Σχεδόν το 30% των Γερμανών αντιτίθεται στην πολιτική της χώρας για κυρώσεις και προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τους πολίτες μας, έχω την εντύπωση ότι μεταξύ 20 και 30% διαφωνούν είτε με την πολιτική των κυρώσεων είτε με τις προμήθειες όπλων», είπε ο Scholz.
«Εκπροσωπούν τις απόψεις όλων των πολιτικών κομμάτων», πρόσθεσε.
Ο καγκελάριος συνέχισε, ωστόσο, ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής.
Αύξηση στρατιωτικής βοήθειας
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας, Annalena Baerbock και Christine Lambrecht αντίστοιχα, ζήτησαν να αυξηθούν οι πιστώσεις του εθνικού προϋπολογισμού στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά 1,5 δισεκατομμύριο επιπλέον από το επόμενο έτος, ανέφερε το περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με το περιοδικό, τέτοιο αίτημα εκ μέρους δύο υπουργών διατυπώθηκε στην επιστολή τους προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Christian Lindner.
Ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2023 προβλέπει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και οι υπουργοί Baerbock, Lambrecht ζήτησαν να αυξηθεί αυτό το ποσό έως 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ λέγοντας πως μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να δείξει πώς το Βερολίνο εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τους διεθνείς εταίρους.
«Τα σενάρια κρίσης»
Εν τω μεταξύ στη Γερμανία εντείνεται η ανησυχία για την αύξηση των επιθέσεων στις κρίσιμες υποδομές της χώρας με την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) να δηλώνει στην Handelsblatt ότι οι αρχές ασφαλείας καθώς και οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να «θωρακιστούν για όλα τα σενάρια κρίσης»
Την ίδια ώρα ο πολιτικός του SPD Jens Zimmermann δήλωσε πως με βάση τις επιθέσεις σε αγωγούς και σιδηροδρομικές υποδομές, πρέπει να υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και στον ψηφιακό χώρο.
Οι Πράσινοι θεωρούν επίσης την απειλή στον κυβερνοχώρο σχετικό σενάριο κινδύνου.
Ωστόσο, η εμπειρογνώμονας εσωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Bundestag, Irene Mihalik, πιστεύει ότι η Γερμανία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη γι' αυτό.
Ως εκ τούτου, η Mihalik απαιτεί από τον Υπουργό Εσωτερικών να εισαγάγει φέτος τον νόμο για τις κρίσιμες υποδομές.
Χρειαζόμαστε επιτέλους δεσμευτικά πρότυπα στις κρίσιμες υποδομές, ώστε να είμαστε καλά προστατευμένοι από επιθέσεις, δήλωσε η Mihalik στη Handelsblatt.
Οι κρίσιμες υποδομές περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις από τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του νερού, των τροφίμων, του κράτους και της διοίκησης, της υγείας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον οι εγκαταστάσεις αυτές, οι οποίες είναι εν μέρει κρατικές και εν μέρει ιδιωτικές, προστατεύονται επαρκώς στη Γερμανία.
Ένας «νόμος-ομπρέλα» συμφωνήθηκε στη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί.
Τώρα η υπουργός συγκεκριμενοποιεί τα σχέδιά της.
Σύμφωνα με αυτό, η Faeser θέλει να υποχρεώσει τους φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων υποδομών να λάβουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας.
Ο νόμος για την ομπρέλα των κρίσιμων υποδομών θα κατοχυρώσει «δεσμευτικές απαιτήσεις για τις αξιολογήσεις κινδύνου και τα μέτρα προστασίας», δήλωσε η Faeser.
«Ο νόμος μας θα επηρεάσει όλους τους τομείς των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού εφοδιασμού».
Το σχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση ολόκληρου του συστήματος των κρίσιμων υποδομών και στην αύξηση της ανθεκτικότητάς του.
Η Faeser τόνισε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών ζωτικής σημασίας πρέπει να είναι «πλήρως προετοιμασμένοι» για κινδύνους όπως οι φυσικές καταστροφές, η τρομοκρατία, το σαμποτάζ ή ακόμη και το ανθρώπινο λάθος.
«Εισάγουμε επίσης ένα σύστημα αναφοράς για βλάβες κρίσιμων υποδομών».
Αναφερόμενος στην υπό διαπραγμάτευση οδηγία της ΕΕ σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων εγκαταστάσεων, η υπουργός πρόσθεσε: «ενσωματώνουμε το σύστημα προστασίας των κρίσιμων υποδομών μας στενά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενίσχυση της συνολικής ασφάλειας του εφοδιασμού»
Σχόλια αναγνωστών