Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άχρηστες οι δυτικές κυρώσεις, χαμένη η Ευρώπη: Το Bloomberg «ανακοίνωσε» τη νίκη Ρωσίας στις ενεργειακές αγορές

Άχρηστες οι δυτικές κυρώσεις, χαμένη η Ευρώπη: Το Bloomberg «ανακοίνωσε» τη νίκη Ρωσίας στις ενεργειακές αγορές
Ήδη τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει ο παρατηρητής, θα υπάρξει σημαντική άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τον χειμώνα, οι αρχές των κρατών της ΕΕ ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου

Η Ρωσία κερδίζει στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων που όπως φαίνεται γύρισαν boomerang... στις ισχυρές χώρες που θέλησαν να τα βάλουν με τον Vladimir Putin.
Ο αρθρογράφος του Bloomberg Havier Blass γράφει σχετικά επί του θέματος:
Όπως σημειώνει τον Ιούλιο του 2022, η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσική Ομοσπονδία επέστρεψε σχεδόν πλήρως στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τις 23 Φεβρουαρίου 2022 και έφτασε τα 10,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η ελάχιστη ποσότητα καθορίστηκε τον Απρίλιο στα 10 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά έχει αυξηθεί μόνο από τότε.
Τα σημερινά μεγέθη είναι ελάχιστα κατώτερα από τον Ιανουάριο, όταν η παραγωγή έφτασε τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ταυτόχρονα αυξάνεται και η τιμή του πετρελαίου.
Αν τον Απρίλιο η έκπτωση για τον βαθμό Urals ήταν κατά μέσο όρο περίπου 35 $, τώρα είναι 20-25 δολ.
Κατέστη δυνατή η αποκατάσταση των δεικτών παραγωγής και του επιπέδου τιμών λόγω του επαναπροσανατολισμού από τις ευρωπαϊκές σε άλλες αγορές.
Επιπλέον, η Δύση δεν μπόρεσε να πείσει τα κράτη του Περσικού Κόλπου να αποφασίσουν να φέρουν μεγάλους επιπλέον όγκους μαύρου χρυσού στην αγορά, αναφέρει ο ειδικός.

Θύμα η Ευρώπη 

Κατά τη γνώμη του, τα υψηλά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώνουν τη σημασία των απωλειών της Μόσχας ως αποτέλεσμα της μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές χώρες: ήδη τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει ο παρατηρητής, θα υπάρξει σημαντική άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τον χειμώνα, οι αρχές των κρατών της ΕΕ ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.
"Ο συνδυασμός του κρύου καιρού, της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. έλλειψη ενέργειας", κατέληξε ο Blas.


Screenshot_3_κ_2.png

Ωμή αλήθεια από τον Guardian: Οι κυρώσεις πλήττουν την ίδια τη Δύση όχι τη Ρωσία - Ο Putin μεγαλώνει απλώς την ισχύ του

Ο οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας είναι «αναποτελεσματικός» και έχει αρνητικές συνέπειες για την ίδια τη Δύση, γράφει ο αρθρογράφος του The Guardian, Simon Jenkins.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις βοήθησαν αντιθέτως στην ενίσχυση της ισχύος του Ρώσου προέδρου Putin και στην ενίσχυση του ρουβλίου.
Κι όμως, κανείς στη Δύση δεν τολμά να επικρίνει αυτήν την αποτυχημένη πολιτική από φόβο μήπως κατηγορηθεί ότι είναι «υπέρ του Putin» και κατά της Ουκρανίας.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι «η πιο κακοσχεδιασμένη και αντιπαραγωγική πολιτική στην πρόσφατη διεθνή ιστορία », γράφει ο αρθρογράφος του The Guardian.
Σύμφωνα με τον παρατηρητή, η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία είναι «δικαιολογημένη », αλλά ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας είναι « αναποτελεσματικός » και έχει αρνητικές συνέπειες για όσους επιβάλλουν κυρώσεις. 
Οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται, ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι αλυσίδες εφοδιασμού διαταράσσονται και εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται φυσικό αέριο, τρόφιμα και λιπάσματα. 
Ωστόσο, η ισχύς του Ρώσου Προέδρου Putin αυξάνεται μόνο, όπως και η ισχύς του στην πατρίδα του.
Η πραγματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ότι περιλαμβάνουν αντίποινα. 

Η Ευρώπη θα παγώσει τον χειμώνα 

Ο Putin μπορεί να «παγώσει » την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα. 
Η Gazprom μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 κατά 80%. 
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί απότομα και η ροή σιταριού και άλλων τροφίμων από την Ανατολική Ευρώπη προς την Αφρική και την Ασία έχει ουσιαστικά σταματήσει. 
Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να τριπλασιαστούν μέσα σε ένα χρόνο. 
Ταυτόχρονα, ο κύριος δικαιούχος δεν είναι άλλος από τη Ρωσία. 
Τα έσοδα της Μόσχας έχουν αυξηθεί.
Το ρούβλι είναι ένα από τα ισχυρότερα παγκόσμια νομίσματα φέτος, έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν κατά 50% από τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον Jenkins, η αλληλεξάρτηση των οικονομιών του κόσμου, που από καιρό θεωρούνταν όργανο ειρήνης, έχει γίνει όπλο πολέμου. 
Οι πολιτικοί στη Δύση ισχυρίζονται ότι θέλουν να επιστρέψουν τη ρωσική οικονομία «πίσω στη πέτρινη εποχή ». 
Ωστόσο, ο αρθρογράφος αναρωτιέται εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός Johnson έχει λάβει ποτέ ένα έγγραφο που προβλέπει τις πιθανές συνέπειες των αντίποινων ρωσικών κυρώσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η υπόθεση φαίνεται να είναι ότι εάν ένα εμπορικό εμπάργκο βλάπτει, τότε λειτουργεί. 
Ταυτόχρονα, οι κυρώσεις βασίζονται στη « νεο-αυτοκρατορική υπόθεση » ότι οι δυτικές χώρες έχουν το δικαίωμα να εγκαθιδρύσουν τάξη στον κόσμο κατά την κρίση τους. 
Ενώ οι τρέχουσες κυρώσεις είναι οι πιο εκτεταμένες που έχουν επιβληθεί ποτέ κατά της Ρωσίας, έχουν ενισχύσει το εμπόριο της χώρας με την Κίνα, το Ιράν και την Ινδία. 
Επωφελήθηκαν «μισθοί που συνδέονται με τον Putin και το κυρίαρχο περιβάλλον, που έλαβαν τεράστια κέρδη από την υποκατάσταση των εισαγωγών».
Εν τω μεταξύ, η Δύση βυθίστηκε σε ύφεση. 
Οι θέσεις των ηγετών έχουν κλονιστεί και το κόστος ζωής αυξάνεται παντού.
Ωστόσο, κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει τις κυρώσεις, γράφει ο αρθρογράφος του The Guardian, Jenkins
Η κριτική των αντιρωσικών κυρώσεων στη Δύση είναι επικίνδυνη για τη φήμη και τη θέση. 
Οι στρατηγικές δεξαμενές σκέψης σιωπούν. 
Και οι υποψήφιοι για τη θέση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Truss και ο Sunak ανταγωνίζονται σε μαχητική ρητορική, υποσχόμενοι όλο και πιο σκληρές κυρώσεις. 
Αλλά δεν πρέπει παρά να υπαινίσσεται σκεπτικισμός σε αυτό το θέμα και θα κατηγορηθείτε για μια θέση «υπέρ του Putin» και κατά της Ουκρανίας. 
«Οι κυρώσεις είναι η κραυγή μάχης της σταυροφορίας της Δύσης », καταλήγει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης