Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rafah: Αναστέλλει τη διανομή τροφίμων ο ΟΗΕ – Το Ισραήλ υπόσχεται στις ΗΠΑ εισβολή «με μέτρο»

Rafah: Αναστέλλει τη διανομή τροφίμων ο ΟΗΕ – Το Ισραήλ υπόσχεται στις ΗΠΑ εισβολή «με μέτρο»
Σχετικά Άρθρα
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει επί του παρόντος τη διανομή τροφίμων στη Rafah, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, λόγω έλλειψης προμηθειών και απουσίας ασφάλειας.
Η UNRWA ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο X ότι μόνο επτά από τα 24 κέντρα υγείας της βρίσκονται σε λειτουργία και ότι δεν έχει λάβει ιατρικές προμήθειες τις τελευταίες 10 ημέρες, λόγω «κλεισίματος ή άλλης διακοπής» στα περάσματα της Rafahς και του Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα.
Το Ισραήλ ξεκίνησε νέα στρατιωτική επίθεση στην κεντρική Γάζα χθες 20/5, βομβαρδίζοντας πόλεις στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και διαμηνύοντας ότι σκοπεύει να διευρύνει τις επιχειρήσεις του στη Rafah παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις και επικρίσεις για τον κίνδυνο μαζικών ανθρώπινων απωλειών στη πόλη.
Οι ταυτόχρονες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο και το βόρειο άκρο του θύλακα αυτό τον μήνα έχουν προκαλέσει νέα έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους, περιορίζοντας δραστικά τη ροή βοήθειας και αυξάνοντας τον κίνδυνο λιμού.
Στη Rafah έχει αναζητήσει καταφύγιο ο μισός και πλέον πληθυσμός των 2,3 εκατ. κατοίκων του θύλακα, αφού εκδιώχθηκε από το βόρειο τμήμα. Η UNRWA εκτίμησε ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Rafah αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του εκεί στις αρχές του μήνα.
Το Ισραήλ διατείνεται ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για πλήρη επίθεση στη νότια πόλη Rafah της Λωρίδας της Γάζας και ότι θα ενεργήσει με πιο περιορισμένο τρόπο, μετά από συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα, σύμφωνα με την Washington Post.
Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται για να υποστηρίξει ότι το σχέδιο για αποστολή δύο μεραρχιών στην πόλη δεν θα προχωρήσει και θα δοθεί προτεραιότητα σε πιο συγκρατημένες επιχειρήσεις.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι τα νέα σχέδια θα οδηγήσουν σε λιγότερες απώλειες αμάχων και επομένως δεν αναμένεται να τους αντιταχθεί.
Μετά την προ ολίγων ημερών συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan με Σαουδάραβες και Ισραηλινούς αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον υπέδειξε «σταδιακό τερματισμό των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων και την έναρξη μιας -ακόμη ασαφούς- επόμενης μέρας. Ισραηλινοί αμυντικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν, υποστηρίζεται.
«Θα περιλαμβάνει μια δύναμη ασφαλείας που θα προέρχεται εν μέρει από τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής και θα επιβλέπεται από κυβερνητικό συμβούλιο Παλαιστινίων κύρους, που θα υποστηρίζονται από μετριοπαθή αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία», αναφέρει η εφημερίδα. «Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι -αλλά όχι ο πρωθυπουργός Netanyahu- αποδέχονται ότι αυτή η κυβερνητική οντότητα θα έχει δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή».
Υποστηρίζεται επίσης ότι η Hamas «ενδέχεται» να αποδεχθεί αυτό το περίγραμμα ως μέρος συμφωνίας για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης