Συνεχίζονται για 3η εβδομάδα οι αναταράξεις στον εταιρία ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΑΕΒΕ με τη νέα διοίκηση μετά την εξαγορά να κατηγορεί το συνδικάτο ότι επιχειρεί να στήσει εργαζόμενους δυο ταχυτήτων και να περνά στην αντεπίθεση απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κατά της αναδιάρθρωσης της εταιρίας.
Η διοίκηση της εταιρίας κάνει λόγο για μόνο 25 συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από το σύνολο των 89 υπαλλήλων και να θεωρεί ως πρωτοφανές για τα εργασιακά χρονικά το γεγονός πως το Σωματείο κατέθεσε μήνυση εναντίον των εργαζομένων που προσήλθαν στις εγκαταστάσεις Καλοχωρίου, για να εργασθούν!!!
Η διοίκηση τείνει χείρα φιλίας, ζητώντας την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Σωματείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα, παρουσία παρατηρητών (από ΣΕΒ ή ΕΒΕΘ και ΓΣΕΕ) και με τήρηση πρακτικών, αποτελεί τη μόνη λύση για να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της εγκατάστασης και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που βρίσκονται στο Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά στη Θήβα, εργάζονται στο σύνολό τους, ενώ οι εργαζόμενοι που επιχειρούν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι και να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην εργασία, προπηλακίζονται, εμποδίζονται και απωθούνται με βίαιο τρόπο. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση, παρά το γεγονός ότι έχουν επιδείξει υπευθυνότητα στην προσπάθεια εξυγίανσης παραχωρώντας το 20% του μισθού τους για τη σωτηρία της εταιρείας, έχει προχωρήσει σε 15 απολύσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα.
Μηνύσεις σε βάρος εργαζομένων και μελών της Διοίκησης.
Για να στηρίξουν την αδικαιολόγητη απόφαση τους να κρατήσουν κλειστή την επιχείρηση, καθώς και να αποκρύψουν το γεγονός ότι χρησιμοποιούν βία για να εμποδίσουν τους εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν, οι συνδικαλιστές του Σωματείου εκμεταλλεύονται κάθε τρόπο. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να καταθέσουν μήνυση εναντίον 4 εργαζομένων που πήγαν να εργαστούν στο οινοποιείο Καλοχωρίου. Ουσιαστικά μήνυσαν αυτούς, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.
Ενώ απαντούν με μηνύσεις και σε βάρος στελεχών της Διοίκησης, όταν εκείνα προσπαθούν με νόμιμο τρόπο, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη να πετύχουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Μέχρι σήμερα 4 διοικητικά στελέχη της εταιρείας έχουν μηνυθεί από τους συνδικαλιστές και έχουν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, έχοντας προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα.
Το πλάνο λειτουργικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας.
Εδώ και μήνες οι συνδικαλιστές του Σωματείου έχουν ενημερωθεί για την ανάγκη να υπάρξει λειτουργικά αναδιοργάνωση της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων.
Η διοίκηση της εταιρίας αναφέρει ότι αυτό το αποκρύπτουν, «για να δικαιολογήσουν τις αδιέξοδες κινητοποιήσεις τους». Η Διοίκηση της εταιρείας τους έχει δώσει εδώ και μήνες όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν μια σειρά από λειτουργικές παθογένειες όπως:
Το τμήμα οδηγών και βοηθών είναι από τα πλέον ζημιογόνα τμήματα της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα εργάζονται το 50% των εργάσιμων ωρών/ημερών, σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα υπάρχουν 14 οδηγοί και βοηθοί, όταν καθημερινά χρειάζονται και βγαίνουν για δρομολόγια μόνο 2-3 φορτηγά, απασχολώντας max.
6 εργαζόμενους.
Η εταιρεία πρότεινε οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα της επιχείρησης, όμως αυτοί αρνήθηκαν.
Εναλλακτικά πρότεινε να μπουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με γενναία κίνητρα, όμως κι αυτή την επιλογή την αρνήθηκαν.
Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης
Οι συνδικαλιστές αποκρύπτουν ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου 2022, οπότε και έληξε η ισχύς της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με πρωτοβουλία της Διοίκησης έγιναν διαπραγματεύσεις με το Σωματείο των εργαζομένων προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ, που θα διασφάλιζε όλες τις παροχές και τις απολαβές που είχαν οι εργαζόμενοι και με την προηγούμενη ΣΣΕ, ωστόσο θα απέκλειε τους ανορθολογισμούς και τα προκλητικά προνόμια εξαιτίας των οποίων περιήλθε η επιχείρηση στην πρότερη ζημιογόνο κατάσταση της. Όλες οι διαπραγματεύσεις υπήρχαν άκαρπες.
Η νέα ιδιοκτησία με νέες επενδύσεις, νέα προϊόντα και νέες προσλήψεις
Η Οινοποιία Μαλαματίνα κάνει ένα νέο ξεκίνημα, μετά την εξαγορά της από τον Όμιλο Εταιρειών Mantis. Ο νέος επενδυτής ανέλαβε να διευθετήσει 13 εκατ. χρέη από το παρελθόν.
Έχει δεσμευτεί να επενδύσει επιπλέον 12 εκατ., υλοποιώντας ένα συγκροτημένο σχέδιο λειτουργικής αναδιάρθρωσης διπλασιάζοντας τις πωλήσεις, αυξάνοντας τις εξαγωγές και διπλασιάζοντας τις θέσεις εργασίας, στα επόμενα πέντε χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη επενδύσει 1,5 εκατ., έχει προχωρήσει σε προσλήψεις νέων εργαζομένων και έχει λανσάρει στην αγορά νέα προϊόντα (νέες ετικέτες κρασιών με την ονομασία Φίλιωμα σε Λευκό – Ροζέ – Ερυθρό, αλλά και 2 νέες ρετσίνες με το όνομα ΡΕΖΙΝΕ, Λευκή και Ροζέ).
Ο νέος επενδυτής έχει δηλώσει επίσης ότι θα διορθώσει όλες εκείνες τις αδυναμίες που οδήγησαν την εταιρεία σε ζημιογόνες χρήσεις και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Να σημειωθεί ότι η ρετσίνα «Μαλαματίνα» είναι ένα εμβληματικό προϊόν, με ιστορία άνω των 120 ετών το οποίο έχει αγαπηθεί από γενιές Ελλήνων καταναλωτών.
Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξήχθη από την Ernst & Young για λογαριασμό των Τραπεζών και της ίδιας της εταιρείας Μαλαματίνα, ενώ η "PricewaterhouseCoopers Business Solutions ΑΕ" (PwC) ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος, το δικηγορικό γραφείο Κ. Κωστόπουλος και Συνεργάτες και η "Μ. ΨΥΛΛΑ – Β. ΒΥΖΑΣ – Γ. ΚΑΤΡΙΝΑΚΗΣ Δικηγορική Εταιρεία", μέλος του διεθνούς δικτύου νομικών υπηρεσιών της PwC, ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι του Ομίλου Εταιρειών Mantis.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σύγκρουση εργαζομένων - διοίκησης στη Μαλαματίνα για την αναδιάρθρωση - Το Business plan 12 εκατ. ευρώ
Η διοίκηση της εταιρίας κάνει λόγο για απεργία με 25 συμμετέχοντες...
Σχόλια αναγνωστών