Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί πουλάνε στις 1.500 μονάδες οι βασικοί μέτοχοι; - Από τον Βακάκη (Jumbo), σε placement 256 εκατ. από τη Mυτιληναίος

Γιατί πουλάνε στις 1.500 μονάδες οι βασικοί μέτοχοι; - Από τον Βακάκη (Jumbo), σε placement 256 εκατ. από τη Mυτιληναίος
Γιατί αποφασίζουν τώρα τις πωλήσεις οι βασικοί μέτοχοι;
Σχετικά Άρθρα

Δεύτερο placement στο χρηματιστήριο από βασικό μέτοχο εισηγμένης μέσα σε είκοσι ημέρες. 
Μετά τον επιχειρηματία κ. Α. Βακάκη, ο οποίος διέθεσε το 3% των μετοχών της Jumbo (9 Mαΐου), χθες το απόγευμα 21 Μαίου 2024, ο Ευ. Μυτιληναίος αποφάσισε τη διάθεση 7,2 εκατ. μετοχών ή περίπου 5% του μετοχικού κεφαλαίου, αξίας περίπου 256 εκατ.
Η συναλλαγή για τη διάθεση του πακέτου μετοχών κυκλοφορούσε από το μεσημέρι στην αγορά, και πωλητές των μετοχών είναι δυο εταιρείες του βασικού μετόχου της Μυτιληναίος η Frezia Ltd και η Kilteo ltd και το συνολικό ποσοστό του προέδρου της κ. Ε. Μυτιληναίου αναμένεται να μειωθεί από το 26% σε 21%.
Όπως και στη διάθεση μετοχών της Jumbo, διοργανωτής της συναλλαγής ήταν η Citigroup, ενώ από τις ελληνικές χρηματιστηριακές στην συναλλαγή συμμετείχε η Euroxx χρηματιστηριακή.
Για τη συναλλαγή, η οποία θα ολοκληρωνόταν έως το αργά το απόγευμα, υπήρχε έκπτωση περίπου 9%.
Η χθεσινή τιμή κλεισίματος της Mυτιληναίος ήταν 38,94 ευρώ (πτώση 0,15%).
Υπενθυμίζεται ότι στο placement της Jumbo η τιμή διάθεσης έναντι του κλεισίματος (29 ευρώ) ήταν 9,3% και την επόμενη ημέρα προκάλεσε έντονες ρευστοποιήσεις.

Γιατί αποφασίζουν τώρα τις πωλήσεις οι βασικοί μέτοχοι;

Γιατί, όμως, οι βασικοί μέτοχοι, όπως οι κ. κ Α. Βακάκης, Ε. Μυτιληναίος προχωρούν σε πωλήσεις ποσοστού έως 3% από τις εταιρείες τους;
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από διαχειριστές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων δεν πρόκειται για αλλαγή σκυτάλης μεταξύ ξένων επενδυτών, αλλά για απόφαση των βασικών μετόχων να εκμεταλλευτούν τα υψηλά επίπεδα τιμών των μετοχών και να εισπράξουν ένα σημαντικό κομμάτι της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών τους (δεν είναι τυχαίο ότι και ο Βακάκης και ο Μυτιληναίος επέλεξαν τη διάθεση μετοχών να πραγματοποιηθεί στις υψηλές τιμές των 29 ευρώ και 39 ευρώ αντίστοιχα).
Από την πλευρά των αγοραστών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ορίζοντας είναι μακροπρόθεσμος (long only funds) όπως και τα κέρδη.
Στην περίπτωση της Jumbo, σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των μετοχών οι οποίες μεταβιβάστηκαν κατέληξαν σε υφιστάμενους μετόχους (Fidelity, Capital), ενώ ο επιχειρηματίας έχει δηλώσει ότι, δεν φοβάται τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά τη Μυτιληναίος, η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση για την εισαγωγή μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά και για την αλλαγή της ονομασίας της εταιρείας, προκειμένου να αντικατοπτρίζει την διεθνή παρουσία της εταιρείας και να μην συνδέεται με τον βασικό μέτοχο.
Ο τελευταίος, άλλωστε, έχει δεσμευθεί στους μετόχους για την τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου με εμπειρία σε πολυεθνικές εταιρείες και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας τουλάχιστον υποψήφιος από έτερη εισηγμένη εταιρεία του FTSE.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης