«Το ρωσικό φυσικό αέριο θα επανέλθει στην Ευρώπη» τονίζει ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει κατά μεγάλο βαθμό προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά την ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
«Το ρωσικό φυσικό αέριο θα επανέλθει, κατά τη γνώμη μου, στην Ευρώπη» ακόμη κι αν τώρα αυτή έχει «πολύ μεγαλύτερη ποικιλία» πηγών προμήθειας, δήλωσε ο υπουργός του Κατάρ Saad Sharida al-Kaabi, από τους επικεφαλής της QatarEnergy.
Επανορθώνονται τα πράγματα με τον καιρό
«Οι Ευρωπαίοι λένε σήμερα ότι αυτό αποκλείεται» αλλά «τα πράγματα επανορθώνονται με τον καιρό», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας σε ένα ενεργειακό φόρουμ στο Άμπου Ντάμπι.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία μειώθηκαν κατά 55% το 2022, σύμφωνα με αυτόν τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα, με την Ευρώπη να ήταν στο παρελθόν η κύρια αγορά της.
Το 2024 η ΕΕ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα
Αυτόν τον μήνα, η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, χάρη σε έναν ήπιο χειμώνα που βοήθησε στη εξοικονόμηση των αποθεμάτων, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν για το απρόβλεπτο της αγοράς.
«Η κατάσταση θα παραμείνει ασταθής για κάποιο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε ο Saad Sharida al-Kaabi, λέγοντας ότι το πρόβλημα της αναπλήρωσης των αποθεμάτων θα προκύψει ξανά τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη.
Ασταθής κατάσταση, υψηλές τιμές
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ανεβαίνουν για τα επόμενα αρκετά χρόνια, επειδή εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μικρή προσφορά για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.
«Θα είναι μια ασταθής κατάσταση για αρκετό καιρό ακόμη», δήλωσε ο Saad al-Kaabi σε μια διάσκεψη του Ατλαντικού Συμβουλίου στο Άμπου Ντάμπι.
«Φέρνουμε πολύ φυσικό αέριο στην αγορά, αλλά δεν είναι αρκετό», πρόσθεσε.
Οι τιμές παραμένουν πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά εάν το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας την οδηγήσει σε αύξηση των αγορών φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη μπορεί επίσης να χρειαστεί να γεμίσει τα αποθέματά της το καλοκαίρι με ελάχιστες ροές από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφει το Bloomberg.
Οι υψηλές τιμές βλάπτουν τους καταναλωτές, είπε ο al-Kaabi.
Το Κατάρ, το οποίο συναγωνίζεται με τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, επενδύει περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή του κατά σχεδόν 60%. Αλλά αυτό το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.
Ο Al-Kaabi τόνισε ότι το Κατάρ θα υπογράψει περισσότερες συμφωνίες φέτος με τους καταναλωτές για το νέο αέριο. Τον Νοέμβριο, σύναψε πολυετείς συμφωνίες για την προμήθεια μέρους του στη Γερμανία και την Κίνα. Το Κατάρ θα υπογράψει επίσης τις λεγόμενες συμφωνίες off-take για τα περιουσιακά του στοιχεία LNG στις ΗΠΑ το 2023.
Η χώρα του Περσικού Κόλπου κατέχει το 70% του εξαγωγικού τερματικού σταθμού Golden Pass στο Sabine Pass του Τέξας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών