Τουλάχιστον προβληματισμό δημιουργεί η εικόνα πολλών μετοχών, ειδικά εκείνων που δεν βρίσκονται στις δέκα με δεκαπέντε δημοφιλείς της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και οι οποίες διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα, αλλά δεν μπορούν να τραβήξουν επενδυτικά βλέμματα.
Η δημοσίευση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου έφερε και πάλι στην επιφάνεια κάποιες μετοχές με αποτέλεσμα να βελτιώσουν κάπως την αποτίμησή τους λόγω των εξαιρετικών μεγεθών που ανακοίνωσαν.
Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη και η ανάκαμψη είναι από αργή έως ανύπαρκτη για τις περισσότερες.
Βασικός λόγος σύμφωνα και με στελέχη της αγοράς είναι η απουσία επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και η γενικότερη κατάσταση που κάνει τους επενδυτές να είναι πιο επιφυλακτικοί με επενδύσεις.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως οι ενεργές μερίδες τον Αύγουστο ήταν στις 18.276 και ενεργές είναι εκείνες οι μερίδες που έκαναν έστω μία πράξη μέσα στο μήνα.Άρα κατά μέσο όρο ανά συνεδρίαση οι μερίδες που δραστηριοποιούνται είναι 830.
Ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός και φυσικά δε φτάνει για να γίνει όγκος σε όλο το ταμπλό.
Επιπλέον η πλειονότητα των μερίδων έχει κεφάλαια έως 3.000 ευρώ, άρα δεν μπορούν να δημιουργήσουν τάση ή να φέρουν τις αποτιμήσεις σε πιο δίκαια επίπεδα.
Οι μεγάλοι παίκτες εκτός 10-20 μετοχών δεν ασχολούνται με τις άλλες εισηγμένες.
Έτσι για παράδειγμα ενώ η Inform Λύκος εμφάνισε πολύ καλή κερδοφορία (2,11 εκατ. ευρώ από -27 χιλ. ευρώ) από 6 Σεπτεμβρίου που δημοσίευσε έχει άνοδο μόλις 12%.
Η Έλτον που εντυπωσίασε ξανά με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε στις 7/9 (καθαρά κέρδη 7,6 εκατ. ευρώ από 3,66 εκατ. ευρώ) έχει άνοδο 17% και η αποτίμηση πήγε στα 55 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι ακόμα και αν έχει μηδενικό κέρδος στο δεύτερο εξάμηνο θα έχει μονοψήφιο p/e.
Εντυπωσιακή και η καθαρή κερδοφορία των 20 εκατ. ευρώ της Αλουμύλ αλλά η μετοχή έχει άνοδο περίπου 7% από 13/9.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η οποία επίσης δημοσίευσε μεγέθη ρεκόρ έχει άνοδο μόλις 3%.
Η ΓΕΒΚΑ δημοσίευσε στις 15/9 κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι στα 29 εκατ. ευρώ και η μετοχή έχει απώλειες 2% από τη μέρα που ανακοίνωσε.
Η Flexopack με κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο από 4,3 εκατ. ευρώ έκανε μία καλή κίνηση στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις αλλά και πάλι η αποτίμηση είναι μόλις 82 εκατ. ευρώ.
Προφανώς, τα καλά μεγέθη τραβάνε κάποια επενδυτικά βλέμματα, αλλά το Ελληνικό Χρηματιστήριο πάσχει από έλλειψη επενδυτών που θα μπορούσαν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε καλές εταιρείες, ειδικά σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού και μηδενικών επιτοκίων.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankkingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών