Διεθνή

Παράνομοι μετανάστες πληρώνουν έως και 10.000 ευρώ για να περάσουν με τζετ σκι από το Μαρόκο στην Ισπανία

Παράνομοι μετανάστες πληρώνουν έως και 10.000 ευρώ για να περάσουν με τζετ σκι από το Μαρόκο στην Ισπανία
Η χρήση τζετ σκι από μετανάστες για να εισέλθουν παράνομα στην Ισπανία από τις μαροκινές ακτές έχει αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες.
Τα σκάφη είναι περασμένα για τους μετανάστες με χρήματα, οι οποίοι πλέον στρέφονται στα τζετ σκι για να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Αυτό που μπορεί να μοιάζει με έναν ευκατάστατο τουρίστα που απολαμβάνει μια βόλτα με τζετ σκι στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας παράνομος μετανάστης με αρκετά χρήματα για να αντέξει οικονομικά το ταξίδι.
Η χρήση τζετ σκι από μετανάστες για να εισέλθουν παράνομα στην Ισπανία από τις μαροκινές ακτές έχει αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bladi, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δυσκολεύονται να εντοπίσουν αυτές τις συσκευές στα ραντάρ, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύλληψη μεταναστών και διακινητών ανθρώπων.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αφίξεις Μαροκινών στη χερσόνησο που χρησιμοποιούν τζετ σκι έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται από εγκληματικές οργανώσεις αφιερωμένες στην εμπορία ανθρώπων που χρεώνουν έως και 10.000 ευρώ ανά εισιτήριο», ανέφεραν πηγές της Πολιτικής Φρουράς στην El Confidencial.

Πηγές επιβολής του νόμου περιγράφουν τους μετανάστες ως «θύματα» εγκληματικών δικτύων που προωθούν τα τζετ σκι ως αποτελεσματικό τρόπο προσέγγισης ευρωπαϊκών παπουτσιών. Λένε ότι αυτοί οι μετανάστες «δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται ξεκινώντας ένα τέτοιο ταξίδι, επειδή τα τζετ σκι λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών, την ταχύτητα και τα κύματα».
Ενώ τα τζετ σκι είναι ακριβά στην αγορά και φέρουν τους δικούς τους κινδύνους για να λειτουργήσουν στον ανοιχτό ωκεανό, το μικρό τους μέγεθος και η ευκινησία τους αποτελούν μια δελεαστική επιλογή για τους μετανάστες με αρκετά χρήματα για να αντέξουν οικονομικά το ταξίδι.
2022-10-20_15-16-52.jpg

Ενώ η Ισπανία αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό με τις ροές παράνομης μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, η μεγαλύτερη εστίαση φέτος επικεντρώθηκε στη βαλκανική διαδρομή, μακριά από τις ισπανικές ακτές, με την Ουγγαρία να αναφέρει ότι έχει συλλάβει περισσότερους από 200.000 μετανάστες μόνο φέτος.
Η Γερμανία και η Αυστρία βλέπουν επίσης περισσότερους μετανάστες να φτάνουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 και το 2016, αλλά η κρίση στην Ουκρανία έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο στην εισροή.
Αντίθετα, η Ισπανία μπόρεσε να μειώσει ελαφρώς τις μεταναστευτικές ροές από τότε που η χώρα άλλαξε τη διπλωματική της θέση για τη σύγκρουση στη Σαχάρα τον Μάρτιο και λόγω της ενίσχυσης του ελέγχου από τις μαροκινές αρχές στην ακτογραμμή της.

Οι αρχές επιβολής του νόμου αναφέρουν ότι τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων προσαρμόζονται και έχουν καταλάβει τις διάφορες μεταναστευτικές διαδρομές προς τη Θέουτα, τη Μελίγια, τις Κανάριες νήσους, τις ακτές της Ανδαλουσίας και τις Βαλεαρίδες Νήσους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης