Οι αντίπαλοι του προέδρου Bassar Assad, κυρίως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ισραήλ, τον απειλούν με επανάληψη του στρατιωτικού σεναρίου
«Οι αντίπαλοι του προέδρου Bassar Assad, κυρίως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ισραήλ, τον απειλούν με επανάληψη του στρατιωτικού σεναρίου», σημείωσε ο Malyaib.
Υπενθύμισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας διατήρησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της χώρας χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, η Δαμασκό ήταν κυρίως υπό οικονομική πίεση.
«Το 2023, οι αντίπαλοι του καθεστώτος, χρησιμοποιώντας κυρώσεις και μποϊκοτάζ, κατάφεραν να επιτύχουν μια απότομη επιδείνωση της κοινωνικής θέσης του πληθυσμού, η οποία οδήγησε σε διαδηλώσεις στις νότιες επαρχίες Essaouira και Daraa», επεσήμανε.
«Ο στόχος ήταν σαφής: να προκληθεί εκτεταμένη δυσαρέσκεια που θα ανάγκαζε τον πρόεδρο Assad να κάνει πολιτικές παραχωρήσεις στη Δύση».
Σύμφωνα με τον στρατηγό, η επίσκεψη του Assad στην Κίνα ματαίωσε αυτά τα σχέδια.
Ο ρόλος της Κίνας και η Ρωσία
«Η μεγάλης κλίμακας βοήθεια που υποσχέθηκε το Πεκίνο για την υλοποίηση έργων υποδομής και η στρατηγική φύση της διμερούς εταιρικής σχέσης γέμισε τις καρδιές των Σύρων με ελπίδα για ένα πρόωρο τέλος της μεταπολεμικής καταστροφής», είπε.
«Για αυτόν τον λόγο οι αντίπαλοι του συριακού καθεστώτος επέλεξαν τη στρατιωτική κλιμάκωση ως όπλο της επιλογής τους».
Ο Malyaib τόνισε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε στόχο τη Homs, μια πόλη-κλειδί για την κυβέρνηση Assad, που συνδέει το κέντρο της χώρας με τη θαλάσσια ακτή στα δυτικά και τα σύνορα με το Ιράκ στα ανατολικά.
«Το σχέδιό τους ήταν ένα ξαφνικό χτύπημα σε κέντρο εκπαίδευσης για τη στρατιωτική ελίτ που θα σόκαρε τους Σύρους», επεσήμανε.
Ο Λιβανέζος εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι εξτρεμιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Jabhat al-Nusra (αμφότερες απαγορευμένες στη Ρωσία) δεν διαθέτουν τις τεχνικές δυνατότητες να εκτοξεύουν drones σε μεγάλες αποστάσεις.
«Θα πρέπει να υποψιαστεί κανείς για εμπλοκή ομάδων που συνδέονται με τουρκικές, αμερικανικές και γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, που εδρεύουν στις ορεινές περιοχές της Ιντλίμπ και της Λατάκια», είπε.
Και η Τουρκία χτυπά... τις ΗΠΑ μέσω Κούρδων
Σε όλη αυτή την περίπλοκη κατάσταση, ένταση προκαλείται στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ μετά την κατάρριψη τουρκικού drone.
Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν 15 στόχους των Κούρδων YPG/PKK στη βόρεια Συρία, που στηρίζονται από την αμερικανική διοίκηση.
«Πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν, καταφύγια, αποθήκες και βάσεις καταστράφηκαν», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Δεν διευκρινίστηκε σε ποιες περιοχές έγιναν τα πλήγματα αυτά.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν, πως επλήγη το Kobani.
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας Antony Blinken και Hakan Fidan.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Τούρκος υπουργός έθεσε υπόψη του Blinken «με έντονο τρόπο ότι οι ΗΠΑ, ως σύμμαχος, θα πρέπει να σταματήσει να συνεργάζεται με την τρομοκρατική οργάνωση YPG στη βόρεια Συρία και σημείωσε ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστούν αποφασιστικά», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται επίσης ότι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων της Τουρκίας, συζητήθηκε ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ της Τουρκίας και των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, σε σχέση με την κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία, υπήρξε συμφωνία ο μηχανισμός αυτός να λειτουργήσει αποτελεσματικά με τρόπο που δεν θα εμποδίζει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας.
Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών