Oι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας (IDF) ανακοίνωσαν την έναρξη επιθετικών χερσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή, με τον εκπρόσωπο των IDF να δηλώνει ότι τα στρατεύματα «χτυπούν και επιχειρούν» εναντίον στόχων της Hamas.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σφυροκόπημα από αέρος και πυρά από τα tanks.
Επίσης, το Ισραήλ χτυπά πολλές θέσεις της Hezbollah στον νότιο Λίβανο (Al-Rayhan, Malikh και Al-Tasa), πιθανότατα ως προειδοποίηση κατά της οργάνωσης να μην εμπλακεί στη χερσαία εισβολή των IDF στη Rafah.
Την ίδια στιγμή, 6 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Hamas -από τη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας- προς τη νότια ισραηλινή πόλη Sderot, με 2 ρουκέτες να αναχαιτίζονται από το "Iron Dome" ενώ οι άλλοι 4 έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές. Ένα σπίτι στην πόλη υπέστη μικρές ζημιές αφού χτυπήθηκε από συντρίμμια πυραύλων από επιτυχή αναχαίτιση.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ, η παλαιστινιακή οργάνωση Hamas φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που έχουν προτείνει Κατάρ και Αίγυπτος για τον τερματισμό του επτάμηνου πολέμου με το Ισραήλ στη Γάζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από AP και Reuters, o ανώτατος ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh, είχε μεταφέρει τα νέα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου -οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής μεσολαβούν των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Hamas. Σύμφωνα με το Al Jazeera, αξιωματούχος της οργάνωσης δήλωσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ».
Την αποδοχή της πρότασης για κατάπαυση πυρός από φαίνεται πως απορρίπτει το Ισραήλ, με σχετική δήλωση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, o οποίος χαρακτηρίζει την κίνηση της Hamas ως τέχνασμα. «Υπάρχει μόνο μια απάντηση στα τεχνάσματα και τα παιχνίδια της Hamas- μια άμεση εντολή για την κατάληψη της Rafah, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την συνέχιση της συντριβής της Hamas μέχρι να ηττηθεί ολοκληρωτικά», έγραψε σε ανάρτηση, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σχόλια στρατιωτικών σε ισραηλινούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που ανέφεραν -σύμφωνα με το Reuters- ότι η Hamas έχει συμφωνήσει σε μια διαφορετική, «πιο ήπια» πρόταση από αυτή που έχει στείλει το Ισραήλ και η κυβέρνηση Netanyahu «δεν συμφωνεί με αυτή την πρόταση».
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως όλες οι προτάσεις που αφορούν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα εξετάζονται σοβαρά, και πως παράλληλα ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στην υπό τη διοίκηση της Hamas περιοχή. Ερωτηθείς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων κατά πόσον η δήλωση της Hamas ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός θα επηρεάσει τη σχεδιαζόμενη επίθεση στην πόλη Rafah, ο υποναύαρχος Daniel Hagari είπε: «Εξετάζουμε κάθε απάντηση και απόκριση με τον πιο σοβαρό τρόπο και εξαντλούμε κάθε πιθανότητα που αφορά διαπραγματεύσεις και επιστροφή των ομήρων». «Παράλληλα, εξακολουθούμε να επιχειρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Τούτου λεχθέντος, το πολεμικό υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει εκ νέου αντιπροσωπεία στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις με τη Hamas.
6 Rockets were launched by Hamas earlier from the Northern Gaza Strip towards the Southern Israeli City of Sderot, with 2 Rockets being Intercepted by the Iron Dome while the other 4 fell in Open Areas. A Home in the City suffered Minor Damage after it was Struck by Rocket Debris… pic.twitter.com/klhJociXrc
— OSINTdefender (@sentdefender) May 6, 2024
Επίσης, οι ΗΠΑ «εξετάζουν» την απάντηση της Hamas στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ζητά από το Ισραήλ να αποδεχθεί και αυτό με τη σειρά του την πρόταση, χαιρετίζοντας το «ναι» της παλαιστινιακής οργάνωσης για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. «Η Hamas αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας», είπε.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian επιβεβαίωσε πως ο ηγέτης της Hamas επικοινώνησε μαζί του και αποδέχθηκε την πρόταση.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas καλωσόρισε την αποδοχή της πρότασης από τη Hamas και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευθεί σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία.
Εάν τεθεί σε ισχύ, θα είναι η πρώτη εκεχειρία μετά από την εβδομαδιαία παύση των μαχών τον Νοέμβριο, και μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών παύσης των μαχών για την απελευθέρωση ομήρων και την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.
Πολίτες στην Παλαιστίνη βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν, ενώ συγγενείς των ομήρων που κρατούνται από τη Hamas, διαδηλώνουν στο Τελ-Αβίβ ζητώντας από την κυβέρνηση Netanyahu να αποδεχθεί την πρόταση για εκεχειρία.
The moment a ceasefire was announced in Gaza. pic.twitter.com/TnyxrsfmR2
— Gaza Notifications (@gazanotice) May 6, 2024
-----------------------Τί μετέδιδε το ΒΝ, πριν την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από τη Hamas:
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την έναρξη μιας χερσαίας επίθεσης στη Rafah, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού (στη Rafah βρίσκονται 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι), προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για επέκταση της γενοκτονίας που ήδη διαπράττει εναντίον των Παλαιστινίων.
Η επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει «μέσα στις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα σήμερα 6/5, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να απομακρύνουν άμαχους Παλαιστίνιους από τη Rafah, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ανώτερος αξιωματούχος της Hamas δήλωσε ότι η ισραηλινή εντολή για την εκκένωση της Rafah από τους πολίτες είναι μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες». «Η αμερικανική διοίκηση, στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής, φέρουν την ευθύνη για αυτήν την τρομοκρατία», συμπλήρωσε -μιλώντας στο Reuters- ο Sami Abu Zuhri.
«Μετά τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, η διοίκηση της οργάνωσης διεξάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις και μαζί με άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Abdul Latif al-Kanu. «Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με θετικό και ανοικτό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε μία συμφωνία (…), η οποία θα προβλέπει μια απεριόριστη κατάπαυση του πυρός».
Επίσης, η Hamas ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Rafah δεν θα ισοδυναμεί με «περίπατο» για τις ισραηλινές δυνάμεις και επισήμανε ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους εκεί.
Η οργάνωση διαμήνυσε ότι δεν θα επιστρέψει στο Κάιρο για τη συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους και την εκεχειρίκα στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο του Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed.
Έτσι, η Hamas αναστέλλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες «εν αναμονή των αποτελεσμάτων των προσπαθειών των διαμεσολαβητών», αναφέρει η πηγή.
Την ίδια στιγμή, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Rafah από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.
«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ενισχύσει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της για το θέμα.
Πίεση οικογενειών ομήρων
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas εξαπέλυσαν με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και 128 εξ αυτών θεωρείται πως συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, όμως 35 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Χθες 5/5, συλλογικότητα οικογενειών ομήρων κάλεσε, για μια ακόμη μια φορά, να αποδεχθεί συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση κάποιων τουλάχιστον από τους δικούς τους.
«Η ιστορία δεν θα σας συγχωρέσει αν χάσετε αυτή την ευκαιρία», τονίζεται στο κείμενο.
Η πόλη της Γάζας (βόρεια) βομβαρδίστηκε, όπως και το κεντρικό και το νότιο τμήμα της περιοχής, ειδικά η Rafah και η γειτονική Χαν Γιούνις.
«Χθες τέτοια ώρα ήμασταν αισιόδοξοι, περιμέναμε να ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός. Σήμερα, τρέμουμε», είπε η Νατζάτ Σάατ, 59χρονη που ζει στη Rafah.
Για την «τελική νίκη» και την απελευθέρωση των ομήρων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σταματά να δηλώνει πως θα διατάξει χερσαία επίθεση στη Rafah, όπου κατ’ αυτόν βρίσκονται τα τελευταία τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Η πόλη, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχους, που έφυγαν από άλλους τομείς του θυλάκου για να σωθούν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παραμένουν εκεί 1,2 εκατ. Παλαιστίνιο, με άλλα λόγια ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας.
Borrell (ΕΕ): Απαράδεκτη η εντολή εκκένωσης της Rafah από το Ισραήλ
«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Rafah προμηνύουν τα χειρότερα», «περισσότερο πόλεμο και λιμό», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» την κίνηση του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση στη Rafah», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Χ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, η Γαλλία επανέλαβε σήμερα 6/5 τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Rafah, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.
Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.
Τηλεφωνική επικοινωνία Biden - Netanyahu για να αποτραπεί χερσαία εισβολή
Τηλεφωνική συνομιλία για τη Rafah, διάρκειας μισής ώρας είχαν σήμερα Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν υποστηρίζει εισβολή στη Ράφα χωρίς σχέδιο για τη βοήθεια των αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
Ο Netanyahu ανέφερε πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα θα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Από την πλευρά του, ο Biden «επανέλαβε τη σαφή θέση του για τη Rafah».
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται ο επικεφαλής της CIA William Burns για συνάντηση με τον Νετανιάχου, καθώς και με άλλους ανώτατους αξιωματούχους του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times of Israel.
«Πραγματικός λιμός»
Πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, και ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται βαριές απώλειες στις τάξεις των αμάχων σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σ’ αυτή.
Η Rafah είναι η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει από χερσαίες οδούς, μέσω Αιγύπτου, αφού υποβληθεί σε πολύ αυστηρούς ελέγχους από τις αρχές του Ισραήλ, που διατηρούν τον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, και αν εξαπολυθεί εκεί χερσαία επίθεση, θα καταφέρει «σκληρό πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας», έχει προειδοποιήσει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), η Σίντι Μακέιν, τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC και μεταδόθηκε χθες πως η Λωρίδα της Γάζας πλήττεται από «πραγματικό λιμό», που εξαπλώνεται από τον στον νότο.
Ενώ, μεσούσης ανθρωπιστικής κρίσης, οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες βρίσκονται στο ναδίρ αφού η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε πως κάπου δώδεκα υπάλληλοί της στη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την ταύτισε με τη Χαμάς.
Ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί κατήγγειλε χθες πως οι αρχές του Ισραήλ τού απαγόρευσαν, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Rafah - 34.735 οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Rafah, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή σήμερα το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.
Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Rafah, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.
Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Rafah, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.
Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε έναν νέο απολογισμό 34.735 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου.
Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου που έκανε λόγο για 78.108 τραυματίες κατά τους σχεδόν επτά μήνες πολέμου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών