Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μπακογιάννη για Τουρκία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη τo 2020, τα υποβρύχια ήταν στο Αιγαίο - Είχαμε φτάσει στο «παρά πέντε»

Μπακογιάννη για Τουρκία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη τo 2020, τα υποβρύχια ήταν στο Αιγαίο - Είχαμε φτάσει στο «παρά πέντε»
Τον Αύγουστο του 2020, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πραγματοποιώντας... θαλάσσιες έρευνες
Σχετικά Άρθρα
Τα γεγονότα του 2020, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έκανε... βόλτες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπενθύμισε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είχε φτάσει στο «παρά πέντε» με τα υποβρύχια να βρίσκονται στο Αιγαίο και τα ελικόπτερα στον αέρα. Μάλιστα, αποκάλυψε και τις παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Με αφορμή τη χθεσινή στη συνάντηση στην Τουρκία, του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε -μιλώντας στον Σκάι- ότι «εκεί που ήμασταν το ‘20 στην κυριολεξία με το δάχτυλο στη σκανδάλη, και τα υποβρύχιά μας στο Αιγαίο και ήταν τα αεροπλάνα μας συνεχώς στον αέρα και είχαμε ένα τεράστιο κόστος. Υπήρχαν νύχτες εκείνο το καλοκαίρι που δεν κοιμόμουν, βεβαίως ανησυχούσα. Όταν οι δυο χώρες φτάνουν στο "παρά πέντε" και η ένταση έχει κορυφωθεί, δεν είναι αστείο».
«Λένε αναλυτές με τον Erdogan "δεν έχουμε περάσει Ίμια", είναι αλήθεια, παρόλα αυτά εκείνο το καλοκαίρι ήταν ένα άγριο καλοκαίρι, ένα δύσκολο καλοκαίρι. Οι ένοπλες δυνάμεις χειρίστηκαν το θέμα με απόλυτη ψυχραιμία και επαγγελματισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι πολιτικά δεν είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που πέσανε στη μέση Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, διάφοροι...» συνέχισε η ίδια.

Τα γεγονότα του 2020

Το 2020 ήταν μια χρονιά, που αναμφισβήτητα αποτελεί τη χειρότερη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.
Αρχικά τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν τα γεγονότα στον Έβρο, όπου η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή «υποκινούμενη» μεταναστευτική κρίση από την Τουρκία. Ειδικότερα, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ως αντίποινα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέσα σε λίγες ώρες τα ελληνοτουρκικά σύνορα άρχισαν να πολιορκούνται από ορδές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι απαιτούσαν να περάσουν στην Ελλάδα.
Λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη Ιουλίου, ο Erdogan διέταξε τον τουρκικό στόλο να αρχίσει μαζική έξοδο από το ναύσταθμο του Ακσάζ και να κινηθεί προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Άμεσα αναπτύχθηκε ο ελληνικός στόλος και ήταν έτοιμος να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή. Όλα τα πλοία ήταν φορτωμένα με πυρομαχικά, ενώ σε ετοιμότητα ήταν και τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ήταν αρχές Αυγούστου, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, έκανε... βόλτες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Από ελληνικής πλευράς παρακολουθούν κάθε κίνηση του τουρκικού ερευνητικού και των συνοδευτικών του, δύο ελληνικές φρεγάτες οι οποίες από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το καλούν να αποχωρήσει. Η κατάσταση είναι οριακή, με τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών να έχουν στρέψει τα κανόνια τους και να είναι έτοιμα για εκτέλεση οποιασδήποτε εντολής.
Λίγες μέρες μετά και ενώ το Oruc Reis έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η φρεγάτα Λήμνος βρέθηκε στον δρόμο του Kemal Reis. Ειδικότερα, περίπου 100 μίλια νότια του Καστελόριζου, η «Λήμνος» έπλεε με σταθερή πορεία και ταχύτητα δεξιά και παράλληλα με το Oruc Reis και την τουρκική αρμάδα, όταν το Kemal Reis αποσπάστηκε για να αναγκάσει την ελληνική φρεγάτα να απομακρυνθεί από το Oruc Reis. Κινούμενη κάθετα και με γωνία 90 μοιρών προσπάθησε να περάσει μπροστά από το ελληνικό πολεμικό πλοίο προσπαθώντας να την εξαναγκάσει να αλλάξει πορεία.
Όμως ο κυβερνήτης της «Λήμνος» κράτησε σταθερή την ταχύτητα αλλά και την πορεία της, με τον Τούρκο κυβερνήτη να αντιλαμβάνεται τελευταία στιγμή πως οι κινήσεις του ήταν ικανές να αποβούν μοιραίες για το πλοίο και το πλήρωμά του. Αποτέλεσμα, το Kemal Reis βρέθηκε κάθετα μπροστά από την ελληνική φρεγάτα, με την πλώρη της «Λήμνος» να κατευθύνεται με ορμή προς το μέσον της τουρκικής φρεγάτας. Στο σημείο αυτό, ο κυβερνήτης της «Λήμνος» έδωσε άμεσα εντολή για κράττει και ανάποδα τις μηχανές, με το τουρκικό πλοίο να βρίσκεται πλέον ελάχιστες γιάρδες μπροστά του. Αποτέλεσμα; Την τελευταία στιγμή, απετράπη μια ναυτική τραγωδία και ενδεχομένως μια γενικευμένη σύρραξη στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Η ελληνική φρεγάτα χτύπησε με την πλώρη το Κemal Reis, ακριβώς στο υπόστεγο του ελικοπτέρου. Το ρήγμα που της προκάλεσε ξεπερνά τα τρία μέτρα ύψος, ενώ η ελληνική φρεγάτα υπέστη γρατζουνιές στην πλώρη και ένα στράβωμα του ιστού της σημαίας.

Μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία - Edi Rama

Για τη Βόρεια Μακεδονία και τη νίκη των εθνικιστών του VMRO είπε ότι η πραγματικότητα εκδικείται, η πραγματικότητα θα πέσει πάνω στο κεφάλι τους και θα καταλάβουν ότι όλα αυτά που λέγανε ήταν αέρας φρέσκος. «Αν επιμείνουν, ευρωπαϊκή προοπτική γιοκ. Δεν το αντέχει αυτό η χώρα αυτή, τις αντιδράσεις, είναι μια μικρή χώρα με αδύναμη οικονομία, ή θα συνετιστούν, θα ακολουθήσουν την πεπατημένη θα φάνε ό,τι είχαν πει προεκλογικά, τα έχουμε ζήσει και εμείς στους δικούς μας».
Για τη συγκέντρωση του Edi Rama στο Γαλάτσι, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι μάζεψε 5.000 Αλβανούς ο Rama και τους μίλησε με 'γεια του με χαρά του. «Με νοιάζει αυτό που έκανε με τον Μπελέρη» σημείωσε. «Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από το σεβασμό της εθνικής μειονότητας και περνάει από την Ελλάδα. Ας μη ξεχνάει ο Rama πολιτική επιρροή στους ψηφοφόρους στους Αλβανούς που υπάρχουν στην Ελλάδα έχει πρωτίστως έχει η Ελλάδα, και όταν θέλει να κάνει χρήση αυτής της επιρροής μπορεί να το κάνει με πολύ μεγάλη άνεση» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης