Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης για Netanyahu και ηγέτη Hamas - Η Ελλάδα στήριζε έναν εγκληματία πολέμου

Κόλαφος το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης για Netanyahu και ηγέτη Hamas - Η Ελλάδα στήριζε έναν εγκληματία πολέμου
Το Διεθνές ποινικό δικαστήριο, επιβεβαιώνει την αλήθεια που η προπαγάνδα προσπαθούσε να καλύψει...
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές update) Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον ηγέτη της Hamas Yahya Sinwar και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, γνωστοποίησε ο επικεφαλής Εισαγγελέας του δικαστηρίου Karim Khan.

Ο Netanyahu, μπλεγμένος σε μια σειρά σκανδάλων χαρακτηρίζεται ως ο καλός τόσο καιρό… προστατεύει τους Ισραηλινούς από τους τρομοκράτες της Hamas που δημιούργησε η Mossad... αλλά το Tελικό του Σχέδιο είναι ο αφανισμός της Λωρίδας της Γάζας, όπως έγραφε το BN...
Ο Netanyahu δεν είναι τίποτε λιγότερο από στυγνός εγκληματίας πολέμου, αλλά οι σιωνιστές έχουν τον τρόπο να κατηγορούν τους άλλους για εγκληματίες…
Αν και το Ισραήλ επικαλείται την τελική λύση του Hitler και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς όπου εξολοθρεύτηκαν εκατομμύρια - αυτό είναι αναγνωρισμένο έγκλημα πολέμου - για να κερδίσει διεθνή αναγνώριση, μετέτρεψε την Λωρίδα την Γάζας σε μια απέραντη φυλακή…
Το Διεθνές ποινικό δικαστήριο, επιβεβαιώνει την αλήθεια που η προπαγάνδα προσπαθούσε να καλύψει... και η δική μας χώρα, με οδηγό την κυβέρνηση Μητσοτάκη επέμενε να στηρίζει έναν δολοφόνο...
Ο Netanyahu ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δίνοντας εντολή να χτυπηθεί η Hamas στηρίχθηκε στην νόμιμη άμυνα αλλά σκοτώνοντας πάνω από 35.000 ανθρώπους εκ των οποίων χιλιάδες είναι άμαχοι και παιδιά… ο Netanyahu δεν είναι τίποτα λιγότερο από δολοφόνος και τίποτα λιγότερο από εγκληματίας πολέμου… 

Τα υπόλοιπα εντάλματα σύλληψης

Επιπροσθέτως όσον αφορά τις δικαστικές εξελίξεις, ο Karim Khan δήλωσε -στο CNN- ότι το ΔΠΔ ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του ΙσραήλYoav Gallant καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Hamas – τον Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Mohammed Deif και τον Ismail Haniyeh, τον πολιτικό ηγέτη της Hamas.
Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το διεθνές ποινικό δικαστήριο στοχοποιεί τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ εξετάζει την αίτηση του Karim Khan για τα εντάλματα σύλληψης.
Ο Karim Khan δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Sinwar, Haniyeh και al-Masri περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».
«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν οι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν από τα υπνοδωμάτιά τους, από τα σπίτια τους, από τα διαφορετικά κιμπούτς στο Ισραήλ», είπε ο Khan στο CNN, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι έχουν υποφέρει πάρα πολύ».
Οι κατηγορίες εναντίον του Benjamin Netanyahu και του Yoav Gallant περιλαμβάνουν
«πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», συνέχισε ο Εισαγγελέας.
Ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να υποβάλουν προσφυγή ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του ΔΠΔ.
Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.
Πριν από περίπου ένα μήνα, όταν αποκαλύφθηκε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα άνοιγε τον φάκελο σε βάρος των ισραηλινών αξιωματούχων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως σε περίπτωση έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης αυτό θα προκαλούσε «οργή ιστορικών διαστάσεων». Είχε επισημάνει επίσης πως το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις».

Γιατί και στην περίπτωση του Παλαιστινιακού, ο Μητσοτάκης δεν μίλησε ούτε μια φορά για ειρήνη;

Ακόμη και στην αστεία δύναμη που εποπτεύει την Ερυθρά Θάλασσα η Ελλάδα αποτελεί τη στρατηγική βάση, ωστόσο τα εμπορικά πλοία συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα ενώ οι ΗΠΑ… φοβούνται να χτυπήσουν το Ιράν μετά την αιματηρή επίθεση στην αμερικανική βάση στην Ιορδανία.

Γιατί ο Μητσοτάκης κάνει τα στραβά μάτια και στηρίζει ένα διεφθαρμένο (Zelensky) και ένα δολοφόνο;
Συμφέρον και λογική…
Το σενάριο των F-35 το βρίσκουμε παρωχημένο, λένε κάποιοι η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μια θέση, να γίνει υποτελής δηλαδή για να πάρει τα F-35… το επιχείρημα είναι ανόητο…
Δεν ξέρει ο Μητσοτάκης ότι ο Biden έχει τελειώσει πολιτικά;
Δεν ξέρει ο Μητσοτάκης ότι ο Zelensky είναι τελειωμένος;
Δεν ξέρει ο Μητσοτάκης ότι ο Putin έχει κερδίσει;
Δεν ξέρει ο Μητσοτάκης ότι ο Netanyahu υλοποιεί σχέδιο γενοκτονίας;

Η άποψη μας είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει την λογική και ξέρει απόλυτα τι συμβαίνει αλλά ταυτίστηκε με την συμμαχία που τώρα φαντάζει ενωμένη το ΝΑΤΟ… ποντάροντας αύριο – σημειολογικά το αύριο – ότι θα αναδειχθεί σε μια ευρωπαϊκή προσωπικότητα.
Οπότε ο Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον αλλά το προσωπικό, απλά πονηρά έχει κρύψει το προσωπικό συμφέρον με τον μανδύα του εθνικού συμφέροντος…
Ο Μητσοτάκης είναι στην λάθος πλευρά της ιστορίας και το ξέρει, το ξέρουν και οι υπουργοί του αλλά παίζει το δικό του μελλοντικό πολιτικό παιχνίδι… που βρίσκεται στην Ευρώπη…

Η αντίδραση Netanyahu και αξιωματούχων του Ισραήλ 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.
«Απορρίπτω μετά βδελυγμίας τη σύγκριση από πλευράς του εισαγγελέα στη Χάγη μεταξύ του δημοκρατικού Ισραήλ και των μακελάρηδων της Hamas», τόνισε ο Νετανιάχου και συμπλήρωσε οργισμένα: «Με ποιο θράσος συγκρίνετε τη Hamas - που δολοφόνησε, έκαψε, έσφαξε, αποκεφάλισε, βίασε και απήγαγε αδερφούς και αδερφές μας - με τους στρατιώτες των IDF (σ.σ. των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων) που μάχονται σε έναν δίκαιο πόλεμο;», ανέφερε σε μήνυμά του.
Ο υπουργός στο συμβούλιο για τον πόλεμο, Benny Gantz, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση ένα «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων». «Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθές τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Bezalel Smotrich χαρακτήρισε την επιδίωξη εξέδωσης εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ μια «επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.
«Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους, είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir κάλεσε τον Netanyahu να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι και το ΔΠΔ και ο Χαν έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστας ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Hamas.
Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid καταδίκασε την ανακοίνωση του ΔΠΔ κάνοντας λόγο για «καταστροφή». Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του παράταξη, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτηρίζει την απόφαση εξωφρενική, διότι, όπως τονίζει «ο Εισαγγελέας αναφέρει στο ίδιο πνεύμα τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ δίπλα στα ναζιστικά τέρατα της Hamas – μια ιστορική ντροπή που θα θυμάται για πάντα».
«Σκοπεύω να μιλήσω με υπουργούς Εξωτερικών κορυφαίων χωρών σε όλο τον κόσμο για να τους παροτρύνω να αντιταχθούν στην απόφαση του Εισαγγελέα και να δηλώσω ότι ακόμη και αν εκδοθούν εντάλματα, δεν σκοπεύουν να τα επιβάλουν εναντίον Ισραηλινών ηγετών», προαναγγέλλει ο Katz.
Αναλυτικά η ανάρτησή του Israel Katz στο Twitter:

«Η εξωφρενική απόφαση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια ανεξέλεγκτη μετωπική επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου και στους 128 ομήρους μας στη Γάζα.
Ενώ οι δολοφόνοι και οι βιαστές της Hamas διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά των αδελφών και των αδελφών μας, ο Εισαγγελέας αναφέρει στο ίδιο πνεύμα τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ δίπλα στα ναζιστικά τέρατα της Hamas – μια ιστορική ντροπή που θα θυμάται για πάντα.
Έχω δώσει εντολή για την άμεση ίδρυση ειδικού κέντρου διοίκησης στο Υπουργείο Εξωτερικών, με όλες τις επαγγελματικές οντότητες, με στόχο την καταπολέμηση της απόφασης που αποσκοπεί κυρίως να δεσμεύσει τα χέρια του Ισραήλ και να το εμποδίσει να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.
Σκοπεύω να μιλήσω με υπουργούς Εξωτερικών κορυφαίων χωρών σε όλο τον κόσμο για να τους παροτρύνω να αντιταχθούν στην απόφαση του Εισαγγελέα και να δηλώσω ότι ακόμη και αν εκδοθούν εντάλματα, δεν σκοπεύουν να τα επιβάλουν εναντίον Ισραηλινών ηγετών.
Καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μας εμποδίσει να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας και να ανατρέψουμε το τρομοκρατικό καθεστώς της Hamas».

Η απάντηση της Hamas

Η Hamas κατήγγειλε την κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά τριών ηγετών της οργάνωσης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «εξισώνει το θύμα με τον θύτη».
Το παλαιστινιακό κίνημα ζητά την ακύρωση του αιτήματος του εισαγγελέα.
Οι κατηγορίες που αφορούν τους ηγέτες της Hamas, ανάμεσά τους ο Yahya Sinwar, περιλαμβάνουν την «εξόντωση», «τον βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και την σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου».
Η Hamas ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ήρθε με «επτά μήνες καθυστέρηση».
Ο Sami Abu Zuhri, ανώτερο στέλεχος της στέλεχος της οργάνωσης, υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση αυτή του ΔΠΔ ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Wasel Abu Yousef, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) δήλωσε από την πλευρά ότι το αίτημα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ηγετικών στελεχών της Χαμάς είναι μια «σύγχυση μεταξύ του θύματος και του θύτη».
«Το ΔΠΔ καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Κουρελόχαρτο για τις ΗΠΑ οι αποφάσεις του ΔΠΔ – Biden: Εξωφρενικό το ένταλμα σύλληψης κατά Netanyahu

Το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και του υπουργού Άμυνας της χώρας Yoav Gallant, είναι «εξωφρενικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει εξίσωση - απολύτως καμία - μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas», υποστηρίζει.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, επέκρινε το αίτημα του εισαγγελέα, προειδοποιώντας ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε σε κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση ομήρων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Δουλοπρέπεια Βρετανού πρωθυπουργού: «Δεν βοηθά η νομική κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά Netanyahu»

Η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, «δεν βοηθά», δήλωσε σήμερα 20/5 εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak.
«Αυτή η ενέργεια δεν είναι βοηθητική σε σχέση με την επίτευξη της παύσης των μαχών, την απελευθέρωση των ομήρων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον ηγέτη της Hamas Yahya Sinwar και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.

Το Βέλγιο χαιρετίζει τη νομική κίνηση του Διεθνούς Δικαστηρίου - Καταδικάζει η Τσεχία

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου χαιρέτισε σήμερα το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Hamas κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα», υποστηρίζοντας ότι εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να διωχθούν στο υψηλότερο επίπεδο».
«Εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διωχθούν στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες. Η μάχη κατά της ατιμωρησίας όπου συμβαίνουν εγκλήματα αποτελεί προτεραιότητα για το Βέλγιο», δήλωσε η Hadja Lahbib σε ανακοίνωσή της. «Το αίτημα του εισαγγελέα του Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο κατά ηγετών της Hamas όσο και κατά Ισραηλινών αξιωματούχων είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διερεύνηση της κατάστασης στην Παλαιστίνη», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala, καταδίκασε την κίνηση του ΔΠΔ χαρακτηρίζοντας την «αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη». «Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ.

Οι Ισραηλινοί ζητούν την παραίτηση Netanyahu 

Πολίτες του Ισραήλ έχουν μοιραστεί βίντεο στο διαδίκτυο από διαδήλωση στην περιοχή του ισραηλινού κοινοβουλίου Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας εκλογές και την απομάκρυνση της κυβέρνησης Netanyahu. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης