Τα έσοδα της Τουρκίας από τις αμυντικές της εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 42% το 2021 έναντι του προηγούμενου έτους, με τα ξένα συμβόλαια να αποτελούν έως και το 90% των εσόδων για ορισμένες τουρκικές εταιρείες — όπως η Baykar. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2.000 εταιρείες του κλάδου
Το συγκεκριμένο βίντεο έγινε γρήγορα viral, καθώς το συγκεκριμένο τραγούδι είχε γραφτεί ως φόρος τιμής στο ισχυρό τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB-2 που βοήθησε τις ουκρανικές δυνάμεις να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση τις πρώτες μέρες του πολέμου.
Το διάσημο πλέον drone παράγεται από την αμυντική εταιρεία Baykar Makina με έδρα την Κωνσταντινούπολη – της οποίας επικεφαλής τεχνολογίας είναι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Rejep Tayip Erdogan.
Τα drones δεν είναι ωστόσο ο μόνος στρατιωτικός εξοπλισμός που ενισχύει τη θέση της Τουρκίας ως αναπτυσσόμενου παίκτη στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.
Ο τεράστιος αριθμός των διεθνών συμφωνιών που έχουν κάνει οι αμυντικές εταιρείες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτει την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για τουρκικά όπλα, τις σημαντικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη των αμυτνικών βιομηχανιών της χώρας και μια αυξανόμενη πηγή μόχλευσης για τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας.
Στα 4,4 δισ. δολάρια οι αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας το 2022
Το 2022, η Τουρκία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών οπλικών συστημάτων οι οποίες ανήλθαν στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια – δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κι από τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.
Μετά την υπέρβαση του στόχου των εξαγωγών της για το 2022, η κυβέρνηση της Τουρκίας θέλει να ανεβάσει τις εξαγωγές όπλων στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Ο κύκλος εργασιών για την αμυντική βιομηχανία της χώρας συνολικά πέρυσι ήταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας.
Τα έσοδα από τις αμυντικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 42% μεταξύ 2020 και 2021, με τα ξένα συμβόλαια να αποτελούν έως και το 90% των εσόδων για ορισμένες τουρκικές εταιρείες — όπως η Baykar, ανέφερε το Ατλαντικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2.000 εταιρείες του κλάδου.
Ο μετασχηματισμός έχει τις ρίζες του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Άγκυρα υιοθέτησε μια στρατηγική για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και αυτόνομης αμυντικής βιομηχανίας και για την ενθάρρυνση των εγχώριων επενδύσεων.
Επρόκειτο για για στρατηγική επιλογή του Erdogan η οποία απέδωσε καρπούς καθώς οι πωλήσεις όπλων ενισχύουν την τουρκική επιρροή στο εξωτερικό.
Και ενώ το στρατιωτικό κατασκευαστικό αποτύπωμα της Τουρκίας είναι ακόμα μικρό σε σύγκριση με το αποτύπωμα άλλων σημαντικών παικτών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, η χώρα έχει κερδίσει την προσοχή για την απόδοση ορισμένων συγκεκριμένων όπλων της όπως το drone Bayraktar, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στη Λιβύη, στη Συρία, στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και βεβαίως στην Ουκρανία.
Ενίσχυση των διεθνών σχέσεων
Οι πωλήσεις όπλων και τεχνολογιών, ειδικά drones, «βοήθησαν την Τουρκία να βελτιώσει τους δεσμούς» διεθνώς, έγραψε το Ατλαντικό Συμβούλιο, ειδικότερα με «κράτη όπως το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ακόμη και να δημιουργήσει νέους δεσμούς με διάφορες άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Σαουδική Αραβία και η Τυνησία».
Οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων και ειδικά drones ενισχύουν την επιρροή της Τουρκίας στα κράτη του Κόλπου και στην Ευρώπη, επίσης.
Στην IDEX, τη μεγαλύτερη έκθεση όπλων της Μέσης Ανατολής που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στο Άμπου Ντάμπι, η Τουρκία έδωσε ένα ισχυρό στίγμα, με ένα μεγάλο περίπτερο όπου παρουσίαζε τα πάντα, από θωρακισμένα φορτηγά και drones μέχρι τυφέκια εφόδου, τακτικά εργαλεία και πυραύλους που κατευθύνονται με λέιζερ.
«Υπάρχει σημαντική διεθνής ζήτηση για οπλικά συστήματα από τη Μέση Ανατολή, από την Ασία, από την Ευρώπη. Επίσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για να υποστηρίξει με εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των UAV και των χερσαίων πλατφορμών», δήλωσε στο CNBC στην IDEX ο Alper Öziblen, πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Pavo Group.
«Αυτό μας δείχνει ότι τα τουρκικά προϊόντα ήταν αρκετά ώριμα για χρήση στα πεδία των μαχών», είπε. «Οι πελάτες μας, οι συνεργάτες μας είναι πολύ ευχαριστημένοι».
Ο Oziblen και άλλα τουρκικά στελέχη μίλησαν στο CNBC και επιβεβαίωσαν ότι είχαν συνεχείς ή προγραμματισμένες συνεργασίες και συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και άλλα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου.
Πολλές από αυτές τις χώρες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των δικών τους αμυντικών τομέων - και ορισμένες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, έχουν παράσχει ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στην Τουρκία ή έχουν υποσχεθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπόριο και επενδύσεις.
Ο Oziblen τόνισε ότι η δική του και άλλες τουρκικές αμυντικές εταιρείες έχουν αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία σε τομείς όπως η κρυπτογράφηση, που είναι απαραίτητη για ασφαλείς επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης, καθώς και στα ηλεκτρονικά υποσυστήματα για drones και πλατφόρμες ξηράς.
«Η πληροφορική είναι σημαντικό μέρος του αμυντικού τομέα και τοποθετούμαστε σε αυτόν τον τομέα», είπε. «Και η επένδυση φαίνεται στους αριθμούς: η έρευνα και η ανάπτυξη στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας αυξήθηκε πρόσφατα κατά 30%», έγραψε η έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Η Τουρκία εφοδιάζει το ΝΑΤΟ, την Ουκρανία και όχι μόνο
Καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προμηθεύουν διαρκώς την Ουκρανία με όπλα για τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, πολλοί από αυτούς –ιδιαίτερα στην Ευρώπη– εξαντλούν τα αποθέματά τους σε όπλα.
Οι Τούρκοι κατασκευαστές άμυνας λένε ότι έχουν δεχτεί παραγγελίες αρκετών ετών για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων του ΝΑΤΟ.
Συν τοις άλλοις, όμως έχουν και πολλές παραγγελίες από τον στρατό της Τουρκίας - που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας έχει δημιουργήσει τεράστια ζήτηση, ακόμη και οι χώρες που δεν συμμετέχουν στον πόλεμο δημιουργούν αποθέματα. Ήδη διπλασιάζουμε την παραγωγική μας ικανότητα μόνο και μόνο για να καλύψουμε τη ζήτηση από τις χώρες του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο CNBC ο Emin Öner, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Assan Group.
«Όλοι οι κατασκευαστές έχουν κλείσει με παραγγελίες για τουλάχιστον πέντε χρόνια», είπε ο Öner, ενώ πρόσθεσε ότι η δική του εταιρεία έχει παραγγελίες αρκετών χρόνων και τα εργοστάσιά της δουλεύουν με βάρδιες που τρέχουν όλο το εικοσιτετράωρο για να τις καλύψουν».
Φυσικά δεν παράγουν όλες οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες όπλα για την Ουκρανία.
Κάποιες που που το κάνουν, όπως η Baykar, δεν το σχολιάζει δημόσια.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας κρατά προσεκτικά τις ισορροπίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο, και έχει διατηρήσει σχέσεις με τη Μόσχα, φιλοξενώντας αρκετές χιλιάδες Ρώσους που διαφεύγουν από τις κυρώσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών