O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε «πάνω από 450 στόχους» μέσα σε 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, οι χερσαίες επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη Khan Younis - IDF: Το δίκτυο της Hamas καταρρέει - Οι παγίδες θανάτου για τις ισραηλινες δυνάμεις
O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε «πάνω από 450 στόχους» μέσα σε 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα από πλήγματα που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο.
Επίσης ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε στο αρχηγείο της Hezbollah τον Λίβανο.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε στο στρατιωτικό αρχηγείο της Hezbollah στον Λίβανο ως απάντηση στους αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ νωρίτερα το Σάββατο (9/12).
Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το όρος Dov και το Kibbutz Menara κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι αντιδράσεις απέναντι στην απόφαση των ΗΠΑ να προβάλουν veto στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να πάρουν για άλλη φορά το μερος του Ισραήλ.
Χερσαία επιχείρηση στη Khan Younes, στο στόχαστρο τα τούνελ της Hamas
Η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, κατά τις ενδείξεις, έχει μεταφερθεί στο νότο στην πόλη Khan Younes, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το Al Jazzera οι βομβαριδσμοί δεν έχουν σταματήσει καθόλου.
Oι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε κοντά στις δυνάμεις στην περιοχή και τα στρατεύματα κατεύθυναν ένα επιθετικό ελικόπτερο για να χτυπήσει στελέχη της Hamas στην οροφή του τζαμιού, ορισμένους άλλους που βγήκαν από μια σήραγγα και άλλους ενόπλους που εντοπίστηκαν στην περιοχή.
Αργότερα, ένα μαχητικό αεροσκάφος της IAF κατέστρεψε το τζαμί μαζί με την υποδομή της σήραγγας κάτω από αυτό, σύμφωνα με τις Ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις - IDF.
Εν τω μεταξύ, η επίλεκτη μονάδα Maglan εντόπισε τρεις στελέχη της Hamas που βγήκαν από ένα φρεάτιο τούνελ στο κέντρο του Khan Younis και πυροβόλησαν με RPG εναντίον των στρατευμάτων, λέει ο Προσθέτει ότι τα στρατεύματα ανταπάντησαν τα πυρά, σκοτώνοντας τους ένοπλους.
Οι εν λόγω μονάδες κατεύθυναν επίσης επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά δυνάμεων της Hamas και φρεάτια τoύνελ στην περιοχή.
Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι η επίλεκτη μονάδα Duvdevan εντόπισε θέση της Hamas, h οποία χρησιμοποιούνταν από στρατιώτες για να στήσουν ενέδρα στα στρατεύματα
Οι στρατιώτες του Duvdevan πραγματοποίησαν επίθεση στο κτίριο, μαζί με ένα μαχητικό αεροσκάφος της IAF που πραγματοποιούσε πλήγματα σε άλλο πυρήνα της Χαμάς στην περιοχή.
Το IDF λέει επίσης ότι τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Πεζικού Givati σκότωσαν αρκετούς στελέχη της Hamas και εντόπισαν πολλά φρεάτια τούνελ στη νότια Γάζα - οι δυνάμεις κατέστρεψαν την υποδομή της Hamas και κατεύθυναν αεροπορικές επιδρομές σε κρησφύγετα που χρησιμοποιούνταν από τη Hamas.
Οι στρατιώτες των IDF έπεσαν σε παγίδα θανάτου που έστησαν οι Ταξιαρχίες al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος της Hamas, στην πόλη της Γάζας, ανέφερε το δίκτυο Al Mayadeen, επικαλούμενο τη δήλωση της οργάνωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια ομάδα ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, που εκτελούσε εκκαθαριστική επιχείρηση στη συνοικία Hai al-Zeitun, διείσδυσε σε παλαιστινιακό σχολείο, παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Οι μαχητές πυροδότησαν τα εκρηκτικά, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 στρατιώτες.
Νωρίτερα το Σάββατο (9/12), η Hamas ισχυρίστηκε ότι εξουθετέρωσε ένα τεθωρακισμένο Merkava χρησιμοποιώντας αντιαρματικά βλήματα στο βόρειο τμήμα της πόλης Khan Yunis.
Οι Παλαιστήνιοι μαχητές ανέφεραν επίσης ότι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και τέσσερα στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν σε αυτήν την περιοχή.
Ένας Ισραηλινός διοικητής, ο ταξίαρχος Dan Goldfuss, είπε σε ένα βίντεο που καταγράφηκε στο Khan Younes ότι οι δυνάμεις του μάχονταν από σπίτι με σπίτι αλλά και «μέσα στα τούνελ», φράση που φαίνεται να παραπέμπει στο δίκτυο των τούνελ της Hamas ενώ στο βάθος ακούγονταν πυροβολισμοί.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas έκανε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας (βόρεια) και δεκάδες ακόμη στην Τζαμπάλια και στη Khan Younes (νότια).
Η Hamas ανακοίνωσε ότι οι πιο έντονες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις έλαβαν χώρα στη Shejaia στο Βορρά και στη Khan Younis στο νότο, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εισέλθει στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari δήλωσε ότι το Ισραήλ συνέλαβε περισσότερους από 200 υπόπτους ως στελέχη της Hamas στη Γάζα τις τελευταίες 48 ώρες και τους μετέφερε για ανάκριση στο Ισραήλ.
Ο απολογισμός του ισραηλινού στρατού: 470 στρατιώτες νεκροί, 2.000 ανάπηροι
Δίνοντας στη δημοσιότητα τον απολογισμού του στρατού, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 2.000 τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναγνωριστεί ως ανάπηροι από το υπουργείο Άμυνας ενώ 5.000 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου.
Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 420 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
Στις 17.700 οι νεκροί στη Γάζα
Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 17.700 στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Άλλοι 48.780 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις.
«Τα εγκλήματα και η γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας είναι πέρα από κάθε περιγραφή… Ο τερματισμός της παλαιστινιακής ύπαρξης με αμερικανική και ευρωπαϊκή υποστήριξη είναι απάνθρωπος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ashraf al-Qudra.
Ισραήλ: Καταρρέει το δίκτυο της Hamas, σκοτώνονται ή παραδίδονται πολλοί μαχητές της - Εκτός πραγματικότητας η ηγεσία της
Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας οδηγεί στο θάνατο και την παράδοση πολλών μαχητών της Hamas της οποίας το «δίκτυο καταρρέει», δήλωσε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Herzi Halevi, καλώντας για «αύξηση της στρατιωτικής πίεσης» στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Κάθε μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερους τρομοκράτες να σκοτώνονται, όλο και περισσότερους τρομοκράτες να τραυματίζονται και τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τρομοκράτες να παραδίδονται.'
Αυτό είναι μια ένδειξη ότι το δίκτυό τους καταρρέει, μια ένδειξη ότι πρέπει να αυξήσουμε την πίεση», δήλωσε ο στρατηγός Halevi κατά τη διάρκεια τελετής στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ.
«Στην Shejaiya και την Jabaliya, τρομοκράτες που παραδόθηκαν παρέδωσαν όπλα και εξοπλισμό»,σημειώνει, επιβεβαιώνοντας βίντεο που διέρρευσαν το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στατου Daniesl Hagari
«Από τις ανακρίσεις των τρομοκρατών που παραδόθηκαν, προέκυψαν οι ακόλουθες πληροφορίες: Η κατάσταση των επιχειρήσεων στο έδαφος είναι δύσκολη και η ηγεσία της Hamas, με επικεφαλής τον [Yahya] Sinwar, αρνείται την πραγματικότητα, παρόλο που είναι ενημερωμένη για τις λεπτομέρειες », επισήμανε.
«Οι μαχητές παραπονιούνται ότι η ηγεσία της Hamas δεν έχει καμία επαφή με τη σκληρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται στο έδαφος», λέει.
Ο Hagari επισημαινει ότι υπάρχει «ένα ευρέως διαδεδομένο αίσθημα ότι η ηγεσία της Hamas που δρα μέσα από το δίκτου των τούνελ δεν ενδιαφέρεται για τους μαχητές στη Γάζα που βρίσκονται πάνω από το έδαφος», προσθέτοντας ότι αυτό ανησυχεί επίσης τα στελέχη της Hamas», προσθέτει ο Hagari.
Hanegbi (Σύμβουλος Ασφαλείας Ισραήλ): Μετά τη Hamas θα έρθει και η σειρά της Hezbollah στο Βορρά
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Tzachi Hanegbi υποδεικνύει σε ανάλυση του το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 ότι είναι πιθανή η εντατικοποίηση της δράσης των ισραηλινών δυνάμεων στα βόρεια σύνορα, αν και κατά προτίμηση όχι παράλληλα με τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι κάτοικοι δεν θα επιστρέψουν εάν δεν κάνουμε το ίδιο πράγμα» στο βορρά ενάντια στη Hezbollah , όπως κάνουμε στο νότο εναντίον της Hamas, δήλωσε στο Channel 12 News το Σάββαοτ 9 Δεκεμβρίου 2023.
«Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε τη Hezbollah με τις επίλεκτες δυνάμεις της να κάθεται στα σύνορα.
Δεν μπορούμε, πλέον, να δεχτούμε να μην εφαρμόζεται το ψήφισμα 1.701», προσθέτει, αναφερόμενος σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2006 που απαγόρευε οποιαδήποτε παρουσία της Hezbollah εντός σχεδόν 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.
Ερωτηθείς ευθέως εάν θα γίνει πόλεμος στο βορρά, λέει: «Η κατάσταση στο βορρά πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει.
Αν η Hezbollah συμφωνήσει να αλλάξει τα πράγματα μέσω της διπλωματίας, θα ήταν πολύ θετικη΄εξέλιξη.
Αλλά δεν πιστεύω ότι θα γίνει».
Και ως εκ τούτου, λέει, «όταν έρθει η μέρα», το Ισραήλ θα πρέπει να δράσει για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι του βορρά δεν θα είναι πλέον «εκτοπισμένοι στη γη τους και να τους εγγυηθεί ότι η κατάσταση στο βορρά έχει αλλάξει».
Ιράν, Συρία και Ιράκ
Σημειώνει ότι πολλές χώρες έχουν πυραύλους στραμμένους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Συρίας και του Ιράκ, «και το Ισραήλ δεν εισβάλλει σε αυτές».
Ο φόβος σχετικά με τη δύναμη Radwan της Hezbollah είναι ότι «μέσα σε λίγα λεπτά» θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα και να ξεκινήσει μια δολοφονική έξαψη στις βόρειες κοινότητες, όπως έκανε η Hamas στο νότο στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτή την απειλή, επισήμανε.
Λέει ότι το Ισραήλ δεν θέλει να πολεμήσει ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα.
«Καθιστούμε σαφές στους Αμερικανούς ότι δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος [στο Βορρά], αλλά ότι δεν θα έχουμε εναλλακτική από το να επιβάλουμε μια νέα πραγματικότητα στον Βορρά» εάν η Hezbollah παραμείνει επικίνδυνη απειλή στην άλλη πλευρά των συνόρων .
Εάν η διεθνής κοινότητα δεν αντιμετωπίσει την απειλή που θέτουν οι Huthi στην Υεμένη, λέει επίσης, χωρίς διευκρινίσεις, «το Ισραήλ θα δράσει».
Veto ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Την Παρασκευή 8/12 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ενεργοποίησε του άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» και ζήτησε ο ίδιος ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Η κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται «σε οριακό σημείο», τόνισε ο Guterres, εισάγοντας την πρότασή του, και τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας έχουν πλέον εκτοπιστεί, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και τα τρόφιμα τελειώνουν.
Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια για τους αμάχους ενώ η κατάρρευση του ανθρωπιστικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης, πρόσθεσε ο Guterres.
Παρά την πίεση Guterres, που κατήγγειλε μάλιστα τη «συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων», η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που ο ίδιος προώθησε δεν πέρασε, λόγω του veto που πρόβαλαν οι ΗΠΑ.
Η πρόταση υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 χώρες, απαιτούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθέρωση όλων των ομήρων της Hamas και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο ψηφίσματος υπερψηφίστηκε τελικά από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ, ενώ απείχε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το συγκεκριμένο αμερικανικό veto ήταν το 35ο από το 1970, σε ψήφισμα για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα - από τα 39 συνολικά που έχυν κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας όλα αυτά τα χρόνια- αριθμός που δείχνει την έκταση της στήριξης του αμερικανικού παράγοντα προς το Ισραήλ.
«Δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός» η οποία «θα σπείρει τους σπόρους του επόμενου πολέμου», υποστήριξε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Robert Wood, καταγγέλλοντας επίσης την απουσία στο κείμενο καταδίκης των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Hamas στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Gulant Erdan είπε ότι «ο πραγματικός δρόμος προς την ειρήνη» είναι μόνο η υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και η «καταστροφή της Hamas», όχι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα ο ίδιος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ που «παραμένουν σθεναρά στο πλευρό μας».
Καταδικάζουν όλοι την στάση του αμερικανικού παράγοντα
Για «θλιβερή μέρα στην ιστορία του Συμβουλίου Ασφαλείας» έκανε αντίθετα λόγο ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Riad Mansour, προσθέτοντας πως «δεν θα εγκαταλείψουμε».
Ο Ezzat El-Reshiq, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταδίκασε το βέτο των ΗΠΑ ως «απάνθρωπο».
«Καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και απειλεί να εξαπλωθεί», το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη αποστολή του», δήλωσε απογοητευμένος ο πρεσβευτής της Γαλλίας Nikola de Riviere, εκφράζοντας τα αισθήματα των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitry Poliansky δήλωσε πως η έκβαση της ψηφοφορίας σηματοδοτεί «μια από τις πιο μαύρες ημέρες στην ιστορία της Μέσης Ανατολής» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «μπροστά στα μάτια μας καταδικάζουν σε θάνατο χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων».
Abbas: Συνένοχες στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ οι ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas δήλωσε ότι το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με την απαίτηση μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, τις καθιστά συνένοχες σε αυτά που περιγράφονται ως εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.
Ο Abbas δήλωσε επίσης, ότι καθιστά υπεύθυνες τις ΗΠΑ για την σφαγή των παιδιών Παλαιστινίων, των γυναικών, αλλά και των ηλικιωμένων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε μία ανακοίνωση της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής.
ο αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν επίσης ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) να κρίνουν ότι η απραξία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Mohaned Stayekh στηλίτευσε με τη σειρά του την «αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει σχέδιο απόφασης με στόχο να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της χρήσης του βέτο τους από τις ΗΠΑ», που γι’ αυτόν είναι «ντροπή» και ισοδυναμεί με «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».
Πρόσθεσε πως το βέτο δείχνει ότι οι ΗΠΑ «ψεύδονται» όταν λένε ότι ανησυχούν για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν επίσης ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) να κρίνουν ότι η απραξία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Mohaned Stayekh στηλίτευσε με τη σειρά του την «αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει σχέδιο απόφασης με στόχο να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της χρήσης του βέτο τους από τις ΗΠΑ», που γι’ αυτόν είναι «ντροπή» και ισοδυναμεί με «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».
Πρόσθεσε πως το βέτο δείχνει ότι οι ΗΠΑ «ψεύδονται» όταν λένε ότι ανησυχούν για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Εl-Sisi και Putin συζήτησαν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel-Fattah el-Sisi και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas
Εl-Sisi και Putin συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις σε τηλεφωνική συνομιλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Ahmed Fahmy.
«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενεργούν από κοινού για την επίτευξη εκεχειρίας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να αναλάβει η διεθνής κοινότητα τις ευθύνες της σε αυτό το θέμα», ανέφερε στη δήλωσή του.
Ο Putin ευχαρίστησε τον Sisi για τη βοήθειά του στην απομάκρυνση Ρώσων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, καθώς και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία στη Γαζα
Ιράν: Κίνδυνος για ανεξέλεγκτη έκρηξη στη Μέση Ανατολή αν συνεχιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ
Το Ιράν προειδοποίησε για «την πιθανότητα» να υπάρξει «μια ανεξέλεγκτη έκρηξη» στη Μέση Ανατολή, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Hamas στη Γάζα.
«Όσο η Αμερική θα υποστηρίζει τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και τη συνέχιση του πολέμου (...) υπάρχει η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης της κατάστασης στην περιοχή», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir Abdollahian στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Erdogan: Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan ζήτησε τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζοντας το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να ασκήσουν βέτο σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα, παρά την τεράστια υποστήριξη που συγκέντρωσε από όλες τις άλλες χώρες.
«Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός απορρίπτεται μόνο με το βέτο των ΗΠΑ. Είναι αυτή η δικαιοσύνη;», είπε ο Erdogan σε διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί» ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε χάσει την ελπίδα και τις προσδοκίες μας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
ΠΟΥ: Ετοιμάζεται ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις
Εν τω μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εξετάσει την Κυριακή 10/12, σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε από 17 χώρες μέλη του και την Παλαιστίνη, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή, και το οποίο απαιτεί το Ισραήλ να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις του να προστατεύει το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκοπεί ο ισραηλινός στρατός τους τελευταίους δυο μήνες και πλέον.
Το κείμενο θα εξεταστεί σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, για την εξέταση «της υγειονομικής κατάστασης» στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο δηλώνει πως το ανησυχεί έντονα η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ» και «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται στο προοίμιο.
Εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για «την πολιορκία» στον παλαιστινιακό θύλακο και το «εύρος των ζημιών» στον «τομέα της δημόσιας υγείας».
Τονίζει ακόμη τους κινδύνους εξαιτίας του ότι «χιλιάδες θύματα είναι θαμμένα στα συντρίμμια» για τη δημόσια υγεία, καθώς και τις συνθήκες υγιεινής και τον υπερπληθυσμό προσφύγων.
Το σχέδιο απόφασης καλεί η «δύναμη κατοχής» να «εγγυηθεί τον σεβασμό και την προστασία του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις η δραστηριότητα των οποίων είναι αποκλειστικά ιατρική, των μέσων μεταφοράς τους και του υλικού τους, καθώς και των νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων».
Ακόμη, αξιώνει το Ισραήλ να επιτρέψει την «αδιάκοπη, συντεταγμένη, ελεύθερη, απόλυτα ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».
Ζητεί ακόμη η διεθνής κοινότητα να συγκεντρώσει «επαρκή χρηματοδότηση για να ανταποκριθεί στις άμεσες και τις μελλοντικές ανάγκες των υγειονομικών προγραμμάτων του ΠΟΥ» και «την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού συστήματος υγείας» σε «στενή συνεργασία» με τον ΠΟΥ και άλλους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών