλά αναγκαία» απόφαση να επιστρέψουν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, από τους οποίους ήθελαν να απαλλαγούν έως το 2030.
Επιπλέον, το Βερολίνο σκοπεύει να παρατείνει τη ζωή τριών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αν και ήθελε επίσης να τους εγκαταλείψει μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Όμως η ιδεολογική διάσπαση δεν είναι τόσο σημαντική στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων.
Οι γερμανικοί λογαριασμοί φυσικού αερίου έχουν ήδη τριπλασιαστεί και προγραμματίζεται νέα αύξηση πριν από το τέλος του έτους.
Αυτό δεν εμποδίζει τον κυβερνών συνασπισμό να ανακοινώσει νέους φόρους.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου, αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει ισχυρή κοινωνική δυσαρέσκεια.
Όλο το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας βασίζεται στην αγορά φθηνών ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία και στην εξαγωγή αγαθών με υψηλή προστιθέμενη αξία στην Κίνα.
Και αυτό το μοντέλο μπορεί να εκραγεί.
Κάτω από τον ζυγό των κυρώσεων, ο Putin χειρίζεται αυτή τη ωρολογιακή βόμβα κατά βούληση, γνωρίζοντας ότι αποσταθεροποιώντας τη Γερμανία, θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, γράφει η Le Figaro.
Le Figaro: Ο Putin χειραγωγεί τη Γερμανία κρατώντας ωρολογιακή βόμβα - Ντόμινο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη
Επιπλέον, το Βερολίνο σκοπεύει να παρατείνει τη ζωή τριών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αν και ήθελε επίσης να τους εγκαταλείψει μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα
Σχόλια αναγνωστών