Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το νέο αφεντικό του CNN, Chris Licht, ισχυρίστηκε ότι δεν εκκρεμούσε «καμία απόλυση» για την εταιρεία, σημειώνοντας συγκεκριμένα:
«Όσον αφορά το CNN, δεν υπάρχουν απολύσεις καθεαυτές... Μια απόλυση είναι μια συρρίκνωση, σας δίνεται ένας στόχος, και αυτό δεν συμβαίνει στο CNN».
Φαίνεται ότι ο Licht άλλαξε γνώμη, καθώς ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις είναι καθ' οδόν, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο για τους υπαλλήλους.
Η συνάντηση ακολούθησε ένα σημείωμα που ο Licht έστειλε στους εργαζόμενους στα τέλη Οκτωβρίου στο οποίο περιέγραψε τη σοβαρότητα της κατάστασης:
"Υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και πρέπει να συνυπολογίσουμε αυτόν τον κίνδυνο στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό μας...
Αυτό, εξ ορισμού, είναι ανησυχητικό. Αυτές οι αλλαγές δεν θα είναι εύκολες γιατί θα επηρεάσουν ανθρώπους, προϋπολογισμούς και έργα ."
Ο Licht ανέφερε επίσης κατά τη συνάντηση του προσωπικού ότι θα δημιουργηθεί μια νέα οργανωτική δομή για τη λειτουργία συγκέντρωσης ειδήσεων του CNN, καθώς η διοίκηση του CNN εργάζεται για το συνδυασμό του ψηφιακού και τηλεοπτικού τμήματος σε μια ενιαία μονάδα.
Ο όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιμετώπισε σημαντική ύφεση τα τελευταία χρόνια με πολυάριθμες εκπομπές με χαμηλή τηλεθέαση και υψηλό επίπεδο αμφισβήτησης από το κοινό των ΗΠΑ.
Οι απολύσεις στην BigTech
Το πρώτο σημάδι ότι η Amazon προχωρά σε μαζικές απολύσεις προήλθε από αναρτήσεις στο LinkedIn που έκαναν οι απολυμένοι υπάλληλοι.
Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος συσκευών της Amazon, Dave Limp, ανακοίνωσε: «...Θα χάσουμε σημαντικά ταλέντα από τα τμήματα συσκευών και υπηρεσιών».
Σε ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας, πρώην εργαζόμενοι από εταιρείες όπως η Twitter, η Meta, η Coinbase και η Snap, βγαίνουν στο Linkedink και ανακοινώνουν ότι «αναζητούν νέες ευκαιρίες».
Παγκοσμίως, έχουν χαθεί ήδη περισσότερες από 120.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Layoffs.fyi, ο οποίος παρακολουθεί τις περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.
Κάθε εταιρεία απολύει υπαλλήλους για διαφορετικούς λόγους, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά μοτίβα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η ζωή των ανθρώπων πέρασε στο διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις της Big Tech σημείωσαν άνθηση και τα στελέχη τους πίστεψαν ότι οι καλές στιγμές - για αυτούς - θα συνεχίζονταν επ' άπειρον.
Η Meta, για παράδειγμα, προσέλαβε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.
Τώρα τα στελέχη της λένε ότι δεν τα υπολόγισαν σωστά κι ανακοινώνουν απολύσεις.
«Πήρα την απόφαση να αυξήσω σημαντικά τις επενδύσεις μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg στους υπαλλήλους του Meta, την ώρα που απέλυε το 13% από αυτούς.
«Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενα».
Σε πτώση η διαδικτυακή διαφήμιση
Για πολλές εταιρείες τεχνολογίας κύρια πηγή εσόδων είναι η διαδικτυακή διαφήμιση, αλλά στον διαφημιστικό κλάδο έχουν μαζευτεί αρκετά σκοτεινά σύννεφα.
Οι εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη αντίθεση των καταναλωτών στις παρεμβατικές διαφημιστικές πρακτικές.
Για παράδειγμα, η Apple κατέστησε πιο δύσκολη την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των ανθρώπων και την πώληση των δεδομένων τους σε διαφημιστές.
Και επειδή η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα και αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση, πολλές εταιρείες μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους για τη διαδικτυακή διαφήμιση.
Μειωμένα κέρδη, φόβος για ύφεση
Σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά, η αύξηση των επιτοκίων πλήττει επίσης τις εταιρείες.
«Ήταν ένα πραγματικά απογοητευτικό τρίμηνο σε ότι αφορά τα κέρδη για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας», δήλωσε ο τεχνολογικός αναλυτής Paolo Pescatore της PP Foresight.
«Κανείς δεν έχει ανοσία».
Ακόμη και η Apple τείνει να γίνει επιφυλακτική, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tim Cook να λέει ότι η εταιρεία «εξακολουθεί να προσλαμβάνει», αλλά μόνο σε «στοχευμένη βάση».
Η Amazon απέδωσε τις περικοπές θέσεων εργασίας στο «ασυνήθιστο και αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον» που την ανάγκασε να δώσει προτεραιότητα σε ό,τι είχε μεγαλύτερη σημασία για τους πελάτες.
«Στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας αναθεώρησης του λειτουργικού σχεδιασμού μας, εξετάζουμε πάντα τα στοιχεία της επιχείρησής μας και τι πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος Kelly Nantel.
«Δεδομένου του τρέχοντος δύακολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των πολλών ετών γρήγορων προσλήψεων, ορισμένες ομάδες κάνουν προσαρμογές, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι ρόλοι δεν είναι πλέον απαραίτητοι. Δεν παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις με ελαφριά καριδά και εργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους που μπορεί να επηρεαστούν», προσθέτει.
Οι επενδυτές ζητούν να ξεφουσκώνουν οι «φούσκες»
Αλλά και οι επενδυτές έχουν ασκήσει πιέσεις για κοστολογικές περικοπές, κατηγορώντας τις εταιρείες ότι έχουν παραφουσκώσει και ότι καθυστερούν να ανταποκριθούν σε σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας.
Σε μια ανοιχτή επιστολή προς την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google και του YouTube, ο ακτιβιστής επενδυτής Sir Christopher Hohn προέτρεψε την εταιρεία να μειώσει τις θέσεις εργασίας και τις αμοιβές.
Η Alphabet έπρεπε να είναι πιο πειθαρχημένη σχετικά με το κόστος, έγραψε, και να μειώσει τις απώλειες από έργα όπως η εταιρεία αυτοκινούμενων οχημάτων της Waymo.
Ο Elon Musk είναι σίγουρα της άποψης ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης του κόστους στην τελευταία του επένδυση, το Twitter, το οποίο δυσκολεύεται να αποκομίσει κέρδη και να προσελκύσει νέους χρήστες.
Επιπροσθέτως, πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ο κ. Musk πλήρωσε και με το παραπάνω για να αγοράσει την Twitter είναι λογικό να θέλει να κάνει την επένδυσή του να αξίζει τον κόπο.
Έτσι απέλυσε τους μισούς υπαλλήλους της εταιρείας και σε όσους κράτησε επέβαλε μια «ακραία» εργασιακή ηθική.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών media, ο Musk είπε στο προσωπικό ότι έπρεπε να αφοσιωθούν σε μια «σκληροπυρηνική» κουλτούρα εργασίας με «μεγάλα ωράρια σε υψηλή ένταση» ή να φύγουν.
Μας τέλειωσε ο γαλάζιος ουρανός και το gambling σε μη αποδοτικά πειράματα
Ο παρατηρητής του κλάδου Scott Kessler λέει επίσης ότι υπάρχει πια πολύ λιγότερη ανοχή για μεγάλες δαπάνες στα «στοιχήματα» του κλάδου υψηλής τεχνολογίας όπως η εικονική πραγματικότητα ή τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που μπορεί να μην αποδώσουν βραχυπρόθεσμα.
Οι επενδυτές βλέπουν επίσης τους υψηλούς μισθούς και τα μεγάλα προνόμια που απολαμβάνουν ορισμένοι στον κλάδο ως μη βιώσιμα.
«Ορισμένες εταιρείες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα», είπε.
Ο Mike Morini, από το WorkForce Software, που παρέχει εργαλεία ψηφιακής διαχείρισης, είπε ότι φαίνεται πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής.
«Η βιομηχανία της τεχνολογίας βγαίνει από μια περίοδο ανάπτυξης με κάθε κόστος», είπε.
Όμως, ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας συγκυριακά πλήττονται, στην πραγματικότητα στέκουν ακόμη καλά στο βάθρο τους.
Η προτεινόμενη περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας από την Amazon - η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα - αντιπροσωπεύει μόνο το 3% του προσωπικού των γραφείων της.
Και οι απολύσεις μπορεί επίσης να γίνουν η έναρξη νέων επιχειρήσεων, καθώς το ταλαντούχο προσωπικό της Big Tech, όταν απολύεται, εντάσσεται ή δημιουργεί τεχνολογικές startups.
Όπως είπε πρόσφατα στο BBC ο βετεράνος παρατηρητής της Silicon Valley, Mike Malone: «Δεν θα διαγράψω ακόμα το Valley. Διατηρώ πολλές ελπίδες».
Σχόλια αναγνωστών