Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.
Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 51,9 χλμ βορειανατολικά της Αθήνας, σε εστιακό βάθος 2 χλμ.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού ο σεισμός ήταν εντάσεως 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ και έλαβε χώρα στην περιοχή που έδωσε τον σεισμό των 4,8 βαθμών.
Το επίκεντρο τοποθετείται στα 7 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί είχαν σημειωθεί δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ, στις νοτιοανατολικές ακτές της Εύβοιας που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη ακτίνα και κυρίως στην Αττική.
Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, όμως, για προληπτικούς λόγους, κλειστά παρέμειναν όλα τα σχολεία της Καρύστου.
Ο σεισμός προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς η νότια Εύβοια είναι μία περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα.
Οι σεισμολόγοι πάντως θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τα επόμενα 24ωρα, ώστε να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Νωρίτερα το απόγευμα, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε τα όσα είπε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης
«Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες. Περιμένω σεισμό κοντά στο 6 σε βάθος 5ετίας», τόνισε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε.
«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό.»
Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.
Σχόλια αναγνωστών