Τα κράτη-μέλη ζητούν πλαφόν από 150 έως 180 ευρώ/MWH - Υψηλότερο πλαφόν προτείνει η Κομισιόν
Ειδικότερα, τα κράτη-μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από 150 έως 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι ενός πολύ υψηλότερο πλαφόν που αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν. Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι εάν «περάσει» η πρόταση της Κομισιόν, στην πραγματικότητα το πλαφόν δεν θα επιβληθεί ποτέ.
Επίσης, η Κομισιόν προτείνει την εισαγωγή ενός μηχανισμού διόρθωσης της τιμής του φυσικού αερίου για ένα έτος, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Η πρόταση της Κομισιόν
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Κομισιόν πρότεινε την καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου για ένα έτος από την 1η Ιανουαρίου 2023. Ωστόσο, στην πρόταση της Κομισιόν παραμένει κενό το πραγματικό ανώτατο επίπεδο τιμών.
Το σενάριο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές έχει διχάσει τις χώρες της ΕΕ εδώ και πολλούς μήνες. Η τελευταία πρόταση της Κομισιόν θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Πέμπτη (24/11/2022). Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει μια τιμή υψηλότερη από αυτή που επιθυμούν οι υποστηρικτές του ανώτατου ορίου. Ένας διπλωμάτης από αυτό το στρατόπεδο δήλωσε ότι οι περισσότερες χώρες αναμένουν το όριο σε περίπου 150-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για το ανώτατο όριο που θα ενεργοποιηθεί αρκετές φορές μέσα σε ένα έτος. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε ένα πλαφόν που στην πραγματικότητα δεν θα ισχύσει ποτέ» επεσήμανε ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν -που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρςε της ΕΕ προκειμένου να εφαρμοστεί- ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς αποσκοπεί στο να αποτρέψει εκτοξεύσεις τιμών όπως αυτές τον περασμένο Αύγουστο όταν η τιμή του ολλανδικού TTF έφτασε στα 314 ευρώ ανά MWh και παρέμεινε πάνω από τα 225 ευρώ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τη φόρμουλα του πλαφόν, το ακριβές ανώτατο όριο τιμών, αλλά και τη διαφορά μεταξύ TTF και LNG.
Οι χώρες τάσσονται κατά του πλαφόν επισημαίνουν τον κίνδυνο να αυξηθεί η κατανάλωση αλλά και τα νομικά κωλύματα που ενδεχομένως να υπάρχουν με τις συμφωνίες.
Σύμφωνα με πήγές που επικαλείται το Reuters, «διχασμένες όπως πάντα, οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε αυτές τις κρίσιμες λεπτομέρειες ενός πλαφόν».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών