Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν αποφάσιζε για ένα πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία μέχρι τα τέλη του 2022, λόγω μιας μακράς πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με το θέμα
Οι εξαγωγές δεν έγιναν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αλλά μεταφέρθηκαν μέσω εταιρειών τρίτων στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα βουλγαρικών μμε.
Σε άρθρο με τίτλο «Η Βουλγαρία στη διάσωση: Πώς η φτωχότερη χώρα της ΕΕ έσωσε μυστικά την Ουκρανία», το Politico επικαλέστηκε έρευνα της Die Welt που φέρεται να βρήκε πως η Σόφια παρείχε καύσιμα και όπλα σοβιετικών προδιαγραφών στο Κίεβο, αλλά έπρεπε να κρατήσει μυστικές τις προμήθειες λόγω των προσκείμενων στη Μόσχα πολιτικών που μετείχαν στην κυβέρνηση.
Ο Petkov επιβεβαίωσε ότι «εταίροι» από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «αγόραζαν όπλα από τη βουλγαρική βιομηχανία».
«Ναι, ορισμένα από αυτά τα όπλα έφτασαν στον ουκρανικό στρατό», φέρεται να είπε.
Από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία
Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν αποφάσιζε για ένα πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία μέχρι τα τέλη του 2022, λόγω μιας μακράς πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με το θέμα.
Η κυβέρνηση Petkov η οποία έπεσε μετά από πρόταση μομφής τον Ιούνιο, δεν μπορούσε να λάβει ταχύτερα μέτρα για να εξοπλίσει την Ουκρανία, επειδή ο τότε εταίρος της στον συνασπισμό - οι φιλορώσοι Σοσιαλιστές - ήταν κατά των απευθείας παραδόσεων όπλων.
«Πρέπει να δηλωθεί ξεκάθαρα ότι δεν υπήρξε καμία απευθείας εξαγωγή στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Petkov.
Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό στη Βουλγαρία ότι η χώρα ενεπλάκη με την έμμεση προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Εταιρείες όπλων της Βουλγαρίας χρονολογούνται από την κομμουνιστική περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρουν στην Ουκρανία πυρομαχικά τύπου πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που η χώρα χρειάζεται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών